Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-29

Oklippt palestinsk propaganda i TT-rapportering


I skydd av att uppmärksamheten nu riktas till katastrofoffren i Asien försöker Tidningarnas Telegrambyrå att smyga in oklippt PLO-propaganda i den svenska nyhetsrapporteringen från Israels huvudstad. Nedanstående telegram (ej online) påstås vara baserat på material från Reuters, men inga motsvarande formuleringar går att finna i originalet. Här får palestina-aktivisterna på TT:s utrikesredaktion fria händer att pumpa ut politisk opinion, uppsminkad till nyhetsrapportering: ”Israel försvårar palestiniernas val i Jerusalem

Israel betraktar hela Jerusalem – såväl den västra judiska delen som den palestinska östra – som Israels huvudstad för all framtid. Palestinierna menar att Jerusalem är huvudstad för två folk, det israeliska och det palestinska.

När det palestinska kommunistpartiets presidentkandidat Bassam al-Salhi begav sig till Jerusalem för ett valmöte för en tid sedan, greps han av israelisk polis och avhystes. I måndags kväll kom nu en av de mer namnkunniga kandidaterna, läkaren Mustafa Barghouti, till ett valmöte i Gamla Stan i Jerusalem – och greps omgående.

Enligt internationell lag och även exempelvis USA:s mening är östra Jerusalem inte en del av Israel. Men Israel är inte berett att tillåta en valkampanj i östra Jerusalem.

Israel har kommit på en speciell formel för att rädda sin retorik: när invånarna i östra Jerusalem tillåts att rösta den 9 januari beror det på att de är ”palestinier utomlands”, det vill säga utanför det område som Israel kan erkänna som palestinskt.

Lägg märke till den partiska formuleringen ”rädda sin retorik” och till TT:s apartheid-tänkande i de egna definitionerna av det ”västra judiska” och ”palestinska östra” Jerusalem. Uppdelningar som inte finns, annat än i motsvarigheten "China Town i Los Angeles". Och i motsats till TT:s eget påhitt finns det inget avgörande från någon internationell domstol. Vad som finns är enskilda staters beslut att erkänna eller inte erkänna faktum. Det är också skrattretande när TT talar om den palestinska viljan att skapa en huvudstad "för två folk" nu; något som inte intresserade dem alls när de startade krig.

Fakta finns lättillgängliga i varje uppslagsverk. Jerusalem (också kallad Sion), som etablerades som huvudstad av kung David, har aldrig varit huvudstad i något annat land, eller för något annat folk än Israel och det judiska folket. Hela Jerusalem är judendomens heligaste stad. Judarna är i majoritet i staden ända sedan 1830-talet, trots att de under bl.a. muslimsk ockupation vid flera tillfällen tvångsförvisats från Jerusalem.

När FN delade det brittiska mandatet 1947 definierades Jerusalem som en internationell stad. Araberna förkastade detta och ville ha hela området för sig själva. Därmed bröt man mot FN-definitionen av Jerusalem som en internationell stad. Arabvärlden förklarade krig 1948, och när vapenstilleståndet inträdde låg den östra delen av staden, inkl. Klagomuren, under arabisk ockupation, vilket av FN stämplades som olaglig. Den judiska ursprungsbefolkningen i området hade etniskt rensats. I hela 19 år var det förbjudet för stadens judar att ens besöka Klagomuren och Tempelberget, och de jordanska bosättarna använde stadens synagogor som stall, och begravningsplatsernas gravstenar som beläggning till gatorna. Det ska här noteras att FN inte lyfte ett finger för att stoppa den olagliga arabiska ockupationen, och för att garantera judarnas mänskliga rättigheter i staden. Inte förrän Jordanien anföll Israel igen och förlorade 1967, kunde staden befrias och återförenas så att alla kunde röra sig fritt igen.

Arabvärlden fortsatte i 13 år att vägra att förhandla om fred med Israel, och den odefinierade situationen blev ohållbar. Delar av stadens invånare gick utan något medborgarskap eller rösträtt, och ingen ville ta hand om samhällsservicen i de aktuella stadsdelarna. Till slut beslöt Israel därför att 1980 utvidga de medborgerliga rättigheterna till den östra delen av staden som Jordanien tidigare hade ockuperat olagligt. Därmed var Israels huvudstad definitivt återupprättad igen, såsom den har varit i 5000 år, med enda undantag mellan 1948 och 1967. I det senaste fredsavtalet från år 2000 valde de palestinska araberna att tacka nej till en delning av staden och överhöghet vid judarnas heligaste plats på Tempelberget.

Under de senaste veckorna har Israels regering i själva verket fått sällsynt beröm för att snabbt ha deklarerat att araberna i Jerusalem hade rätt att rösta i presidenvalet i den palestinska myndigheten. Detta trots att de lever i Israel, uppbär fulla sociala förmåner där och har rösträtt i den judiska staten.

Enskilda TT-aktivisters val att föra PLO:s talan i Sverige, och lobba för uppförandet av en palestinsk huvudstad i Jerusalem, ska inte pådyvlas svenska nyhetskonsumenter som "opartisk nyhetsrapportering". Du kan förklara TT:s roll för utrikesredaktionen genom att sända ett mail till utrikes@tt.se
1 Comments:

Blogger Joseph skrev...

Läste detta telegram i tidningen fast i klippt format.
När jag såg rubriken "Israel försvårar ..." förstod jag genast att det var TT som var i farten =/

TT låter mer och mer som vissa extrema Internetforum...

It's the evil jooos !!!1

12:31 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan