Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-29

Hur har andra jämförbara länder agerat?


De som har kritiserat den svenska hanteringen av flodvågskatastrofen i Asien, inklusive jag själv, har ställt frågan varför regeringen inte sände ned läkare och fältsjukhus för att vårda skadade. Nu får vi svaret: Sverige har inga fältsjukhus.

Istället har vi skickat ned folk som ska "skaffa sig en uppfattning om vad som behövs", inklusive vår egen utrikesminister. De svenska hjälparbetare som finns här och på plats gör säkerligen sitt allra bästa, med mycket små resurser, men de högst ansvariga verkar ha underskattat katastrofens omfattning och vikten av att handla snabbt och beslutsamt. Det erkände även statsminister Göran Persson i SVT:s nyhetssändningar ikväll.

Hjälpinsatserna begränsas till några tält och filtar. Trots att Sverige är ett mycket generöst land, och har bland de största antalen drabbade utländska nödställda i regionen, verkar det som att andra länder gör mycket mer. Det mycket mindre landet Israel, med något hundratal saknade, skickar exempelvis 150 hjälparbetare med 80 ton utrustning, inkl. 10 000 filtar, tält och vattenreservoarer till befolkningen i Sri Lanka. Där ska de upprätta ett mobilt sjukhus med specialistläkare, akutläkare, lab och röntgenavdelning och fokusera på invärtes medicin och pediatri. Ett team på fyra läkare kom i måndags med medicin och babymat. En oberoende israelisk hjälporganisation skickar 18 ton med räddningsutrustning, medicin och förnödenheter, och kommer att skicka mer. En annan israelisk delegation med läkare kom fram till Thailand i måndags för att hjälpa till i räddningsarbetet, och en grupp räddningspersonal från ZAKA som brukar rycka in efter palestinska terrorattacker skickades till Indien. Indien har dock tackat nej till många av de internationella insatserna. Storbritannien och Frankrike var bland dem som anlände med räddningsteam dagen efter katastrofen. Flera stater i östeuropa, Turkiet samt det fattiga Kambodja erbjöd också katastrofhjälp.

Trots det officiella Sveriges felbedömningar är dock svenskarna generösa med gåvor och insamlingar för att hjälpa de drabbade.

EN GLIMT AV DET FRAMTIDA MELLANÖSTERN?

En rapport i den arabiska tidningen Khaleej Times berättar om hur ett palestinskt par hjälpte ett strandsatt israeliskt par i Thailand att ta sig hem igen. AP/Ha'Aretz rapporterar också om saken.

UPPDATERING 29/12 kl. 22.11

Dagens Nyheters utsände i Thailand ställer ett antal hårda men självklara frågor till utrikesminister Laila Freivalds.


UPPDATERING 30/12 kl. 09.40

Sri Lanka har sagt att man inte har möjlighet att ta emot stora internationella räddningsteam. Därför stannar den israeliska militära personalen hemma, medan de civila organisationerna åker ned, tillsammans med de förnödenheter och den utrustning som nämndes ovan.


8 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Roligast (mest tragisk) var ju Freivalds svar på tv4 nyheternas fråga om hur det kom sig att det fanns fler svenska journalister än hjälparbetare på plats.

Freivalds; "ni kanske har ett annat sätt att arbeta"..hrmm..

/Majed
www.majed.nu

10:53 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Jag läste att det extremt rika Saudi Arabien har skänkt 10 miljoner dollar till katastrofområdet.

Om man dividerar Saudi Arabiens bruttonationalprodukt på 287,8 miljarder dollar med 10 miljoner så kommer man fram till att Saudi Arabien har skänkt pengar som motsvarar 20 minuter av landets oljeproduktion.
Snålt eller generöst?

Källor:

http://www.albawaba.com/en/countries/Saudi%20Arabia/178687

http://www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/sa.html

1:07 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Vad har Saudiarabiens oljeproduktion med saken att göra? med tanke på att landet förmodligen inte har några större antal medborgare på plats så är 10 miljoner dollar en rätt hyffsad summa, att jämföra med Sveriges 10 milj kronor...

2:43 fm  
Blogger simulev skrev...

Stämmer inte helt Alicio....
Israel ville & försökte att skicka 150 S&R specialister. Men Sri Lanka tackade nej!

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4130599.stm

3:13 fm  
Blogger Alicio skrev...

Simulev, jag såg också de rapporterna, och artikeln du hänvisar till är från den 28/12. Sedan dess har Sri Lanka förklarat att man inte har möjlighet att ta emot stora grupper av utländska hjälparbetare, journalister och specialister, men gärna tar emot hjälpsändningarna. Enligt de senaste rapporterna (se artikel) har lasten flugits ned, men (den militära) IDF-gruppen som skulle följa med stannar hemma. Andra civila hjälparbetare (ZAKA och de civila hjälporganisationerna) följer med.

9:39 fm  
Anonymous Anonym skrev...

I Sverige kritiserar man Freivalds för att hon åkte till Thailand. I Finland och Norge kritiseras respektive utrikesminister för att de inte åkte...

2:14 em  
Blogger Daniel, subjektiv.se skrev...

Jag läste nu att att svenska regeringen anslagit 500 miljoner (en halv miljard) i katastrofbistånd, vilket f.ö är dubbelt så mycket som USA ger...

http://pub.tv2.no/nettavisen/okonomi/article321595.ece

5:23 em  
Blogger Alicio skrev...

Daniel, ja det är verkligen glädjande. Samtidigt har också USA:s bidrag tiodubblats.

3:28 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan