Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-11

Mer läsning om Arafat


I väntan på att Yassir Arafat grävs ned under sitt sandsäcks-isolerade högkvarter i Ram’Allah följer här ett antal länkar till intressant vidare läsning om denna viktiga dag i Mellanösterns historia. En dag som kanske kan utgöra en vändning i palestiniernas konflikt med Israels existens och deras suicidära vägran att stoppa terrorn för att nå en fredslösning.

Som ett motgift mot TT:s och stora delar av svensk medias ululerande hyllningar till Arafats gärning, kan jag rekommendera följande videoklipp på 1 minut om Arafats liv, som visar hur han uppfann den moderna terrorism som drabbar hela världen idag. Och här finns en intressant artikel skriven av mellanösternexperten Sune Persson i SvD 2002:
Så stal Arafat demokratin. Sune Persson är upphovsmannen till en rapport till regeringen om korruption i den palestinska myndigheten. Den hemligstämplades, och SIDA fortsatte utbetalningarna. Missa inte heller BBC:s egen undersökning som bekräftar att Yassir Arafat betalar $50,000 i månaden till Al-Aqsabrigaderna. Den terrorgruppen har nu bytt namn till Martyr Yassir Arafat-brigaderna.


I merparten av de svenska mediernas historiska återblickar av Arafats liv saknas referenser till faktumet att PLO uppmanade till hela Israels utplåning när hans Fatah-grupp — som han grundade i slutet av 50-talet och som redan då genomförde terrorattacker — anslöt sig.

Saknas gör också hänvisningar till Arafats massmord mot lokalbefolkningen i Jordanien och Libanon, Fatahs oräkneliga terrorattacker i Israel och Arafats direkta order om Svarta Septembers massmord på israeliska atleter i München-OS. Jeff Jacoby återkommer till PLO:s ökända massmord i Ma'alot, där Arafats män tog 100 israeliska skolbarn som gisslan, och sedan skjöt ihjäl 21 av barnen och 4 vuxna.

Andra "milstolpar" är mordet på Leon Klinghoffer ombord på Achille Lauro, flera kapningar och flygplanssprängningar — både på marken och i luften, initifadorna som palestinska ministrar har erkänt att Arafat hade planerat i förväg, Karine A-smugglingen fullt med tonvis av tunga vapen samt tusentals barbariska terrormord och hatpropaganda.

För en komplett genomgång rekommenderar jag dessa tre utmärkta sammanställningar av hans liv:

- Yassir Arafat: 1929-2004

- En lista över terrorattackerna och Arafats ansvar

- En fascinerande genomgång av Arafats liv

I svenska media är SvD:s ledarartikel läsvärd, och beskriver hur Arafat aldrig velat ta steget bort från terrorn. TT:s utrikesredaktion verkar däremot ha förlorat en ideologisk rollmodell i Yassir Arafat, så deras telegram är naturligt nog nedstämda och bedrövade. Men mer förvånande är att Expressen anser att Arafat var alltför medgörlig i fredsförhandlingarna (!) i en ledarartikel som troligen skrivits av den alltid lika inkompetenta Anna Dahlberg. Den sanslösa ledarartikeln uppmanar dessutom, i likhet med den iranska nyhetsbyrån IRNA, omvärlden att inte ställa krav på ett stopp för terrorn (!). Ett bra skäl att inte köpa tidningen mer.

Israel-hataren Helle Klein i Aftonbladet är förutsägbart ensidig, medan DN:s veteran i Mellanösternjournalistik och en regelbunden Israel-kritiker Mats Lundegård erkänner att Arafat manipulerade media genom sin ”propagandauppvisning” i intervjuer.

Norges statsminister Kjell Magne Bondevik säger i likhet med Ariel Sharon och många andra att regionen nu har en ny chans att arbeta för fred. Men det är betecknande att vår egen utrikesminister Laila Freivalds, som gör ett uttalande från Kanarieöarna, nöjer sig med att uppmana till skapandet av en palestinsk stat, utan att nämna behovet av ett säkert Israel eller samlevnad mellan de båda, såsom FN kräver. Dvs den största anledningen till att denna dröm inte kunnat uppfyllas, och för vilket Yassir Arafat, som Freivalds kallar ”en legendarisk ledare”, är direkt ansvarig.

Ännu mer patetisk är den socialdemokratiske statsministern Göran Persson, som otroligt nog påstår att katastrofen Arafat ”mer än någon annan förberett marken” för en palestinsk stat. Det trodde jag var FN:s delningsplan 1947, som judarna accepterade och araberna förkastade innan de startade krig 1948. Utan palestiniernas antisemitism, förkastande av Israels existensrätt, upprepade arabiska anfallskrig och utan deras terrorism hade det funnits en fredlig palestinsk stat idag.

Göran Persson är den ende regeringschef från ett demokratiskt land som kommer till Arafats begravning. Han bevisar därmed klokheten i att svensk diplomati portats från inflytande i Mellanösternkonflikten. Övriga demokratier skickar på sin höjd sin utrikesminister. Australiens premiärminister John Howard säger att det ”definitivt inte” blir fråga om att skicka någon på ministernivå och att historien kommer att döma Arafat "mycket hårt" för att ha förkastat Baraks fredsbud.
Här är listan på de underhuggare som kommer att närvara från andra demokratier när Arafat grävs ned.

Mer intressant läsning (uppdateras kontinuerligt):

Arafat behandlas som Prinsessan Diana i media

Arafat inspirerade grupper som Al-Qaida som såg att terror lönar sig

Arafats sovrums-fars

Den moderna terrorismens Gudfader

Den sista intervjun

Ett arv av död och förtvivlan

Arafat till CBS: "Jag är stolt över min relaton till Idi Amin"

Arafats Arv (C. Krauthammer, Washington Post)

Arafat och de sju dvärgarna (Per Ahlmark)UPPDATERING 14/11 11.26


Missa inte denna korta och välskrivna artikel:

Yasser Arafat's legacy


4 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Testa imageshack för bilderna,
de har ingen s.k. "bandwith limit"

10:37 em  
Anonymous Anonym skrev...

Att al Qaeda kunde inspireras av Arafat och hans anhang är västs eget fel. Jimmy Carter (oväntat...), Bill clinton och tyvärr även Ronald Reagan föll undan för terroristattacker och lyckades bara prestera symboliska straffexpeditioner från luften som svar. Vad Europas arabkramare sysslade med vid samma tid bemöts bäst med total tystnad. Vi skördar frukterna av det nu i Nederländerna. Frankrike och Sverige står på tur, liksom Tyskland. Vad som för USA kan vara slutet på början, kan för Europa vara början på slutet.

10:52 em  
Anonymous Anonym skrev...

Tack för tipset!!
Mvh
Alicio

10:53 em  
Blogger Alicio skrev...

Ja, det var ett enormt misstag att Arafat inte greps i Beirut (och ställdes inför rätta i Israel och Libanon), istället för att USA och Frankrike ordnade för honom att komma undan rättvisan i Tunis.

1:59 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan