Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-01

Helle Klein: Partiskhet är OK om det är bra för min part


I en krönika i Aftonbladet idag försvarar den politiska chefredaktören Helle Klein Cecilia Uddéns uttalande gällande kravet på opartiskhet, och anklagar Sveriges Radio för att hellre vilja hålla sig "vän med Timbrohögern och moderaten Gunnar Hökmark":


De som hörde [Cecilia Uddén i P1] förstod vad hon menade. Svenska medier har rimligen inte samma bevakningsansvar och rapporteringsskyldighet vid val i andra länder som de har när det gäller svenska val som deras lyssnare och läsare själva deltar i.

Det är självklart. Tänk bara på hur lite vi berättar från våra nordiska grannländers val. Det amerikanska valet belyses betydligt mer allsidigt och fördjupande än dessa. Med rätta skulle man kunna anklaga medierna för att ha ett oproportionerligt stort intresse för USA jämfört med andra delar av världen [...] Journalistik bedrivs inte i ett vakuum utan präglas av sin tid och av journalisters och redaktionschefers subjektiva bedömningar. Opartiskheten gäller för övrigt inte enskilda reportage utan helheten.

Men Helle Kleins öppenhet för mer subjektivt färgad journalistik gäller bara så länge den motsvarar hennes subjektiva uppfattning. När hon i sin krönika verkar förespråka fler "mediala personligheter som brinner för sitt jobb" betyder det egentligen fler som rapporterar med samma ideologiska färgning som Helle själv. Här är ett utdrag från hennes "chatt" på Aftonbladet:


mickeyknox säger: Hur tycker du media rapporterar från [Mellanöstern-]konflikten? Oftast visas ju bara en sidas bild av konflikten.

Helle Klein säger: Det finns helt klart ett medialt problem - konflikten beskrivs nästan alltid utifrån krigets logik - en självmordsbombare spränger sig och andra till döds, israelisk militär svarar -... osv. Sällan beskrivs det dagliga förtryck mot palestinier som sker genom murbygget, ständiga vägspärrar, hot och trakasserier....

De flesta objektiva bedömare skulle nog hävda att rapporteringen om Mellanöstern som "helhet" i svenska media är allt annat än pro-israelisk! I själva verket visas ett "ett oproportionerligt stort intresse" för Mellanösternkonflikten (och främst palestinierna) till skillnad från andra mycket värre oroshärdar, såsom exempelvis Sudan. Men notera hur Helle Klein nu plötsligt tycker att det finns en stor "rapporteringsskyldighet" om det "dagliga förtrycket mot palestinier" för en svensk publik. Hon efterlyser naturligtvis ingen motsvarande rapportering om israeliskt lidande orsakat av palestinsk terror, eller om vanliga palestiniers och andra arabers lidande under Arafats och arabvärldens förtryckarregimer.

Och trots att "krigets logik" är ett faktum och inte en subjektiv tolkning, så ser Helle Klein rapportering av fakta som "ett medialt problem" [läs: ett problem för den pro-palestinska opinionsbildningen].


UPPDATERING 2/11 kl. 11.08

Oskar Lidåker sammanfattar saken bra.2 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Fast allvarligt, är det någon som tar HK & AB på allvar? Dumma, dumma "Timbrohögern"! Svensk medias största gäspning är så originell, fyndig, slagfärdig, inte ett dugg förutsägbar och allt det där.

10:04 em  
Blogger Alicio skrev...

Visst. Det hade varit skrattretande om det inte vore för att Aftonbladet, otroligt nog, är Sveriges största tidning.

Helle Klein (Aftonbladet) verkar dessutom figurera bland landets mest "mäktiga" och inflytelserika personer i Affärsvärldens lista.

10:55 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan