Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-12

Göran Persson: "Det var kaotiskt, fullständigt kaos"


Statsministern berättar att ceremonien i Kairo, där Yassir Arafats kista låg på lit de parade var ett "fullständigt kaos". Han erkände att han hade åkt dit med förhoppningen att Sverige skulle få inflytande i "fredsprocess[en]".

Det är oklart hur viktiga européerna är för parterna i konflikten. Den tyske utrikesministern Joschka Fischer hade ungefär samma problem som Persson. Han tvingades cirkulera länge i luften och sedan vänta ytterligare 45 minuter innan han fick stiga av planet. När han väl kom ut tilläts han aldrig deltaga eftersom arrangörerna gav prioritet till de arabiska diktatorerna på plats, enligt Der Spiegel (se engelsk översättning här, tack till LGF). Den franske utrikesministern Michel Barnier knuffades och kastades runt, men hann övervara ceremonien i en kort stund.

Frågan är om en blåögd aktör som Sverige verkligen har en roll att spela i Mellanöstern. I Expressen skriver den moderata riksdagsledamoten Ewa Björling (ej online) att Sverige fortsatt att betala ut bistånd till den palestinska myndigheten trots internationella signaler om utbredd korruption. Därmed finns risken att hundratals miljoner kronor gått till den fd. palestinske ledarens personliga förmögenhet. Läs om kritiken här.