Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-06

Franska tidningar: Chirac undvek Allawi avsiktligen


Jacques Chirac hävdade på fredagen att hans avresa från Bryssel till en begravning av Förenade Arabemiratens diktator inte ska tolkas som en skymf mot Iraks interimära premiärminister Iyad Allawi som hade bjudits in till en hedersmiddag av EU där alla andra statsöverhuvuden deltog. Men franska tidningar skriver idag att Chirac handlade avsiktligt. Från den regeringstrogna gaullistiska Le Figaro till vänstertidningarna Libération och Le Parisien är uppfattningen att det rörde sig om en uppenbar förolämpning. Efter det amerikanska valet, i en tid när Europa försöker enas och anta en konstruktiv attityd till samarbetet med USA, är detta särskilt skadligt.

Jacques Chirac uppskattade inte de uttalanden som Iyad Allawi har gjort under den senaste tiden, och besvarade frågor om hans avresa från Bryssel var menad som en förolämpning:

Premiärminister Allawi har sin personlighet; han uttrycker sig ibland på ett sätt som kan vara mer eller mindre tilltalande. Men jag har självklart inget problem med de irakiska myndigheterna. Det är med nöje som jag har bjudit in den irakiske presidenten [Ghazi al-Yaouar].

Den tidning som den irakiska premiärministern Allawi äger skrev i september att kidnappningen av de två franska journalisterna var ett resultat av Frankrikes vägran att hjälpa den irakiska regeringen att upprätta säkerhet i landet. I en radiointervju i augusti sade Allawi att Frankrike hade trott att dess landsmän var immuna mot kidnappningar tack vare motståndet mot Irakkriget. Vid ett besök i Rom i söndags sade han att Frankrike "lever i det förgångna" och har ett "komplex för sin gisslan". Han har också kritiserat länderna som motsatte sig befrielsen för att vara "åskådare".

Chirac är inte på humör att få höra sanningen just nu.


2 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Allawi kommer till Rom och förolämpar grovt bl.a. Tyskland och Frankrike. Sedan kommer han till Bryssel och ber samma länder om hjälp. Schröder svalde förolämpningen och hänvisade till Allawis speciella personlighet. Chirac gjorde en diplomatisk markering. Om marionettregeringen i Baghdad vill leka på den diplomatiska parketten får man också hålla sig till reglerna. Chiracs reaktion var ett nyttigt led i uppfostringsprocessen - det duger inte att uppträda som en Rumsfeld i civiliserat sällskap.

Bengt O.

http://www.karlson.at/euroblog.htm

9:09 em  
Anonymous Anonym skrev...

Hehe. Såna som gillar skitlandet frankrike och dess korrupta ledare och som sätter fina maner före allt annat blir visst enormt provocerade av sanningssägare. Den här Bengt O svarar så knäppt att man kan tro att det är parodi...

Anders
blog.se

9:38 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan