Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-10-27

"Sverige efter Slovakien" i pressfrihet - journalistbluff stängs av


Man ska ta utlåtanden från organisationen Reportrar Utan Gränser med en stor nypa salt alltsedan den år 2002 rankade pressfriheten i den palestinska myndigheten högre än den i Israel, och därmed tilldelades smeknamnet Reportrar Utan Hjärna av Wall Street Journal.

Nu har den dock utsett den svenska pressfriheten till 11:e bäst i världen, efter bl.a. Slovakien som hamnade på delad första plats. Resultatet är en försämring jämfört med tidigare i år, och säkert helt korrekt.

Det hade dock varit minst lika intressant att få ett utlåtande om svensk pressfrihet i betydelsen opartiskhet och frihet från nyhetsmonopol (där TT kraftigt skulle dra ner Sveriges position).

En hårresande insikt om problemen på detta område i Sverige gavs i den radiodebatt som fördes mellan den skarpe författaren och samhällsdebattören Johan Norberg och Cecilia Uddén från Sveriges Radios program "Konflikt". Uddén, som borde få hederliga journalister att skämmas och att kräva hennes avgång, erkände att hon anser sig vara berättigad att använda radion som sin egen åsiktsmegafon, och tillade:

Och jag tycker heller inte att svenska medier har något som helst krav på sig på opartiskhet när det gäller valet i USA. Vi har ju ingen anledning att vara opartiska och redovisa båda ståndpunkter på samma sätt som vi skulle göra i ett svenskt val. Det gör vi ju heller inte i andra internationella frågor. Vi skulle inte göra så i valet i Tunisien eller Saddam Hussein eller något annat.


Jag instämmer dock med
Stockholm Spectator GroupBlog att Johan Norberg mycket väl hade kunnat gå åt hårdare mot Cecilia Uddén, och inte låta henne arrogant sitta och skryta med grovt tjänstefel.


UPPDATERING 27/10 kl. 00.57

Sveriges Radio tar bort Cecilia Uddén som programledare för programmet "Konflikt" med omedelbar verkan, och förbjuder henne att rapportera om det amerikanska valet. Helt rätt!

Dibbuk skriver mer om journalistbluffen Uddén och om SR:s beslut.

Hur lång tid tar det innan Reportrar Utan Hjärna och Cecilia Uddéns allierade börjar yla om bristande pressfrihet?