Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-10-27

Göran Greider: Historielöshet om Förintelsen beror på marknadsekonomin


Resultaten av Brottsförebyggande Rådets (PDF-länk) och Levande Historias rapport om intolerans, som kartlägger skolungdomars (10 600 stycken från å.k. 8 till 3:e ring) attityder visar att 5% av landets ungdomar kan betraktas som intoleranta mot muslimer, judar och homosexuella.

Oroväckande nog visar resultaten att historielösheten har ökat, rapporterar SVT:

Bara knappt 67 procent av ungdomarna är helt säkra på att förintelsen ägt rum, mot 71 procent för tio år sedan.

Stiftelsen Expo, som kartlägger antidemokratiska, högerextrema och rasistiska tendenser i samhället, skriver att resultaten leder till tre slutsatser: att unga med vänstersympatier har något större tolerans än ungdomar med demokratiska högeråsikter, samt att båda dessa kategorier inte oväntat är långt mer toleranta än sympatisörer till de antidemokratiska partierna.

Den andra slutsatsen är att unga med sämre socioekonomisk situation (ekonomi, skolbetyg, akademisk familjesituation) är mer intoleranta. Flickor uppvisar högre tolerans än pojkar och som tredje slutsats konstateras att ju bättre utbildningsnivå och kunskap om omvärlden desto högre tolerans hos den unge.

Tidningen Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider hävdar att han vet vad som ligger bakom den ökande historielösheten:


[Att kunskapen om Förintelsen har minskat på senare år är] ytterst tragiskt, men det är knappast oförklarligt. Förintelsen uppstod ur de samverkande effekterna av en krisande kapitalism och tusenåriga antisemitiska drag i den västerländska kulturen. Att minnet av detta ofattbara folkmord på miljoner judar bleknat hos så pass många unga människor idag beror i grunden på att den otrygga, mycket doktrinära marknadsekonomi vi numera lever i helt enkelt inte befrämjar historiskt medvetande.

Det finns säkerligen och uppenbarligen brister i det snabbrörliga och soundbite-dominerade samhälle vi lever i idag, och grova försummelser i utbildningen av den uppväxande generationen. Detta måste åtgärdas för allas vår framtid, och underlåtelse att göra det kommer att skada alla.

Men att göra detta till en fråga om vilket ekonomiskt samhällssystem vi lever i är sannolikt inte ett uttryck för genuin och objektiv analys hos Göran Greider.

Och vilket politiskt parti var det som nyligen fick löpa gatlopp för sin flagranta nonchalans i förhållande till historien och sin egen ideologis roll i den?



UPPDATERING 7/11 kl. 15.27

Gudmundson har ett mycket bra inlägg om intoleransrapporten, och om vad som skulle kunna göras för att stävja hatet, inte minst bland muslimska ungdomar.



2 Comments:

Blogger maxelson skrev...

BRÅ skriver själva i rapporten följande: "Slutsatsen [är] att muslimska elever på nationell nivå inte framstår som mer intoleranat mot judar än andra större grupper".

Hur toleranta är ungdomar?

1:52 fm  
Blogger Alicio skrev...

Exakt hur definierar de "andra större grupper"?

2:02 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan