Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-12

TT sympatiserar inte med exil-iransk terrorgrupp


Tidningarnas Telegrambyrå rapporterar om den exil-iranska terrorgruppen Folkets Mujahedin (också kallad Mujahedin Khalq), som före 2001 genomförde attacker mot symboler för den iranska mulladiktaturen.

I morgon, måndag, skall skolklasser från Odenskolan i Närke delta i fredliga demonstrationer mot den Islamiska Republiken Iran i Bryssel, tillsammans med Folkets Mujahedin. Resan organiseras tillsammans med en exil-iransk oppositionsgrupp i Örebro.

TT skriver ett telegram där man går till fradgande attack mot Folkets Mujahedin, som nyhetsbyrån beskriver som en terrorgrupp inte mindre än fyra gånger i texten. TT-skribenten kommer också med följande ovanligt negativa karaktäriseringar:

"I själva verket är Mujahedin Khalq (MKO) stämplat som terroristiskt av det amerikanska utrikesdepartementet och EU på grund av sin historia av mord, stora sprängattentat och ambassadockupationer."

"MKO är en egenartad blandning av marxism och islam. "

"Iakttagare anser att MKO kan användas av USA mot regimen i Teheran. Det har givit de medlemmar som befinner sig på fri fot i Europa en impuls att intensifiera agitationen mot islamiska republiken Iran."

"En stor ansträngning har gjorts för att förmå medlemmar och aktivister och andra som kan dras med att bege sig till Bryssel"

Lägg märke till hur TT hänvisar till terrorstämpeln från USA och EU.

Är det någon som minns att TT beskrivit Hamas, Islamiska Jihad och Al-Aqsabrigadernas Martyrer som terrorister så här kraftfullt, fast att dessa är terrorstämplade på samma sätt? Särskilt som dessa grupper har mördat tusentals civilpersoner och fortsätter än idag?

När det handlar om palestinska terrorister använder TT oftast sympatiserande ordalag som "aktivister", "militanta" och rent av "palestinier", för att skapa intrycket att det skulle gälla civila. Terrorledare som den nu döde Yassin eller Rantisi beskrivs som "politiska" eller "andliga" ledare, trots att deras "andlighet" är densamma som bin Ladens.

Likaså hördes ingenting från TT när "Solidaritetskonferensen" hade inbjudit den palestinske terroristen Leila Khaled att tala.

Detta är inte första gången som någon på TT går till attack mot Folkets Mujahedin. Så här skrev TT om Folkets Mujahedin i juli i år. Lägg märke till hur skribenten verkar ta ett personligt intresse i att beskriva rörelsen som terrorister utan folkligt stöd, och att ange att det finns svenska exiliranier som stödjer den. Skribenten använder ord som "terrorister" sex gånger i telegramtexten:

"USA ger 3.800 medlemmar i den terrorklassade iranska rebellrörelsen Folkets mujahedin, som är baserade i Irak, skydd under Genèvekonventionerna."

"I lägret Camp Ashraf strax norr om Iraks huvudstad Bagdad sitter i dag omkring 3.800 soldater ur Folkets mujahedin (MKO), som terroriststämplats av EU, USA och Iran.
En del av dem har tidigare rapporterats ha svensk anknytning."


"Washington söker en lösning. Frågan är dock vilket land som vill ta emot 3.800 terroriststämplade soldater."

"Själv beskriver MKO sig som en legitim rebellrörelse med demokratiska ideal, men avhoppare och underrättelseuppgifter talar om en sektliknande rörelse som ägnar sig åt terrorism och idealisering av ledarna Maryam och Massoud Rajavi.

MKO har inget folkligt stöd i Iran att tala om. De flesta exiliranier betraktar rörelsen med skepsis eller fruktan."
På samma sätt har TT även tidigare skrivit anmärkningsvärt engagerade och ovanligt hetska telegram mot Folkets Mujahedin, vilket aldrig händer i samband med palestinska terrorister. Inte minst i samband med att en iranska fick Nobelpriset, och flera gånger i samband med Irak-kriget.

Och de har alltid skrivits direkt av någon på utrikesredaktionen på TT (och inte som överföring av telegram från annan nyhetsbyrå).


2 Comments:

Blogger TT-kritik skrev...

Alisio, tack för det skarpa inlägget! Tyvärr saknar de flesta TT-journalister förmåga att separera deras egna politiska åsikter från deras arbete. I TT-telegram upplysas vi om vad TT tycker om Folkets Mujahedin eller Hamas istället för om det som egentligen hände.

Jag publicerade en länk till inlägget även i min blogg.

3:50 em  
Blogger Dennis skrev...

Jag ställer en annan fråga i ämnet:
http://utantitel.blogspot.com/2004/09/ville-bara-frga.html

11:10 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan