Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-11

När får media nog av Sverker Åström?


Jag upphör inte att förvånas över att den f.d. socialdemokratiske kabinettsekreteraren Sverker Åström fortfarande och regelbundet erbjuds plats på debattsidor, i TV-soffor och i radioprogram. Nu har han skrivit en "debattartikel" i DN som är så pass förljugen och blind att det inte går att ge enstaka exempel. Läs och se själva.

Sverker Åström tillhör tillsammans med Sten Andersson det gamla garde som alltid sett resten av västvärlden som fiende och som genom hela karriären flirtat med och felbedömt oräkneliga diktaturer och fasciststater.

Sverker Åström, före detta socialdemokratisk kabinettsekreterare

Per Ahlmark tittade på Sverker Åströms karriär och bakgrund i en debattartikel i Dagens Nyheter 2002, och det var verkligen ingen trevlig syn:

"Sverker Åström och de anständiga"

Första gången Sverker Åström tog politisk ställning tycks ha varit 1935, när han blev medlem av Sveriges nationella förbund (SNF) och stannade där ett par år framåt. Det var en nazistinfluerad och starkt antisemitisk organisation; Åström påstår naturligtvis att han ingenting minns av de åren. Han studerade också i Hitler-Tyskland under ett par perioder 1936 och 1937, där universiteten snabbt hade blivit nazifierade. Den antijudiska hetsen var intensiv i Tredje Riket, och Nürnberglagarna hade införts. Åström läste statskunskap och folkrätt. "Det låter kanske underligt", sade han till DN denna vår (22/3), "men jag har inget egentligt minne av nazistiska inslag".

Jag rekommenderar att läsa hela artikeln.