Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-25

Amerikanska judar föredrar John Kerry


Amerikanska judar har traditionellt sett till sin majoritet röstat på Demokraterna. En överväldigande majoritet av Amerikas judar säger i en undersökning att de tänker rösta på John Kerry. TT rapporterar:

President George Bush har föga stöd bland amerikanska judar trots sin starka uppbackning av Israels premiärminister Ariel Sharon.
Hela 69 procent av de amerikanska judarna säger att de kommer att rösta på demokraternas kandidat senator John Kerry i november, visar en opinionsundersökning som den amerikanskjudiska lobbygruppen [sic] American Jewish Committee (AJC) gjort. 24 procent av de tillfrågade tänker rösta på Bush.
Vid valet för fyra år sedan fick Bush 19 procent av de judiska rösterna, men republikanska valstrateger hade hoppats att han skulle ta hem minst var tredje röst. Bushs stöd till Sharon tycks inte imponera på amerikanska judar.

54 procent av dem säger sig vara demokrater, en ökning från 46 procent 2002. Bara 16 procent uppger att de är republikaner mot 18 procent för två år sedan. Detta trots att två tredjedelar av de tillfrågade ställer sig bakom Sharons politik i Palestinafrågan.

Motståndet mot Bushs invasion i Irak är större bland USA:s judar än bland den övriga amerikanska befolkningen. 66 procent är emot kriget. Judarna utgör 3,5 procent av väljarna i USA, men stod vid det förra senatsvalet för hälften av kampanjbidragen till demokraternas kandidater.