Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-08

Villkorade "fördömanden" räcker inte


Den iranska författaren och mellanösternanalytikern Amir Taheri sade efter 11 september 2001 att den islamiska världen måste fördöma terrorn "utan en massa om och men". BBC har gjort en tidningskrönika från Mellanöstern för att pejla reaktionerna på attentaten i London. Här är den välkände palestinske chefredaktören för den inflytelserika London-baserade tidningen Al-Quds Al-Arabi, som ofta intervjuas av BBC:

Terrorattacker, inklusive dem i London, som riktas mot oskyldiga, fördömer vi på starkast möjliga vis. Men vi måste alltid komma ihåg att det amerikanska kriget mot Irak hittills har kostat fler än 100 000 [sic] människors liv och fyra gånger så många skadade, varav merparten oskyldiga människor.

Abdel Bari Atwan uttalade sig också på TV-kanalen Al-Jazeera igår, där han beskrev attackerna som en "käftsmäll" för Tony Blair. Se ett textat utdrag här:


(Klicka på bilden och sedan på 'View clip')

TT har snabbat sig med att publicera en stor mängd telegram med "fördömanden" av terrorattackerna från Hamas, men de är, precis som ovan, alltid förknippade med krav. Sådana krav utgör definitionen av terror: "Gå med på våra krav. Annars fortsätter vi med terrorn". Och Hamas krav är väl kända.

Det är intressant att notera att gruppen fördömer exakt de metoder som den själv använder. Detta har en enkel förklaring. Hamas anser att koranens förbud mot våld mot "oskyldiga" inte inbegriper israeler. Varje civil israel (barn, kvinnor, män och gamlingar) är "skyldiga" och därför måltavlor, enligt denna bekväma tolkning. På samma sätt resonerar Al-Qaida om icke-muslimer och muslimska "kättare".

Därför är det för litet att endast kräva ihåliga "fördömanden" från den muslimska världen. Det betyder ingenting för islamisterna. Det som krävs är en "muslimsk lösning på ett muslimskt problem", som Thomas Friedman skriver i en krönika i New York Times idag. De islamiska förbunden måste aktivt bekämpa den "islamistiska dödskulten" mitt ibland dem genom att rycka upp den med rötterna, som han uttrycker det. Det är därför uppmuntrande, men inte tillräckligt, att exempelvis det svenska imamrådet kommit med ett muntligt uttalande om attackerna. Dick Erixon kommenterar Thomas Friedmans mycket viktiga krönika här: "Muslimska världens ansvar".


17 Comments:

Blogger Wille skrev...

"Men vi måste alltid komma ihåg att det amerikanska kriget mot Irak hittills har kostat fler än 100 000 [sic] människors liv och fyra gånger så många skadade, varav merparten oskyldiga människor."

Amerikanska kriget?
Jag som hela tiden trott att det är främst terroristerna som dödat oskyldiga människor efter Saddams fall...

10:54 em  
Blogger moje skrev...

"Jag som hela tiden trott att det är främst terroristerna som dödat oskyldiga människor efter Saddams fall..."

Jo, men innan Saddam avsattes så mördade han i runda slängar 10.000 personer per månad (då är angreppen och morden mot grannländernas befolkningar - ex Iran, Saudiarabien, Kuwait och Israel - ej inräknade), men ingen fick reda på morden för journalister som rapporterade kritiskt förbjöds att verka i Irak (om en CNN-journalist yttrade något kritiskt förbjöds CNN att verka där, osv).

Alltså, det var lika många som dödades förut. Förut var det Saddam och hans sunni-supporters som ostraffat mördade shiamuslimer och kurder, nu gör de samma sak inför världens kameror. Lika många dör nu alltså, men de har bytt modus operandi från statsterrorism till terrorism...

MVH

11:13 em  
Blogger Alicio skrev...

Wille, jag har länkat från [sic] till FN-rapporten som talar om ca. 24 000 döda i samband med kriget. Den siffra som den palestinske chefredaktören nämner inbegriper långt fler dödsorsaker, och handlar om en mycket bredare tidsperiod.

11:21 em  
Blogger Peter Jönsson skrev...

Den där kufen har jag sett en massa gånger i Dateline London, tror det heter så. Kan inte säga att han har kommit med speciellt klyftiga kommentarorer då heller.

3:25 fm  
Anonymous Anonym skrev...

En annan intressant statistik at ta fram är antalet asylansökande från Irak.
En uppgift som snurrade runt i svensk radio för ett tag sedan var hur antalet flyktingar från Irak hade mångdubblats för att det var värre nu än under Saddam.
Problemet med det påståendet var att det var alldeles för lätt att kolla, tog mig bara ca 15minuter.

Officiell statistik för Sverige och ett tjugotal stora länder var att antalet asylsökande ökade månad för månad under Saddam, men sjönk med ca 80% (om jag minns rätt) samma dag som USA gick in i Irak, och fortsatte sedan neråt. Dick Erixon satte upp statistiken på sin blogg, finns säkert kvar om någon vill kolla själv...

6:40 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Villkorade fördömanden är ett exempel på "falska ursäkter".
Det är ursäkter där man först säger en obligatorisk ursäkt, för att sedan skjuta skulden på en drabbade.
"Jag ber om ursäkt att jag slog ner dig, *men* du tittade på min flickvän."
"Jag är ledsen att jag stal dina smycken, *men* du har så mycket pengar"
"Jag är ledsen att jag överföll henne, *men* hon hade utmanande kläder"

Det är ett alldeles för vanligt retoriskt trick.
Är det uppriktigt menat så behöver man inte ge några villkor, varken för en ursäkt eller ett fördömande.

6:48 fm  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Från Erixon:

Som jag ser det krävs två kraftfulla rörelser för att få slut på terrorismen: muslimer överallt måste kraftfullt - också på arabiska - fördöma terrorism som metod. Budskapet måste ljuda från varje moské, varje fredag.

De 99.9999% procent av muslimerna som inte begår terroristdåd måste alltså en gång i vecka utsättast för denna massiva propagandainstats.

Jag fick förresten ett mail från Margareta Winberg där hon kräver att de 99.9% procent av alla män som inte begår övergrepp på kvinnor måste i alla sammnahang där män träffas få lyssna på en massiv propaganda att våld mot kvinnor är fel. Det måste trummas i dom, varje vecka säger hon.

Hon är bra galen, den där Margareta, eller?

9:01 fm  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Anonym 6:40

Den bästa mätaren på om irakierna anser att det blivit bättre eller sämre i Irak efter det att Saddam störtats är att numera har flyktingströmmen ut ur landet upphört.

10:39 fm  
Anonymous Gustav skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

10:44 fm  
Anonymous ASO skrev...

Den bittra sanningen är att den så kallade muslimska världen kan uppbåda tiotusenfalt fler upprörda röster inför påstådda "koranskändningar" än vid upprepade massmord i Allahs namn - från USA till Sydostasien. Och när dessa myriader av "religiösa ledare" i Kairo, Paris eller London dessutom uppmuntrar och legitimerar Jihad på samma sätt som 636 eller1453 kan man inte förvänta sig några snabba reformer.

Regionen domineras av vad vi brukar kalla en skamkultur. I den bär man aldrig något personligt ansvar. Det är alltid någon annans fel...

3:48 em  
Anonymous Gustav skrev...

[Gustavs kommentar ovan kl. 10.44 innehöll en lång internetadress som förändrade den här sidans layout. Jag lägger in den nedan med hyperlänk istället / Alicio]


Som vanligt skriver Bulten mindre övertänkta svar. Givetvis är det inte nödvändigt med någon slags masspropaganda, men en granskning skulle trovärdigheten i muslismka fördömanden må bra av. Moskéer här i Sverige har granskats i förbigående av en arabisktalande journalist från SvD, där slogs an en ton som de flesta nog inte skulle tycka om.

Länk

Kan man fortsätta på detta sätt om man önskar en "förändring från insidan"? Man kan ju se att granskning av yttranden i alla fall har hjälpt emot Margareta och hennes kohorter... även om där finns många troll kvar att släpa ut i solen ;)

3:54 em  
Anonymous Anonym skrev...

ASO: "Regionen domineras av vad vi brukar kalla en skamkultur".

Intressant. Finns det litteratur/artiklar att läsa om detta?

4:51 em  
Anonymous ASO skrev...

Anonymous 4:51 PM,

Om du är förtrogen med Mellanöstern är du också förtrogen med det "blame game" som för det mesta genomsyrar offentligheten - i synnerhet där samhället fortfarande baseras på starka klaner och patriarkat.

David Pryce-Jones har skrivit en hel bok i ämnet som heter "The Closed Circle" (kolla www.amazon.com). Om du inte gillar honom (han är konservativ) är jag säker på att det finns tjogtals med vänsterlutande sociologer som författat liknande studier i ämnet.

Ett annat exempel på en "skamkultur" är förövrigt det kejserliga Japan. Även detta samhälle präglades av bristen på offentlig dialog och självkritik (företeelser som utvecklats i västvärlden alltsedan antiken och som vi idag förknippar med både demokrati och empirisk vetenskapskultur). Det förklarar varför man agerade på ett sätt som i längden var fullkomligt självdestruktivt. Ingen vågade bryta den kollektiva - om än vansinniga - överenskommelse som hävdade att Japan var oövervinnligt, att kejsaren var en gud och att den offentliga religionen Shinto stod för den enda sanningen.

5:30 em  
Anonymous Anonym skrev...

ASO
Jag var inte ironisk! Jag är uppriktigt intresserad att hitta mer om detta.

6:15 em  
Anonymous ASO skrev...

Anonymous,

Lugn, lugn. Jag bara inskärpte att Pryce-Jones representerar en viss hållning (som inte är socialistisk). Ämnet är hursomhelst viktigt eftersom vi ofta gör misstaget att utgå ifrån att alla andra kulturer fungerar som vår. Det är också anledningen till att vi så grundligt missförstått roten till dagens muslimska terrorism. Vi - eller åtminstone det dominerande åsiktsmaskineriet - försöker nämligen tillämpa i huvudsak socialistiska förklaringsmodeller utan att ta hänsyn till specifika förhållanden som historia, religion (inklusive religiösa lagar och urkunder) eller familjestrukturer.

Föreställningen om ett personligt samvete är definitivt kulturspecifik (närmare bestämt förankrad i den judeokristna traditionen). Vår rättstradition bygger på idén om individuellt ansvar och individuell skuld. På många andra ställen i världen fungerar saker och ting helt annorlunda. Där är "heder" och ytligt sken viktigare än sanning...

7:05 em  
Anonymous ASO skrev...

PS

Charles Moore har skrivit en text i dagens Daily Telegraph som i många avseende berör ovanstående fråga: 'Where is the Gandhi of Islam?'

Den rekommenderas!

7:11 em  
Blogger Alicio skrev...

Här är artikeln som ASO rekommenderade ovan: "Var är islams Gandhi?.

Den som inte har login kan använda min emailadress, och lösenordet alicio.

9:38 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan