Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-02

Vilken grupp får svenska skattemiljoner?


Kommer Carin Jämtin verkligen att kunna garantera att våra biståndsmiljoner går till terrorgruppen Hamas och ingen annan?:

Palestinska myndighetens kontor togs över av Al-Aqsabrigaderna.På lördagen ockuperade omkring 40 medlemmar av den militanta gruppen al-Aqsamartyrernas brigader under några timmar ett av Palestinska myndighetens kontor i Gazaremsan och krävde att få arbete. De hänvisade till regeringens löfte att inlemma brigadmedlemmar i de reguljära säkerhetsstyrkorna. (TT-Reuters)11 Comments:

Blogger Per Stromsjo skrev...

Knepigt det där.

"Om allt avlöper väl och palestinierna får nya möjligheter till ekonomisk utveckling kan biståndet kanske minskas på sikt."

Men tills dess allt avlöpt väl, dvs på obestämd framtid, stöder vi terrorgrupper.

10:17 em  
Blogger Alicio skrev...

Ja, det är svårt att finna ord för att beskriva idiotin, och ännu svårare att förstå att hon får vara kvar i regeringen.

10:31 em  
Blogger Per Stromsjo skrev...

Sverige har en lång tradition på det här området. I valet mellan tyranni och frihet vinglar vi vanligen fel när det ska delas ut bistånd. Hamas? What else is new?

11:08 em  
Anonymous Anonym skrev...

Det ser inte ut som de tänkt sig att utföra nåt administrativt kontorsarbete direkt :P

11:47 fm  
Blogger Alicio skrev...

Inte direkt :)

1:41 em  
Anonymous Guardian skrev...

Det här tjafset om Hamas, är roande, eftersom det belyser den totala vinklingen man ägnar sig åt.
Fakta i målet var att Israel valde att stödja de religiösa uppstickarna Hamas, för att utmana det sekulariserade PLO och splittra palestinierna. Härska genom att söndra - en klassisk devis.

Nu när Hamas maktposition är en realitet så gnälls det istället att palestinska myndigheterna inte gör tillräckligt mot dom…Håhåjaja…

Sedan har vi som sagt dom judiska grupperna Irgun och Sternligan, dom första terroristerna i Palestina, dom fick en stat för besväret…en blev sedermera Premiärminister i Israel.

Tänk vilken skillnad det är ibland….

9:12 em  
Blogger Alicio skrev...

Så otroligt larvigt Guardian. Hamas fick knappast stöd, men de ansågs kunna vara en motvikt mot det terroristiska och korrupta PLO.

Allt detta var innan Hamas var organiserad som en mordisk terrororganisation. Jag förstår inte varför folk med dina sympatier vägrar att lägga ansvaret på de skyldiga. Samma sak med Saddam. Han skulle ha "lurats" in i Kuwaitkriget osv osv. Det är någon slags rasism från er sida som gör att ni inte förväntar er att araber kan bete sig på ett annat sätt än som blodtörstiga mördare.

Och jag har inte sett Stern-ligan få svenskt bistånd, trots att de inte agerade såsom Hamas gör. Har du?

9:30 em  
Anonymous Anonym skrev...

Guardian, intressant att du tar upp Irgun och Sternligan (som ingalunda var de första terroristerna, Irgun var en utbrytargrupp ur Haganah, förelöparen till den israeliska försvarsmakten, som i sin tur sattes upp för att skydda den judiska civilbefolkningen mot arabiska pogromer, eller terroristaktioner).

Och visst är det skillnad. Vare sig Arafat eller Abbas gör någon stora ansträngningar för att avväpna Hamas eller någon av de andra palestinska terroristorganisationerna. Det judiska samhället i Palestina, däremot, grep och överlämnade omkring tusen medlemmar i de här organisationerna och överlämnade till myndigheterna (britterna, ockupationsmakten).

Senare, under brinnande självständighetskrig slår David ben Gurion ned på Irgun och med vapenmakt tvingar dem att lägga ned sin verksamhet. David ben Gurion ville nämligen bygga en demokratisk rättsstat.

Det finns naturligtvis ingenting som hindrar Abbas från att följa David ben Gurions exempel. Utom viljan, möjligen.

12:18 em  
Blogger Alicio skrev...

Tack för en bra uppstyrning av debatten, Anonym.

12:25 em  
Anonymous ASO skrev...

Guardian,

Har du inte frågat dig hur det kommer sig att det finns så många svenskar (s, v, m. fl.) som till varje pris vill försvara den palestinska motsvarigheten till KKK?

12:43 em  
Anonymous Guardian skrev...

Anonymus:
Bristen i ditt resonemang är tidpunkten.
Nu var ju det faktiskt som så att Ben Gurion inte slog till mot terroristerna innan dom hade uppnått sitt syfte, en judisk stat, vilket även var Ben Gurions eget mål.

Det fanns 2 riktningar som kämpade om makten inom sionismen, den socialistiska som Ben Gurion stod för, samt den nationalistiska som Jabotinsky företrädde. (Det är för övrigt i samband med mordet på Moyne 1944 som Ben Gurion samarbetar med britterna. Detta var naturligtvis ett smidigt sätt för Ben Gurion att försvaga sina rivaler.)

Det som Irgum mfl ägnade sig åt var ingalunda enbart något försvar mot ondskefulla araber, det är i vanlig ordning en sentida israelisk eufemism. Dess grupper var terrorister som ägnade sig åt brevbombskampanjer riktade mot engelska myndighetspersoner (som varit involverade i Palestinamandatet) hemma i Storbritannien.
Den engelske kolonialministern Lord Moyne mördades i Kairo 1944.
Kronan på verket var när man sprängde Hotell David 1946 där den brittiska Palestina förvaltningen hade sitt högkvarter, samt mördade FN-medlaren Bernadotte i Jerusalem 1948.

I maj 1948 var de arabiska palestinierna redan besegrade, och det var först efter detta man tog itu med dom judiska terroristerna. Främst i den sk Altalena-incidenten 19 - 22 juni 1948.

Den 1 september 1948 inordnades Irgun i Israels armé.

Att då israelerna i samanhanget gnäller på Abbas för att han vill integrera Hamas i det Palestinska samhället, mot denna historiska bakgrund, är närmast höjden av hyckleri.

12:07 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan