Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-01

Opinionsundersökningar ad absurdum


Carl B Hamilton (fp) skriver i en debattartikel i SvD att det borde genomföras långtgående opinionsundersökningar "beträffande olika problem som internationell brottslighet, köer i sjukvården, arbetslöshet, konjunktursvängningar i Europas ekonomier, tullar och handelshinder, jordbrukspolitik, regionalpolitik, flyktingfrågor, luftföroreningar och så vidare".

Meningen är att svenskarna ska avgöra om dessa frågor "är ett problem" eller inte, och om de skall skötas genom EU eller tvärtom nationellt. Därefter ska resultaten från opinionsundersökningarna presenteras, och våra svenska politiker ta ställning till dem, med någon slags ad hoc-motivering av ev. avsteg från "folkets vilja".

Jag är inte övertygad om att detta är det bästa sättet att gå tillväga på som regel. Det är viktigt att ha en mätare på folkopinionens växlingar, men tyngdpunkten i det politiska sakfrågearbetet, dvs. merparten av problemformuleringen, "drivandet", det ideologiska initiativtagandet och "motorn" i den politiska debatten bör främst ligga hos folkets representanter i Riksdagen.

3 Comments:

Blogger ForestRidge skrev...

Håller med, utom vad beträffar
"merparten av problem -formuleringen".

Den riskerar i så fall (som nu?) att bli en uppgift för lobbyister för olika sär- och egenintressen.

F.ö. är du en av dem som jag gärna vill kommenterar avsnittet

(S)ubstans...eller ?

Inlagd i eftermiddag på min blogg.
http://forestridge.blogspot.com/

Om du har tid o lust.

2:44 em  
Anonymous Anonym skrev...

Brr... Jag ryser vid blotta tanken på politiker som skulle vara ännu mer känsliga för opinionen än vad dom är idag.

Det känns som om Hamiltons idé skulle leda till en mildare form av direktdemokrati - "gör som opinionen säger eller stå vid skampålen". Borde inte Sveriges historik med misslyckade folkomröstningar avskräcka nog?

Att sen Aftonbladet och Expressen står för både allmän opinionsbildning och ekonomisk skolning gör ju inte direkt situationen bättre. ;-)

3:18 em  
Blogger Alicio skrev...

ForestRidge, se kort svar på din blogg.

11:16 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan