Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-10

Ännu ett slag mot
myten om "fattiga" terrorister


DN: "Bakom torsdagens bombattentat ligger unga, välutbildade, ostraffade brittiska muslimer, födda och uppvuxna i Storbritannien. Det tror polisen."

Somliga har andra teorier:
videoklipp #745, videoklipp #747.


UPPDATERING 11/7 kl. 15.27

Missa inte heller PM Nilssons
mycket läsvärda ledarartikel i gårdagens Expressen, som handlar om den delen av den världsomfattande jihadrörelsen som gror i Europa.

Här ger jag länkar till vetenskapliga rapporter som motbevisar myten om "fattiga" terrorister.

Inom vänstern hör man ofta idiotiska resonemang som går ut på
att grundorsaken till terrorn skulle vara terrorbekämpningen själv - och störtandet av regimer som stödjer terrorn. Dick Erixon har i det senaste numret av Captus gjort en tidningskrönika om den socialdemokratiska pressen: "Konsten att legitimera religiös fascism".


20 Comments:

Blogger Fredrik skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

9:06 em  
Blogger Alicio skrev...

Tack Fredrik, jag känner till rapporten. Jag postar den här med hyperlänk istället:

Fattigdom ej relaterat till terror (Harvard University).

9:29 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Att den islamistiska terrorismen inte har ett dugg med fattigdom att göra har nog dom flesta läsare av den här bloggen förstått för länge sedan.

Ändå kan man naturligtvis höra svenska "experter" uttala sig på TV om att roten till terrorismen är fattigdom. Men det är bara deras egna politiska agenda som dom framför, terroristerna har aldrig framfört fattigdom som en orsak till det dom håller på med.

Islamismen är en religiös rörelse, inte en välgörenhetsrörelse för fattigdomsbekämpning, det har vi liberaler fattat men tyvärr inte vänstern.

9:59 em  
Blogger Fredrik skrev...

Det stämmer helt och hållet och det är därför jag tycker det är lite synd att man inte sprider denna studie vidare till fler, denna naiva tro att fattigdom skulle vara en grogrund för terrorism gör bara debatten ännu mer patetisk och ointressant att deltaga i...

10:06 em  
Anonymous Mattias skrev...

Jag skulle vilja nyansera bilden lite. Att förklara terrorism enbart med fattigdom är förstås en till det felaktiga gränsande förenkling, men ekonomisk stagnation, brist på ekonomisk frihet etc är faktorer som kan få terrorrörelserna att expandera till en större "publik" än bara de allra mest hängivna knäppskallarna (bin Laden och al-Zawahiri hade sannolikt varit terrorister även om fattigdomen varit eliminerad nu).

Fattigdom, korruption och förnedring föder frustration, frustration söker alltid sitt utlopp. Om utloppet sedan sker i form av nazism och riktar sig mot judar eller i form av islamistisk extremism och riktar sig mot... ja, judar i det fallet också, det är det mest tidsandan som avgör.

Detta är naturligtvis inte menat som ett stöd för veka, till intet förpliktigande uttalanden som "man kan inte bekämpa terrorism med våld, man måste se till orsakerna" etc, men en påminnelse om att en värld där ekonomisk frihet, demokrati och välstånd når alla också är en värld där virrpannor förblir betraktade som virrpannor och inte blir förebilder för vilsna och frustrerade människor.

Sedan kan en femåring räkna ut att anger management och psykoanalys inte hjälper för att räta ut människor som vigt sitt liv åt att bekämpa västerlandet, men jag tycker inte att de åsikter jag framför är oförenliga med den insikten.

Synpunkter?

10:23 em  
Blogger Per Stromsjo skrev...

Tänk om orsakssambandet är det motsatta?

Ju mer hat och extremism som dominerar ett land, desto mer fattigdom och frustration.

10:46 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Mattias

Dom enda islamistiska terrorister som din fattigdomsförklaring kan passa in på är möjligtvis palestinierna. Men även där tror jag att en utbredd religiös rasism är huvudorsaken.

Och terroristerna i exempelvis Saudi Arabien och Irak är väldigt välfinansierade. Att skylla islamismens utbredning på fattigdom är helt fel.

10:50 em  
Blogger Alicio skrev...

Mattias, min uppfattning är att fattigdom kan finnas med i bilden, och att det sällan är en positiv faktor. Men det krävs mycket mer än så (annars hade Afrika varit det mest terrordrabbade området i världen). Ett totalitärt klimat, där mördande hyllas i ett större syfte - för en större sak. Där oskyldiga betraktas som skyldiga och därför ovärdiga att leva. Där det inte finns spärrar mot att mörda småbarn, gravida kvinnor eller spränga en kö med ungdomar.

Det krävs indoktrinering i denna titalitarism. Exempevis, men inte alltid, religiös totalitär ideologisk/politisk indoktrinering (i detta fall islamism).

Här är en artikel skriven av Benyamin Netanyahu. Jag instämmer inte i alla delar av hans politik, men han förklarar den här saken väldigt bra i den här artikeln: The Root Cause of Terrorism.

En annan intressant artikel är den här av Victor David Hanson.

11:10 em  
Blogger Alicio skrev...

Per Stromsjo (10.46), mycket bra kommentar! Jag tror att det ligger mycket mer i det än många tror.

11:20 em  
Anonymous Anonym skrev...

Den som vill få lite rätsida på konfliktlinjerna efter 11 september bör för allt i världen inte undvara Robert Spengler i Asia Times Online. (http://www.atimes.com/atimes/others/spengler.html)
Hong Kong-baserade Asia Times är för övrigt en högklassig publikation. De anglosaxiska medierna är högt kompetenta men har begripligt nog ett relativt snävt perspektiv. Svenska medier vevar sin version av "dom dumma & dom snälla" i en tragisk, bildningsbefriad repriskavalkad. Asia Times företräder vare sig det ena eller det andra perspektivet. Skribenterna är ofta asiater med - oundvikligen - icke-europeiska och icke-amerikanska perspektiv. Artiklarna är inte sällan kritiska mot amerikansk utrikespolitik. Men kritiken präglas så gott som undantagslöst av analytisk skärpa och realism, inte dumdryg moralism och billiga tu quoque-argument. Oumbärlig läsning.

Niclas
Journalist, Stockholm

12:19 fm  
Blogger Alicio skrev...

Terrorexperten Magnus Norell till DN:

"hade det inte varit Irak så hade det varit något annat, säger Magnus Norell."

2:42 fm  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Alicio i det här fallet måste jag nog ge den "svenske terrorexperten" rätt.

Vad jag förstår så menar han att om terroristerna inte hade kunnat skylla på Irakkriget så hade dom skyllt på något annat för att ursäkta sitt mördande. Helt rätt analys i så fall.

5:27 fm  
Anonymous Anonym skrev...

en annan favorit är "terrorister hatar frihet".

10:46 fm  
Blogger Wille skrev...

Läs även PM Nilssons uppgörelse med terrorismen, lysande attack på alla terroristkramare och ursäktare..

11:44 fm  
Blogger Alicio skrev...

Roland, jag instämmer helt i vad experten Magnus Norell säger!

12:15 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Är det inte att gå över lik när vänstern har mage att använda terroroffren i London för att föra ut sin falska propaganda om att; "detta hade inte hänt om det inte funnits fattiga människor i arabvärlden".

Religiös fanatisk terrorism har inget med fattigdom att göra. I Afrika finns världens fattigaste människor men inte håller dom på med någon terrorism mot USA och Europa.

(Och i nästa andetag påstår dårarna på vänsterkanten att Bush och Blair är terrorister, denna gång dock utan att koppla det till påstådd fattigdom.)

4:12 em  
Anonymous Anonym skrev...

Lysande artikel av PM Nilsson!

9:38 em  
Anonymous ASO skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

1:10 fm  
Anonymous ASO skrev...

Sorry Alicio, såg inte att du redan tipsat om Krueger & Maleckova. Kanske kan Robert J. Barros text ändå vara av intresse...

Allt gott!

1:21 fm  
Anonymous ASO skrev...

[ASO:s kommentar kl. 1.09 innehöll en lång internetadress som förändrade sidans layout. Jag lägger in den här med hyperlänk istället]

För alla intresserade finns ytterligare en läsvärd studie:

Alan B. Krueger & Jitka Maleckova: 'Education, Poverty, Political Violence and Terrorism: Is There a Causal Connection?' (National Bureau of Economic Research / NBER Working Paper No. w9074 Issued in July 2002)

Länk

Deras slutsatser omnämns bland annat av Professor Robert J. Barro: 'The Myth That Poverty Breeds Terrorism, A new study shows that terrorists are better-educated and better off than many of their countrymen' (BusinessWeek online June 10 2002)

Länk.

1:27 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan