Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-04

Ljushuvuden med svavelstickor


Det ska bli intressant att se om deras kampanj blir av idag:

"Fjärde juli är flaggbrännardagen!"

[...] administrationen har lagt alltmer press bakom försöken att tvinga på resten av världen amerikanska affärsintressen så långt det bara går, så att när politikerna säger att "Independence Day" egentligen handlar om frihet och demokrati så luktar det bara hyckleri. Fjärde juli har aldrig varit annat än en symbol för den Nya Världens potentater. Vi uppmanar er därför att visa vad ni tycker om deras "Independence Day" den Fjärde juli genom att bränna en flagga, som en del av en samordnad kampanj över hela landet. Tillsammans ska vi visa eliten att vi finns överallt, och att vi fullkomligt tillbakavisar de falska principer som den här helgdagen är baserad på.

Den komiske kolumnisten Mark Steyn kommenterade nyligen att han motsätter sig en aktuell förändring av den amerikanska konstitutionen som gör flaggbränning förbjuden, med följande motivering:

Problemet är inte att flaggan bränns. Problemet är att den världsbild, i vilken flaggbränningen bara utgör en ritual, är så pass djupt rotad i den västerländska kulturens översta skikt.

Att förbjuda flaggbränning skulle göra skändarna betydelsefulla och skapa intrycket att det här fina landets flagga vore ett litet ömtåligt blomster som måste fridlysas. Det är den inte. Den bränns för att den är mäktig. [...] En flagga måste vara mödan värd att bränna.

Tidigare inlägg om saken här, och om svensk flaggbränning hos bloggen Sömnlösa nätter.