Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-02

Live 8 på nätet


Live 8 går att se direkt på nätet här, och just nu har det startat från Berlin.

UPPDATERING 2/7 kl. 22.48

Läs också den här
mycket välskrivna artikeln (via Dennis) från juni som diskuterar nackdelarna med att fokusera på skuldavskrivning och bistånd, istället för att betona arbetet som görs för fri och rättvis handel samt demokrati. Den börjar så här:

As much as we all enjoy lectures on African poverty from musically gifted white multi-millionaires, we should at least consider, just for a moment, the possibility that rock musicians have a limited understanding of the global economy.


7 Comments:

Anonymous Roland Pettersson skrev...

Popvänstern har arrangerat ett musikjippo till stöd för Afrika utan att föra fram och betona den afrikanska/svarta musiken.

Är inte tyvärr detta bara typiskt för den dubbelmoral som genomsyrar allt som popvänstern företar sig?

2:53 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag håller med om att det är beklagligt på ett symboliskt vis.

I övrigt skulle man väl kunna säga att Bob Geldof till viss del har lyckats i kommunikationen (PR) kring evenemanget, genom att säga att Live 8 inte handlar om bistånd, utan om att "förändra politiken". Jag vet inte om han menar politiken i i-världen (skuldavskrivning, jordbrukssubventioner, flathet mot diktatorer) eller om det handlar om politiken i mottagarländerna eller bådadera.

3:02 em  
Anonymous Anonym skrev...

Alicio, att förändra politiken i i-världen så att den gynnar Afrika behöver ju inte ske genom jordbrukssubventioner och flathet mot diktatorer.
Det kan lika gärna handla om liberalisering, i form av avskaffade tullmurar på jordbruksprodukter och uppmjukning av de patentregler som skärpts extremt mycket senaste decenniet.

3:56 em  
Blogger Alicio skrev...

Anonym, det är exakt avskaffandet av tullmurar som jag förespråkar! Jag tror att det blev ett missförstånd där.
Mvh - Alicio

4:06 em  
Anonymous N|. skrev...

Roland. Du är en sorglig typ.

Om det är popvänstern som arrangerar lär det vara så att hela musikvärlden är vänstervriden. Det är en mangrann uppslutning.

Och nej. Det handlar inte om Afrika. Det handlar om skuldavskrivning och att faktiskt stoppa fattigdomen. Över hela världen.

4:14 em  
Blogger deep|ed skrev...

Fråga Roland.
Är Duran Duran "popvänster"?!!!!

4:15 em  
Blogger Ottosson skrev...

som jag har fattat det så är Bob rejält kritisk mot globaliseringen, så nån frihandel lär vi inte få se honom förespråka.

nej, jag tror inte heller Live 8 kommer utrota fattigdomen, men en jävla fet show är det. det kan ju ingen neka till.

6:45 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan