Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-09

'Hedersvåld' har fortfarande stort fotfäste


"Otrogen" fick fötterna avhuggna

Med hjälp av anhöriga och vänner högg en pakistansk man av sin hustrus fötter efter att ha anklagat henne för att vara "lösaktig". Kvinnan överlevde det fasansfulla övergreppet och uppges nu vårdas på sjukhus.

Kan någon föreställa sig den fasa som kvinnan måste ha känt, och kommer att känna resten av livet? Första steget för att bekämpa detta verkligt patriarkala förtryck, som finns i flera olika kulturer, är utbildning av både män - men främst kvinnor. Självständiga och yrkesarbetande kvinnor är starka. Här borde Sveriges feministorganisationer kunna hjälpa till, både i Sverige och med stöd till internationella program. Det andra är att sätta diplomatisk press på de samhällen, som exempelvis Jordanien, den palestinska myndigheten, Saudiarabien och de lantliga provinserna i Pakistan, som ger lindrigare straff för de mördare som kan hävda "hedersmotiv". Denna lobbying skulle kunna utföras på samma sätt som kampen mot dödsstraff.


17 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

Hela grejen ägde rum i Pakistan, det land som USA hade koalition med när dom gick ut i fält för uppdraget att befria Afghanistans kvinnor från sina burkor.

Så det kan bli!

5:58 em  
Blogger Alicio skrev...

Bulten, jag förstår att detta mord inte rör dig särskilt mycket, om det inte vore för möjligheten att kunna ge en känga till USA.

Den pakistanska regimen motarbetar hedersvåld, och har försökt att begränsa inflytandet från lokala byråd där dessa fall är vanligast. En kvinna som hade "dömts" till gängvåldtäkt av ett pakistanskt byråd nyligen, efter att hennes bror haft ett "olämpligt" förhållande med en annan flicka är ett exempel på hur regimen sedan sanktionerade byråedt och jagade de skyldiga.

6:12 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Kommer det någon reaktion mot denna avskyvärda nyhet från feminister som Feministas och ROKS? Nej nej nej.

I feministernas värld är muslimska länder paradiset för kvinnor. Kvinnor i muslimska länder går omkring som ickemänniskor under sina heltäckande burkas medan västerländska kvinnor exploatera sig genom att gå i shorts och kjolar. Det tycker feministerna att är en världsordning som måste ändras.
.

8:02 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Efter sista ordet ändras skall det naturligtvis vara ett frågetäcken i mitt inlägg. Ledsen.

8:11 em  
Anonymous JohannaV skrev...

Hallå där Roland Pettersson!

"I feministernas värld är muslimska länder paradiset för kvinnor."

Hur i helsike kläcker man ur sig en sådan mening? Bara för att Gudrun Schyman kallar sig feminist behöver inte betyda att alla moonbats är feminister. Feminism syftar till jämlikhet mellan könen. Personligen tycker jag att vänsterfeministerna är totalt ute och cyklar. Deras tystnad när det gäller islamism och kvinnors situation i muslimska länder är ytterst oroväckande.

Glöm dock inte att åtskilliga kvinnoorganisationer arbetar just mot hedersvåld i patriarkala länder. Många av dessa feminister, t.ex. Ayaan Hirsi Ali lever under ständigt dödshot och förtjänar inte kommentarer som denna.

9:04 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Johanna.

Jag om någon är känd i min omgivning för att vara sjyst. Jag har aldrig i hela mitt liv blivit anklagad för att vara nedsättande eller förtryckande mot någon kvinna.

När du anklagar mej för att vara mansgris så bubblar min i min kropp, jag skulle gärna vilja träffa dig för ett mycket seriöst samtal.

När den manshatande feminismen visar sitt fula tryne måste vi män naturligtvis visa att vi sätter ned foten. Jämställdhet är okej men inte feminism. Jag bokstavligen hatar manshatet mot mej och alla andra av mina manliga kompisar.

9:29 em  
Anonymous JohannaV skrev...

Jag varken tror eller hävdar att du är en "mansgris".

Du hävdade däremot ovan att "feminister" anser att muslimska länder är paradis för kvinnor.

Jag påpekade det orättvisa i att dra alla feminister över en kam p.g.a. några knäppskallar med extrema vänsteråsikter.

Vi kan alla när vi är förbannade - som t.ex. när man läser om fenomenet hedersvåld - glömma att göra nödvändiga distinktioner när vi postar men vi får vara självkritiska nog att erkänna det när någon hövligt påpekar detsamma.

9:35 em  
Blogger Alicio skrev...

Johanna gör rätt i att nämna den mycket modiga Ayaan Hirsi Ali, som nu är hotad till livet efter samarbetet med den holländske filmaren Theo van Gogh, om kvinnornas situation i islamiska länder.

9:42 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Johanna

Ett problem för mej är mitt temperament och det skall du veta att det har orsakat mej en hel del problem.

Men jag har aldrig och kommer aldrig att vara elak mot dom som jag uppfattar som svagare än mej själv. Ditt snack om feminismen gör mig däremot rasande. Hur fan kan man som människovän anse att vi män systematiskt och med avsikt förtrycker dom vi män älskar?

Ja till jämställdhet, nej till feminism.

9:57 em  
Anonymous ASO skrev...

Feminism är - liksom alla marxistiska underavdelningar - baserad på grupptänkande och en knippe galna konspirationsteorier. Idéerna om en så kallad könsmaktsordning låter i mina öron som rena Sion Vises protokoll.* Frågan är därför om man som liberal överhuvudtaget kan vara feminist. Personligen är jag mycket tveksam. Men vare sig man kallar Ayaan Hirsi Ali det ena eller det andra är hon en av de modigaste individerna i hela Europa.

* Kanske är det inte så konstigt att många framträdande kvinnliga intellektuella i Sverige skrivit på antiisraeliska namnlistor - till exempel Inger Alfvén, Majgull Axelsson, Sun Axelsson, Louise Boije af Gennäs, Heidi von Born, Inger Brattström, Britt Edwall, Kerstin Ekman, Camilla Frostell, Beate Grimsrud, Carola Hansson, Annika Holm, Gun Kessle, Sara Lidman, Barbro Lindgren, Malin Lindroth, Carin Mannheimer, Eva Mattsson, Eva Moberg, Åsa Moberg, Anna-Karin Palm, Eva Runfelt, Kristina Sandberg, Maria Schottenius, Ingrid Sjöstrand, Birgitta Stenberg, Yrsa Stenius, Kerstin Strandberg, Gun-Britt Sundström, Carin Svensson- Ardelius, Kerstin Thorvall, Cecilia Torudd, Siv Widerberg ("Israels våld stort hot mot världsfreden", DN 11 april 2002). Vidare Ursula Berge, chef tankesmedjan Agora; Ulrika Kärnborg, författare och kulturkritiker DN; Ylva Johansson, vvd Veta, fd statsråd; Nina Björk, författare och kritiker DN; Suzanne Osten, regissör Stockholms stadsteater; Barbro Hedvall, ledarskribent ("Bojkotta varor från Israel", DN 4 april 2002). Eller Ylva Johansson, fd statsråd (igen); Maj-Lis Lööw, fd statsråd och EU-parlamentariker; Gudrun Schyman, partiledare vänsterpartiet; Gun-Britt Mårtensson, ordförande HSB; Barbro Hedvall, DN-skribent (igen); Hanna Zetterberg, studerande, ledamot i vänsterpartiets partistyrelse; Yvonne Fredriksson, sjuksköterska; Anna Karin Hammar, präst Svenska kyrkan; Nina Blomberg, redaktör SSU:s tidskrift Tvärdrag; Elsie Bäcklund, förbundssekretare ABF; Christina Hagner, ordförande Föreningen Ordfront; Alexandra Pascalidou, författare; Yvonne Hirdman, professor i historia; Paulina de los Reyes, docent i ekonomisk historia; Suzanne Osten, regissör Unga Klara (igen); Josephine Askegård, kulturredaktör Arbetaren; Tjia Torpe, vd SRF Iris AB; Marie-Louise Eriksson, studiesekreterare KFUK-KFUM; Ulrika Kärnborg, kulturjournalist i DN och författare (igen); Kaj Fölster, författare och debattör; Ursula Berge, chef tankesmedjan Agora; Åsa Linderborg, historiker m. fl. ("Sluta att köpa israeliska varor", DN 18 jan 2003).

Fler exempel finns...

Det vore som sagt intressant att göra en mer seriös undersökning kring hur många av Sveriges feministiska frontfigurer som samtidigt profilerar sig som kritiker av Israel / försvarare av det ickedemokratiska och terrorbenägna "Palestina".

Skall vi gissa att det rör sig om majoriteten?

11:58 em  
Blogger Tor skrev...

Men Bulten, du hade ju varit emot en intervention i Pakistan också, så vad gnäller du över?

2:55 em  
Anonymous Anonym skrev...

"Hur fan kan man som människovän anse att vi män systematiskt och med avsikt förtrycker dom vi män älskar?"

Jag är mycket misstänksam mot män som säger att de "älskar kvinnor" enär det verkligen är att bunta ihop alla med ett visst könsorgan och blunda för alla individuella olikheter och skillnader. Kvinnan som kön således. Inte smickrad.

Dessutom är det väl bara att ta en titt just på Pakistan för att se att män förtrycker kvinnor precis allt vad de orkar? Du skrev "vi män" och inte något annat. Och många män förtrycker kvinnor i vår värld. Det måste man vara blind för att inte se. Man behöver inte ens vara feminist för att uppfatta det.

Vad beträffar feminismens tystnad när det handlar om muslimska länder är jag helt mållös.

Eva

7:43 em  
Anonymous JohannaV skrev...

Hej Roland!

"Ett problem för mej är mitt temperament och det skall du veta att det har orsakat mej en hel del problem."

Tja, jag har märkt att du blir lite väl upprörd ibland när du postar. Det är synd. Det drar bort uppmärksamheten från sakfrågan där vi många gånger delar åsikt - dock inte när det gäller definitionen av feminism. ;-)

Din, och framför allt ASOs, definition av denna ism är i snävaste laget.

Tyvärr är det väl så att många liberaler knappast vågar kalla sig feminister p.g.a. alla dessa vänsterintellektuella som drar läran i smutsen.

Håller med Eva i kommentaren ovan min.

2:09 em  
Anonymous ASO skrev...

Johanna,

Jag har lärt mig att det finns en rad olika varianter av feminism. Men det är otvivelaktigt så att marxistisk och poststrukturalistisk teoribildning för det mesta spökar i bakgrunden.

Vad jag frågar mig själv är huruvida man kan förena liberalism med ett kollektivistiskt tänkande. Som jag ser saken blir det väldigt svårt.

Tidigare i år gav professor Nils Elvander sin syn på saken: "Radikalfeminismens manshat demokratiskt tvivelaktigt" (DN 4/4 2005): http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/0/jsp/print.jsp?&a=397868

Vad vi än anser tycker åtminstone jag att hans synpunkter är läsvärda!

2:55 em  
Anonymous ASO skrev...

På tal om förhållandet mellan strukturalism och feminism - läs även dagens SvD, "Dags för en lektion i filosofi":

http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_10104037.asp

3:06 em  
Anonymous JohannaV skrev...

Ska läsa och återkomma om några dagar.

3:49 em  
Anonymous Arthur skrev...

Jag tror knappas roks/genusgänget är intresserade av svåra problem utrikes. Det vill mest förbättra sin personliga ställning med bluffprofessurer och sinekurer. Till detta behövs talibantal och inrikesflum.

Brist på substans kan döljas med ord som "strukturer" vad de nu menar med det. Durkheim?

10:13 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan