Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-13

Grundorsaken till terrorism
är att det fungerarBilden visar den palestinske ledaren Mahmoud Abbas under "presidentvalskampanjen" tillsammans med Fatah-partiets egen terrorgrupp Aqsabrigaderna. Dess ledare i Jenin, Zakarya Zubeidi (till vänster), är efterlyst för flera terrormord i Israel. Klicka på bilden för att läsa mer.


Harvarduniversitetets juridikprofessor och författaren
Alan M. Dershowitz kommenterar G8-ländernas beslut att skänka 24 miljarder kronor till den palestinska myndigheten, som jag skrev om tidigare: "Why terrorism works".

Bara någon dag efter de fruktansvärda bombningarna i London, deklarerade G8 att man skulle skänka 24 miljarder kronor till den palestinska myndigheten. Vissa västerlänningar kanske inte förstår symboliken i denna koppling, men det sände självklart ett tydligt budskap till terrorister och potentiella terrorister: nämligen att terror fungerar.

Inga gåvor gavs [vid mötet] till tibetanerna, som har ockuperats mer brutalt och under en längre tid än palestinierna. Tibetanerna har tvärtom aldrig tagit till terrorism.

Den palestinska myndigheten och dess ledare är den internationella terrorismens gudfader. De utvecklade flygplanskapning till en konst. De uppfann mord med hög profil av atleter och andra framstående personer. Om det inte vore för deras användning av terror, skulle deras sak betraktas som den femte rangens människorättsfråga som den egentligen är. Men eftersom de palestinska ledarna alltid har använt terrorism (sedan 1920-talet) som en förstahandstaktik, så har deras sak erhållit erkännande världen runt. Den främsta orsaken till terrorism är inte ockupation, förnedring eller desperation. Om det vore det så skulle tibetanerna vara världens främsta terrorister. Terrorismens främsta orsak är att den fungerar. Och den fungerar därför att det internationella samfundet ger efter för den och belönar den. Den fungerar också pga att alltför många islamiska ledare hyllar terrorn medan alltför få fördömer den. Terrorismen kommer att fortsätta så länge som potentiella terrorister tror att de kommer att kunna dra nytta av den taktiken.


Här är en äldre artikel i vänstertidskriften Salon på samma tema. Se också Cox & Forkums bild, efter det palestinska massmordet i Netanya igår.3 Comments:

Anonymous Arthur skrev...

Det är en riktig observation. Terrorismen finns därför att den belönas och också hyllas av den antidemokratiska vänstern. Där den också kan exploatera rasistiskt hat blir den effektivare.

Inte bara araberna utan också det katolska terroristpartiet Sinn Fein har lyckats med detta. Extremisterna använder nu en kombination av våld, hot och odemokratiska val för att få makt. Deras regering fann det helt enkelt inte demokrati viktigt nog åt deras nordirländska medborgare.

Vad Dershowitz inte observerade är att terroristledare inte på något sätt är ickekombatanter. Att slå ut dem med militära medel är inte i strid med konvention och sedvänja. Targeted assasinations borde inte vara kontroversiella. Terroristerna kan fortfarande ställas inför rätta om man så vill eftersom terrorhandlingar inte är legitima krigshandlingar.

Kanske Gary Adams med anhang kunde ha slagits ut på detta sätt.

Om Israels sårbarhet med barriär och separation minskar i den utsträkning som dess regering hoppas kanske tillräcklig säkerhet på så sätt kan upprätthållas i väntan på att arabledarnas fredsovilja avklingar och terroristerna avväpnas. Det är en väntan som kan bli lång eftersom EU med medlemmar stödjer dem i alla fall.

9:18 em  
Anonymous ASO skrev...

På kornet!

9:39 em  
Blogger Per Stromsjo skrev...

Cal Thomas gör en intressant parallell till 60-talets oroligheter i USA och klargör de nutida sambanden en smula.

Dock är det ett faktum att de allra flesta muslimer vill fred och endast fred. Han kallar det ett mantra, jag kallar det hopp.

9:48 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan