Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-03

Fredrik Malm om utmaningarna
i Sverige och internationellt


Efter att i dagarna ha blivit omvald till Liberala Ungdomsförbundets ordförande höll Fredrik Malm igår ett ideologiskt brandtal vid kongressen i skånska Höör:

Socialdemokraterna har monterat ned den svenska utrikespolitiken. Den är idag utan innehåll, och Sverige duckar [och] gömmer sig ständigt bakom EU och FN. Men jag litar inte heller på moderaterna i utrikesfrågorna. Hittills har jag inte hört Fredrik Reinfeldt yppa en stavelse om saker och ting som händer utomlands – förutom när han övertygades av Göran Persson i ett fem minuter långt telefonsamtal att återuppta vapenexporten till Kina. Därmed blev Fredrik Reinfeldt den första högerledaren någonsin att säga ja till att sälja vapen till en kommunistdiktatur.

Visst ska moderaternas misstag kosta litegrann för sämjan i Alliansen. Få är så energiska och tydliga i demokratiseringskampen som liberalerna idag:

Liberala ungdomsförbundet har ett konkret förslag till nästa borgerliga regering. Låt samtliga biståndsresurser, undantaget katastrofbiståndet, gå till dem som kämpar för demokrati och reformer. [...] Idag är den internationella politiken i Sverige en ruin söndersmulad till stoff av socialdemokratisk likgiltighet. [...] Vi måste totalrenovera Utrikesdepartementet, migrationsverket och regeringskansliet för att bygga upp Sveriges internationella anseende igen. Det gäller att vädra ut och bygga nytt.

Det gavs också flera exempel på den inverterade verklighetsbild som LUF bekämpar:

Ung vänster har under de senaste tio åren gjort en ideologisk resa ut i dogmatismens träskmarker. [...] Och nu ser vi en ny generation ungdomar som genomgått den ideologiska hjärntvätten där världen är svart eller vit och utan några gråzoner. Världen är endimensionell, en platt en utan djup. I denna verklighetsbild är staten Israel en ”rasistisk apartheidstat”, den orangea revolutionen i Ukraina en ”imperialistisk konspiration” och fredsbevarande styrkor ”koloniala äventyr”.

Fredrik Malm talade också om behovet av maktskifte om det ska bli fart på Sverige igen :

Den politik som förs leder till en svagare tillväxt. [...] Socialdemokraternas starkaste väljargrupp är människor som lever på bidrag. Alliansens starkaste väljargrupp är människor som lever på arbete. Folkpartiets starkaste väljargrupp är människor som lever på studielån. Detta säger något om vem som står för vad och vad vi kan förvänta oss framöver.

[...] Vi har träffats här för att vi har ett viktigt uppdrag. Nästa år kan Sverige få en ny regering och vi vill ha maximalt med inflytande då. Tillsammans med folkpartiet kommer vi att få kämpa stenhårt under det kommande året. [...] Vi är liberaler och det är inte så lätt att lista ut precis hur en liberal ser ut. Man ser det inte på håret, sjalen eller skjortan. Men man ser det i handlingar.

Lovande.


5 Comments:

Blogger moje skrev...

Klockrent tal!

Långt från retoriken i de tal som används av bluff-ungdomsförbunden...

4:21 em  
Blogger rasmus skrev...

Manuell trackback:

Copyriot: Fredrik Malm kräver fritt internet åt dissidenter

5:47 em  
Blogger Alicio skrev...

Moje: ja, stor skillnad.

Rasmus: bra att du uppmärksammade den delen också! :)

6:21 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Fredrik Malm är som vanligt briljant.

Efter regeringsskiftet nästa år hoppas jag att hans kompromisslösa demokratisyn och vilja att förändra världen till det bättre tas tillvara på bästa sätt.

6:36 em  
Anonymous Anonym skrev...

Satt och lyssnade till Fredrik och hade väl ingenting att anmärka på. Är dock ingen av anhängare av malande monologer. Synd bara att Fredrik M inte gick på Fredrik L:s linje och kritiserade FN hårdare.

2:31 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan