Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-12

Fransk styrka och brittisk vekhet


Vi får ofta höra hur veka och obeslutsamma fransmännen är i jämförelse med USA och Storbritannien. Detta stämmer när det gäller Irakkriget, och berodde främst på egoistiska geostrategiska och ekonomiska intressen samt på en vilja att stå upp mot anglosaxisk "dominans". Relationerna till USA har dessutom skadats ordentligt pga oenigheten på det här området.

Däremot fungerar samarbetet mycket bättre mellan USA och Frankrike i det bredare kriget mot radikal islam och terror, än mellan USA och London. Här är fransmännen kanske de starkaste i världen, medan britterna kanske är de mest veka. I Frankrike har fundamentalister och islamister, vid en jämförelse, de mest begränsade möjligheterna att rekrytera till terror, och att ostört urholka det franska samhället. I en artikel som också publicerats i The New York Sun skriver Daniel Pipes om: Weak Brits, Tough French.

Läs också Mona Charens artikel: Our enemies are stupid (tips Per Strömsjö). Hon skriver att de islamistiska terroristerna skulle ha fått igenom många fler av sina sjuka krav på det västerländska samhället utan våld. Flera exempel ges där det brittiska samhället, till skillnad från Frankrike, redan har gått fundamentalisterna till mötes, men:

När islamisterna utför sådana här massakrer så lyckas de se till att den lilla kvarleva av beslutsamhet som fortfarande finns kvar i den slaka västerländska civilisationen styvnar.


6 Comments:

Blogger Sosse STHML skrev...

Intressanta artiklar. Ska bli kul att se om den politiskt korrekta mainstreamkulturskribenten ser sig föranledd att leta efter nya intellektuella ledstjärnor än franska existentialister nu.

7:26 em  
Anonymous ASO skrev...

Intressant läsning!

Att Frankrike visar beslutsamhet och brist på fruktan är minst sagt efterlängtat!

PS På tal om att inte vara rädd, har ni sett en site som heter www.werenotafraid.com? Massor av insända bilder...

8:50 em  
Anonymous JohannaV skrev...

Obehagliga vindar från Storbritannien:

http://www.cnsnews.com/news/viewstory.asp?Page=%5CForeignBureaus%5Carchive%5C200507%5CFOR20050712a.html

Brittiska underhuset har godkänt den famösa "religiösa anti-hatlagen" som ska göra det förbjudet att kritisera islam (och andra monoteistiska religioner). Detta på grund av stark lobbying från muslimer och islamister.

Nu gäller det att Överhuset sätter stopp, annars blir det ännu ett nederlag för vårt öppna västerländska samhälle där yttrandefriheten är en av våra hörnstenar - så länge vi inte hetsar mot "folkgrupp" som sådan, naturligtvis.

Konstigt att vänstern inte reagerar. De är ju så kritiska mot Patriot Act...

Denna lag skulle kunna ses som ett exempel på "Brittisk vekhet". Skulle en sådan här lag kunna röstas igenom i Frankrike, månntro Alicio?

9:22 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

""The BBC has re-edited some of its coverage of the London Underground and bus bombings to avoid labelling the perpetrators as "terrorists", it was disclosed yesterday.

//

The BBC's guidelines state that its credibility is undermined by the "careless use of words which carry emotional or value judgments".

Consequently, "the word 'terrorist' itself can be a barrier rather than an aid to understanding" and its use should be "avoided", the guidelines say.""

Länk

Hittat hos Dick Erixon

9:49 em  
Blogger Per Stromsjo skrev...

Hoppfullt att det tydligen förekommer samarbete mellan USA och Frankrike i dessa frågor. Samma bild gav Bildt i en artikel i våras.

10:15 em  
Blogger Alicio skrev...

Sosse Sthlm, ja Frankrike har aldrig varit pacifistiskt. Och man månar om sin sekulära republik.

Johanna, det värsta med den nya lagen är att den blir svår att applicera utan att kväsa yttrandefriheten. Man måste få kritisera religioner och ideologier så länge som det inte hetsas till hat och våld mot grupper. I Frankrike vore lagen helt otänkbar. Den franske författaren Michel Houellebecq friades i domstol efter att islamiska grupper hade stämt honom för att han hade sagt att "islam är den mest korkade religionen".

Roland Pettersson, jag skrev lite om saken HÄR, men jag bör kanske uppdatera med den information som står i din länk.

11:37 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan