Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-17

Expressen: "Jan Hjärpe - islamisternas advokat"


Om ni endast läser en ledarartikel idag så bör ni läsa PM Nilssons räfst med islamologen Jan Hjärpe i söndagens Expressen: "Jan Hjärpe - islamisternas advokat" (tipstack: ASO).

Nazismens uppsving i 20- och 30-talets Tyskland har förklarats med en mängd olika faktorer; ekonomisk kris, massarbetslöshet, Tysklands förödmjukelse, ockupationen av Rhenlandet, och så vidare. Allt detta är i högsta grad relevant, men det fråntar oss inte skyldigheten att se nazismen som en brottslig ideologi i sig och att bekämpa den som sådan när den dyker upp igen.

Att tyska unga män var arbetslösa urskuldar inte hatet mot judarna, att Rhenlandet var ockuperat legitimerar inte visionen om Tredje riket.

[Många bedömares syn] på den extrema islamismen präglas däremot helt [och felaktigt] av sociologiska faktorer, samt så klart av USA:s/Israels politik. Många kommentatorer går till och med så långt att de likt 30-talets mest samvetslösa pragmatiker hävdar att antisemitismen försvinner om judarna försvinner, då från Tyskland, nu från Västbanken.

Oförmågan att se hatet mot demokratin, mot den moderna världens individuella friheter och kvinnornas jämställdhet är häpnadsväckande. [...]

Varför tolereras fanatisk antisemitism i moskén när solkors anses vara hets mot folkgrupp? Och hur kan en uppburen [sic] professor som Jan Hjärpe jämföra förföljelsen av demokrater i 1800-talets Europa med kampen mot extrem islamism i dag?

I sin artikel i SvD manar Hjärpe till ödmjukhet inför terroristernas anspråk. Det vore en klok politik att erkänna svaghet, skriver han.

PM Nilsson tar också upp den överdrivna rädslan för de säkerhetsåtgärder som är nödvändiga för att bekämpa detta antidemokratiska hot:

Detta är vad kriget mot terrorismen innebär och det är vansinne att beklaga det. De skärpta lagförslag som nu tycks vara på väg i Storbritannien är mycket lika de som Västtyskland använde för att trycka tillbaka högerextremismen: förbud mot själva organisationerna, mot att använda vissa yttranden, och så vidare.

Tyskland är i dag en av världens mest robusta demokratier och den lyckosamma kampen mot inre fiender har inte hotat det öppna samhället, tvärtom. Jan Hjärpes alternativa politik hade varit lika dåraktig då som nu.

Roland Poirier Martinsson har redan besvarat den artikel som Hjärpe skrev i SvD. Nu återstår bara ett bemötande från Sydsvenskan på Hjärpes långa utläggningar i Skånes största tidning. Där skrev han bl.a. om terrorattentatet i Bagdad häromdagen i vilket minst 24 irakiska barn mördades. Hjärpe kommenterade barnmorden med att först och främst lägga skulden på de amerikanska soldaterna för att de, som "taktisk bieffekt" skapar "mänskliga sköldar" genom att dela ut godis till småbarn.


5 Comments:

Blogger ForestRidge skrev...

Jan Hjärpe tycks hämta sin inspiration från Neville Chamberlain.

12:50 fm  
Blogger Alexander skrev...

Jan Hjärpe är nästan lika vidrig som de människor som faktiskt utför dåden. Han ger terroristerna ett moraliskt försvar och försöker få människor här i Sverige att svälja det gift han försöker sprida.

3:11 fm  
Anonymous BGAN skrev...

Hjärpe skriver: "och de kunde trycka på avtryckarna i föreställningen om att göra sällskap med barnen till ett ställe med bra mycket bättre godis än de amerikanska chokladkakorna". Dom dödade barnen för att vara snälla!!??!! Eller?

8:55 fm  
Blogger Sosse STHML skrev...

Hur kan någon ta Jan Hjärpe på allvar? Vi pratar ju ändå om en man som ryckte ut till Ahmed Ramis försvar under Radio Islam-rättegångarna och redan då påstod att judarna hade sig själva att skylla.

Jan Hjärpe är precis lika mycket forskare som Eva Lundgren. De är båda självgoda, uppblåsta propagandister som nyttjar sina säkra, skattefinansierade sinekurer till att sprida hatbudskap.

10:03 fm  
Blogger Alexander skrev...

Jan Hjärpe är en islamofascist rent ut sagt.

2:54 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan