Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-08

"Därför gjorde de det"


Det har cirkulerat minst sagt skilda teorier om varför gårdagens terrorattacker i London överhuvudtaget inträffade, och om vilka som bär skulden. En extremt insatt och respekterad mellanösternanalytiker och kommentator är iraniern Amir Taheri, som skriver i London Times: "And this is why they did it".

" Direkt efter gårdagens attacker gick min telefon varm med begäran om intervjuer på ett enda återkommande tema: 'Men vad vill dem?'. Det påminde mig om Theo van Gogh, den holländska filmaren, som sköts av en islamistisk mördare på väg till jobbet i Amsterdam i november förra året. [...] 'Vi kan väl tala om saken?' sade han samtidigt som han beskjöts med skott efter skott. 'Låt oss prata'. Van Gogh, som hade retat upp islamisterna med sin dokumentär om kvinnoförtrycket i islam, reagerade som BBC-reportrarna gjorde igår, och utgick ifrån att mannen som mördade honom kanske hade rimliga krav som skulle kunna diskuteras i en lugn, demokratisk atmosfär.

Men jag är ledsen mina vänner, ni har att göra med en fiende som inte vill något särskilt, och som man inte kan tala reson med genom humörterapi (anger management) eller rundabordssamtal. Eller snarare - denna fiende vill något alldeles speciellt: att fullständigt ta kontrollen över era liv, att detaljstyra allt du gör från morgon till kväll. Och om du skulle våga göra motstånd så har han uppfattat det som sin gudomliga plikt att döda dig.

[...] Det är förstås möjligt att, precis som många i västvärlden gör, fullständigt bortse från islamisternas strategiska mål [ovan], och enbart fokusera på deras taktiska mål. Dessa [taktiska mål] är välkända och omfattar målsättningen att fördriva 'Korsdyrkarna' (de kristna styrkorna) ut ur den islamiska världen, att utplåna Israel från mellanösterns karta och att ersätta alla muslimska länders regeringar med verkligt islamiska regimer som den som Ayatollah Khomeini skapade i Iran och talibanerna i Afghanistan.

Hur detta ska göras har varit föremål för stor debatt i islamistiska kretsar i hela världen, inklusive i London, sedan 11 september 2001. Bin Laden [...] menar att västvärlden är alltför feg för att slå tillbaka, och därför kommer att göra 'vad den måste' om den terroriseras i stor skala. Den uppfattningen förstärktes förra året när al-Qaida bytte regering i Spanien med hjälp av en dödlig attack. Därefter använde bin Laden 'segern i Madrid' för att uppmana de europeiska länderna att ta avstånd från USA eller drabbas av en liknande "bestraffning".

Bin Ladens uppfattning har ifrågasatts av hans påstådda andreman, Ayman al-Zawahiri, som menar att islamisterna först borde vinna kriget inuti flera sårbara muslimska stater, däribland Afghanistan, Pakistan, Saudiarabien och Irak. Tills igår verkade det som att al-Zawahiris uppfattning var den ledande. I synnerhet gällande det uppflammande våldet i Afghanistan och Irak. Igår var det dock bin Ladens doktrin som slog tillbaka i London. "


Läs också bloggen Sömnlösa nätters inlägg: "Om Islamism och dess mål; hur kan vi vinna?"


3 Comments:

Blogger Fredrik Lindholm skrev...

Mäh! Vaddå "varför"? I Auschwitz fanns det inget "varför"...

7:47 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Den demokratiska världen var saktfärdig vid hanteringen av det nazistiska hotet under 30-talet och vi vet alla att det resulterade i Andra Världskriget.
På samma sätt kommer den demokratiska världens saktfärdighet i att bemöta det islamistiska hotet att sluta i en katastrof för Europa. USA kommer att klara sig på grund av sina öppna ögon och handlingskraft.

10:27 fm  
Anonymous ASO skrev...

Roland,

Jag är benägen att hålla med dig. De senaste årens händelser visar att Europa saknar motståndskraft. Detta är extra beklagligt med tanke på vad som skedde för bara 70 år sedan.

Den skada som både politiker och medier orsakat kan inte underskattas. De har berett vägen för denna annalkande katastrof med en iver som bara kan kallas galen. Istället för att bekämpa terrorismen har de ju - bokstavligen - belönat den med maniskt USA-hat, statssanktionerad antisemitism och miljarder i bistånd till Arafat.

Dessvärre är Madrid, Amsterdam och London förmodligen bara en försmak av vad som komma skall. Den muslimska världens monumentala brist på entydiga avståndstaganden kommer bara att påskynda processen i riktning mot etnisk och religiös uppspaltning. - och vad som mycket väl kan bli ett europeisk inbördeskrig.

4:47 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan