Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-07

Bush: Detta är post-Kyoto-eran


Efter att Bush cyklade in i en skotsk polisman, ramlade av och slog sig, kunde middagen och mötet äntligen börja i skotska Gleneagles på onsdagskvällen. Drottningen bjöd gästerna på en anrättning tillagad av en fransktränad kock, så den franske presidenten behövde inte gå och lägga sig hungrig.

Både Chirac och Bush stödjer Blair när det gäller global uppvärmning, och den amerikanska presidenten medgav före ankomsten till G8-mötet att mänsklig samhällsaktivitet genererade växthusgaser.

Bush poängterade dock att Kyoto-avtalet inte skulle fungera utan länderna i tredje världen, och föreslog istället ett
brett teknologiskt samarbete för att kunna kontrollera ökningen av drivhusgaser. Den nya "post-Kyoto-eran" verkar kunna föra USA och Europa närmare varandra på miljöområdet, utan att någon tappar ansiktet. Det är en konstruktiv konsensus som antagligen kan underlätta dialogen om Afrika (där åtminstone Chirac och Blair samarbetar), skulder, bistånd och tullar.


10 Comments:

Blogger Wille skrev...

Bush verkar ha lite klent balanssinne, vill minnas att det inte är första gången han ramlar av egen kraft? :)

8:22 fm  
Blogger Bengt skrev...

Bush vill bara komma undan för att slippa anpassa ekonomin bort från fossila bränslen genom att byta fokus på diskussionen eftersom han är oljemiljardär.

Det är inte rätt väg att gå. Det är dock trevligt att man äntligen satsar på ett intrenationellt samarbete om fusion. Det borde man ha gjort redan för 20 år sedan efter tjernobyl.

Bush går sina egna intressen när det gäller USAs miljöpolitik.

8:32 fm  
Blogger Carl Svanberg skrev...

Det är tråkigt att Bush av politiska skäl går med på en position som inte har något vetenskapligt stöd alls. Jag trodde att Bush visste bättre.

8:50 fm  
Blogger Ottosson skrev...

Med tanke på att det var större temperaturhöjning på medeltiden än vad det är nu (utan att det var människans fel, och utan att jorden gick under) så känns det lite korkat att så förhastat ta åtgärder som kan sabba ekonomin rejält. Fattigdom är ett akutare probelm, det dödar as we speak.

11:52 fm  
Blogger Peter Jönsson skrev...

Ursäkta mig? Har jag drömt när jag hört Bush vilje flytta energiberoendet från (utländsk) olja? Känns som Paradox66 borde hänga med lite mera i debatten.

När det gäller cyklandet så krokade Bush väl ändå i hop med en lokal skotsk polis och det var polisen som åkte i backen och gjorde illa sig.

12:18 em  
Anonymous Anonym skrev...

Intressant att samtliga parter inom svensk media "glömde" att berätta en grej om cykelhistorien.

Den delen då Bush snabbt ställer sig upp och oroligt frågar hur det gick för den skottske polismannen, vilket kan jämföras med hur Kerry reagerade då han brakade in i en SS-agent i skidbacken för ett halvårsedan. It´s character, stupid.

Det passade tydligen inte in i den bilden vi "ska" ha av Bush så det klipptes hastigt bort...

5:26 em  
Blogger Bengt skrev...

Peter: När han skriver på förbindelser att försöka minska koldioxidutsläppen kommer jag bli övertygad att Bush har rent mjöl i påsen när det gäller oljepolitik. USA är fortfarande i Irak och det är inte enbart av säkerhetsskäl.

Om du menar hans lama pekande på alternativa energikällor så gissar jag att han håller på att investera i den nya energipolitiken och DET är positivt, men även det handlar mer om ekonomiska intressen än att Bush arbetar för att förbättra miljösituationen.

De verkar ju snarare avfärda de klimatförändringar som faktiskt påverkar stora delar av världen, men du kanske har missat den delen av nyhetsrapporteringen.

6:33 em  
Anonymous Anonym skrev...

Paradox66, om du läser vetenskapen istället för våra usla medier inser du att det inte alls finns något behov av att kortsiktigt (<50år) minska koldioxid utsläppen, och troligen inte långsiktigt heller. Om utsläppsminskningar däremot skulle behövas på längre sikt görs dessa bäst genom att introducera ny teknik. En tre år tidigare övergång till alternativa energikällor ger mer än hela Kyoto smmantaget, till en bråkdel av kostnaden. Men det glömde visst media tala om...

10:30 em  
Blogger Bengt skrev...

anonym: Det är bara det att man har vetat om problematiken i 25 år och fortfarande inte gjort ett dyft för att gå över till alternativ.

Jodå, jag är definitivt för om man går över till alternativa energikällor. tyvärr är det nog så att de ekonomiska intressen som sitter med makt över styrmedlen för att gå över till alternativa energikällor inte kommer göra det eftersom de sitter med egna ekonomiska intressen i den fossila bränslemarknaden. Ett exempel är Mr Bush och han är inte ensam.

Jag vet inte vilken vetenskap du syftar till, men du kan ju kika litet på fakta hos http://www.worldwatch.org/

Och kolla in vilket läge vår illa åtgågna jord bfinner sig i. Östersjön är ju ett annat exempel på att ekonomi får gå före Miljö.

För 20 år sedan kunde man fiska torsk och dra upp en varje helg. Hojta när du har fångat en torsk så ska jag rita stort kors i taket.

12:45 fm  
Blogger Magnus skrev...

Kul att se att de som hänvisar till vetenskap i den hära tråden inte kan ett dyft om den. Jag tar gärna en ärlig och öppen debatt om "växthus"effekten. Men då vill jag ha källhänvisningar till forskning också och inte nått flumm som statsvetare och ekonomer hittat på och fått ut i dagspressen!

kul att se att Alicio har en mer balancerad åsikt...

10:50 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan