Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-02

Abbas vill ha koalition med terrorister


Vilken annan demokratisk stat än Israel skulle förväntas tillåta att en talibanliknande regim med målsättningen att utplåna ditt land skapas mindre än två mil från den egna huvudstaden? Reuters rapporterar:

Den palestinske presidenten bjuder in militanta grupper i regeringen:

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har bjudit in de militanta faktionerna, inklusive den islamiska gruppen Hamas, att ingå i hans regering inför det israeliska uttåget från Gaza-remsan, sade en representant för den palestinska myndigheten på lördagen. Det skulle vara första gången som beväpnade grupper utgjort en del av den palestinska regeringen [sic].

Israel och USA har uppmanat Abbas att avväpna och upplösa de militanta organisationerna, såsom den USA-stöttade "färdplanen" för fred kräver.

Talesmannen för Hamas, Sami Abu Zuhri, sade att hans grupp, som har lett en självmordsbombningskampanj mot Israel - och förbundit sig att krossa landet - skulle diskutera erbjudandet och "meddela dess beslut när så passar".

UPPDATERING 2/7 kl. 18.21

Än så länge har det bara kommit en muntlig reaktion från Israel:

"Hamas är en mordisk terrororganisation med ansvar för oräkneligt vansinnesvåld mot oskyldiga civila", sade UD-talesmannen Mark Regev till AP. "Hamas är ingen partner för oss i någon som helst politisk process. De är en del av problemet, inte en del av lösningen."

9 Comments:

Anonymous JohannaV skrev...

Måste medge att jag inte förstår vad Israel sysslar med just nu. Först utrymningen av Gaza utan krav på palestinsk motprestation och nu accepterandet av Hamas i en palestinsk regering.

Kan någon vettig Israelvän förklara för mig hur detta kan leda till fred och demokrati i regionen?

6:06 em  
Blogger Alicio skrev...

Johanna, efter Israels svar gjorde jag en uppdatering av inledningstexten i inlägget.

6:37 em  
Blogger rgr skrev...

Var är kommentaren från Jämtin om att Hamas bjuds in till samarbete till regeringen? Jag väntar med spänning på att hon beskriver det som 'obegripligt', 'vansinnigt sjukt' eller någon annan indignerad fras...

2:45 em  
Blogger Alicio skrev...

Hamas har ju demokratisk legitimitet nu, enligt Jämtin...

2:55 em  
Anonymous Guardian skrev...

Ganska ofta är Alicios argumentation så dålig så att den nästan blir skrattretande, att Hamas skulle bilda ”en talibanliknande regim med målsättningen att utplåna ditt land” är så fjantig att den borde falla på sin egen orimlighet.
Att Hamas kommer att få stöd i Gaza kan man ju tacka Israel för, utan dess framfart där så hade moderata palestinska krafter haft det betydligt lättare..

För övrigt har inte Hamas några reella möjligheter att ”utplåna” Israel, det är därför Alicio och hans trogna lärjungar tyvärr tvingas använda det lilla ordet ”målsättning” i sammanhanget..

(Vad Alicos polare i bosättarrörelsen har för "målsättning" behöver vi knappast fundera över)

” Israel och USA har uppmanat Abbas att avväpna och upplösa de militanta organisationerna, såsom den USA-stöttade "färdplanen" för fred kräver.” gapar Alico, och i vanlig ordning så saknar retoriken täckning.

I dagens Haaretz uttalar sig Dennis Ross, fd amerikanskt Mellanöstern sändebud:
“..Israel has been reluctant to allow the Palestinians to properly arm their security forces, a step necessary to enable them to take control of Gaza.”

12:05 em  
Blogger Alicio skrev...

Guardian, du är totalt oseriös. Har du läst färdplanen?:

"Palestinians declare an unequivocal end to violence and terrorism and undertake visible efforts on the ground to arrest, disrupt, and restrain individuals and groups conducting and planning violent attacks on Israelis anywhere.

Rebuilt and refocused Palestinian Authority security apparatus begins sustained, targeted, and effective operations aimed at confronting all those engaged in terror and dismantlement of terrorist capabilities and infrastructure. This includes commencing confiscation of illegal weapons and consolidation of security authority, free of association with terror and corruption
"

Gällande Hamas anser du det vara OK att Hamas har som målsättning att utplåna Israel, och att spränga oskyldiga människor i luften, bara för att de troligen inte kommer att lyckas att krossa Israel? Trevligt.

Och ja, Israel beväpnade palestinierna i den förra "fredsprocessen", och de vapnen användes sedan mot israeliska kvinnor, barn och män. Abbas nuvarande beväpning räcker utmärkt för att ta itu med hans terrorister. Han kan ju börja med sina egna mördare i fatah/Aqsabrigaderna, vars löner han betalar.

2:01 em  
Anonymous Guardian skrev...

”Oseriös”, tja det var väl därför du valde att inte bemöta Dennis Ross påpekande…

Att håller på att ställa krav på vad man önskar att palestinska myndigheterna ska göra, och att gapa att dom inte gör det, samtidigt som man blundar över det faktum att det är israelerna som förhindrar att det sker är, inget annat än usel argumentation!

Att hänvisa till ”Färdplanen” när Sharon själv har lagt in ett antal punkter som han vägrar acceptera, gör knappast saken bättre.
Hur var det med dom dubbelt illegala bosättningarna som skulle plockats bort för länge sedan, allt enligt Vägkartan…
Nä just det, du var nog fel person att fråga eftersom du var mot ett tillbakadragande från Gaza..

Rörande Hamas så gäller precis samma demokratiska spelregler, som gäller för partier i demokratin Israel. Det enda man inte får ha i sitt partiprogram är ett avskaffande av Sionismen, annars är det fritt fram för målsättningar som att slänga ut Araberna och bilda Stor-Israel..

7:08 em  
Anonymous Anonym skrev...

Vad håller Guardian på med? Istället för att spamma den här sidan kunde han ju gå till Hamas egna stadgar och läsa att Hamas mål är att Israel och judarna ska utplånas. Det finns inget att förhandla om med en part som vill förinta en. Fakta om avväpningen av terroristgrupper är att Palestinska myndigheten inte har haft intresse att avväpna dem och följaktligen inte försökt göra det. Detta står i strid med färdplanen, sedan kan Guardian fortsätta att förolämpa dem medan annan åsikt än han själv. Ett råd till Alicio är att inte bry sig om Guardians inlägg i fortsättningen. Det är meningslöst att ge sig in i diskussion med dumbommar.
Jag

9:30 em  
Anonymous Guardian skrev...

Anonymus:
Inför detta intellektuella konststycke i att hänvisa till färdplanen, som israelerna själva inte ens accepterat fullt ut, behövs knappast någon ytterligare kommentar.

6:34 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan