Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-06-29

Irans president är en mördare


Inte för att det kommer som någon överraskning, men Irans nye president Mahmoud Ahmadinejad har ett förflutet som bödel i Evin-fängelset där tusentals politiska fångar avrättades. Han ledde arkebuseringarna i fängelset, och avfyrade personligen flera "nådaskott" i huvudet på fångarna, vilket gav honom öknamnet The Terminator (“Tir Khalas Zan”). Han planerade och samordnade terroristmord på oppositionella i utlandet - inkl. av kurdledaren Abdorrahman Qassemlou. Han deltog också i utrensningar och mord på oppositionella lärare och studenter 1980, då universiteten stängdes av den islamiska regimen i tre år. Enligt Fria Iranvänner har han också knivmördat en iransk journalist. Läs mer om hans bakgrund här.


Ahmadinejad deltog i de islamiska fundametalisternas stormning av den amerikanska ambassaden i Teheran i samband med revolutionen 1979. Han syns på ett foto från nyhetsbyrån AP tillsammans med de tillfångatagna ambassadtjänstemännen i gisslan (via LGF).


Än så länge har inte den yttersta vänstern kommenterat skenvalet i Iran och den alltmer radikala islamofascismens seger där överhuvudtaget. Vänsterpartiet har ställt en lågmäld fråga om hur man skall hjälpa de som drabbas av regimen, men utan att egentligen fördöma Iran. Ganska skarp kontrast till hur Ung Vänsters dåvarande ordförande Ali Esbati skrev när Israel gick till val, och när det han kallade Ariel Sharons "extrema högerparti" såg ut att vinna.

UPPDATERING 1/7 kl. 23.39


Det har framförts tvivel på om det är Ahmadinejad som syns på fotot ovan, men han har som sagt ett track-record som räcker väl ändå.


3 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Just as the democratic statesman who sets out to plan economic life will soon be confronted with the alternative of either assuming dictatorial powers or abandoning his plans, so the totalitarian dictator would soon have to choose between disregard of ordinary morals and failure. It is for this reason that the unscrupulous and uninhibited are likely to be more succesful in a society tending towards totalitarianism.

Från Hayek, Road to Serfdom, kapitlet "Why the worst get on top"

- Petter

8:42 em  
Blogger rgr skrev...

Ali har iofs kommenterat valet på sin blogg blogg men hans reaktion över valet är knappast i klass med vad han och UV skrev efter Bush vann valet en andra gång i USA. I sitt pressmeddelande med rubriken 'Fyra år till av vansinne' har han kommentarer av typen 'galne Texasgubben' och 'ansvarig för lemlästande och folkmord utan dess like'. Liknande fraser hittar jag inte om 'vansinne' men däremot den dagliga dosen av USAförakt. T.ex kritiserar Ali USAs UDs uttalande om att Iran inte ligger i fas med frihetsströmningarna i en del omgivande länder och avfärdar de som ingår i de frihetströmningarna som quislingar. Man upphör aldrig att förvånas...

9:58 em  
Blogger Alicio skrev...

rgr, absolut, jag har läst Alis lågmälda kritik av det iranska skenvalet på hans blogg, och noterade också kängan mot de oppositionella.

Det jag syftade på i inlägget ovan var dagens Ung Vänster med Fraurud i spetsen.

10:12 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan