Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-06-25

Carin Jämtin: Från Mugabe till Hamas


"Ministrarna sköter Bushs propaganda" var nyligen rubriken på en ledarartikel i Aftonbladet som kritiserade att Sverige nu ger sitt stöd till uppbyggnanden av Irak. Idag har tidningen en ledarartikel skriven av Helle Klein, som mycket väl skulle ha kunnat rubriceras "Helle Klein sköter ministrarnas propaganda".

Med tindrande ögon skriver Klein lyriskt om sin intervju med Carin
"Biståndsmiljoner till Hamas" Jämtin, som hon hävdar tillhör "de verkligt kunniga politikerna" inom sitt sakområde. Som meriter räknar Helle upp Jämtins tid i SSU och på det socialdemokratiska Olof Palme-centret.

Naturligtvis blir det också en släng mot Israel. Regeringsmegafonen Aftonbladet inrättar sig villigt i mediaplanen, som handlar om att tysta ned nyheten om att Jämtin vill ge svenskt bistånd till Hamas-styrda palestinska städer, medan man istället talar om hennes skrattretande kritik mot säkerhetsstängslet.

Ett tips till Helle: ingen bryr sig om att Jämtin försöker blunda för stängslets bevisade effektivitet mot palestinska terrorattacker. Jämtins hysteriska utbrott om att barriären skulle vara "fördjävlig" och "vansinnigt sjuk" är bara tecken på att hon inte platsar som svensk minister. Däremot är det skrämmande när Aftonbladets politiska chefredaktör fogligt undviker att tala om det som verkligen är Jämtins arbete; nämligen biståndet. Varför vågar inte Helle ställa någon kritisk fråga om biståndet till Hamas? Beror det på att hon tycker att biståndspengar ska gå till Hamas, eller på att hon inte tycker att Hamas är en terrororganisation? Inquisitive minds want to know!

Istället får vi i artikeln läsa om hur Carin Jämtin lärde sig om mänskliga rättigheter när hon växte upp i
Robert Mugabes Zimbabwe.


3 Comments:

Anonymous Kirderf skrev...

Tack för den länken, Alicio.

Carin Jämtin förösker svara på frågor:

"Varför är vissa länder rika och andra fattiga?

– Vi i den rika delen av världen har satt upp våra handelshinder, vi har skyddat oss och skyddar vår egen industri och vårt eget jordbruk, vårt eget liv och vår verklighet. Ibland har vi inte orkat se att det påverkar vad som händer med till exempel barnen i nordafrika."

Inget om avsaknad av demokrati, avsaknad av medborgerliga rättigheter, ekonomisk frihet etc etc... dvs sådant som gjorde att även vi var fattiga en gång. Handelshinder i all ära, bort med dem, inklusive hinder i tjänstesektorn (som svenska kollektivavtal) men det är ju inte *orsaken* till denna fattigdom.

4:34 em  
Anonymous JohannaV skrev...

Angående brevet jag skrev för ett tag sedan till vår käre biståndsminister Carin Jämtin vad beträffar hennes gälla uttalanden om Israels säkerhetsbarriär:

http://alunder.blogspot.com/2005/05/carin-jmtin-hamas-och-sverigedelar-av.html#comments

Jag väntar fortfarande på svar...

6:07 em  
Anonymous Arthur skrev...

Ett utmärkt och balanserat brev Johanna. Du kan ju kolla med UD om det blivit diariefört. Jag tror tyvärr att de fortfarande lever i pappersåldern.

12:26 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan