Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-19

Visselblåsaren på LO


Utredaren Jan Edling från LO slog nyligen larm om arbetslösheten och bidragsberoendet i Sverige, där han redovisade helt andra siffror än dem som regeringen har kommunicerat. Han har nu lämnat LO i protest mot ledningen.

I hans rapport avslöjas exempelvis sysselsättningsnivån som avsevärt lägre än den officiella siffran. Läs mer hos Johnny Munkhammar.

UPPDATERING 20/5 kl. 2.01

Jag uppskattar verkligen Lotta Grönings blogg på Aftonbladet. Självständigt tänkande och lågmäld men tydlig skärpa. Läs denna intressanta kommentar om LO:s hantering av Jan Edlings rapport:

Arbetarrörelsen har hamnat i en ond cirkel. Den ena skandalen efter den andra uppdagas. Är det inte SSU som fuskar, så har Göran Persson sagt något som retar folk. Nu bidrar LO med att befästa bilden av en maktfullkomlig folkrörelse som tappat kontakten med sina gräsrötter. Att fackföreningsrörelsen stoppar en rapport för att den är negativ för regeringen är rent ut sagt förskräckligt. Särskilt som det handlar om arbetslösa människor. Eftersom det snart är val borde rimligtvis LOs strategi vara den motsatta. Då om någonsin borde trycket från fackföreningsrörelsen komma på regeringen.