Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-15

Svensk flaskpost


Ännu ett svenskt ljushuvud som lurats iväg av den palestinskledda kampgruppen International Solidarity Movement (läs: solidaritet med terrorister) har gripits på Västbanken. Han deltog i en operation för att sabotera den barriär som förhindrar massmördare från att attackera israeliska civila:Om han inte vill komma ut och få en gratis flygbiljett hem, vore det väl lättare att bara rulla ut tunnan i havet? Någonstans guppar den väl i land?

UPPDATERING 15/5 KL. 23.12

Läsaren Roland P, grym som han är, föredrar att möta upp på Arlanda när vår inkapslade vän matas fram på bagagebandet.

UPPDATERING 16/5 kl. 18.28

Läs mer om ISM här, och här.

43 Comments:

Anonymous Olaus Petri skrev...

Han lär inte stranda på Ararat, möjligtvis hos Arafat.

9:28 em  
Blogger Peter Jönsson skrev...

Vad är det för lustig avlång oljetunna han ligger i?

10:19 em  
Anonymous Arthur skrev...

Men jag noterar att Aftonbladet skriver "barriären" istället för "muren", som de brukar. Man får glädja sig åt det lilla.

10:55 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

På bilden ser det ut som om soldaten försöker bryta upp tunnan som terroristkramaren iklätt sig. Hade det inte varit bättre om man låtit honom behålla sin plåtkostym? Det hade sett jäkligt kul ut när han kommit glidande på bagagebandet på Arlanda.

11:02 em  
Blogger Alicio skrev...

"Det hade sett jäkligt kul ut när han kommit glidande på bagagebandet på Arlanda".

Haha! Oh boy...

11:11 em  
Blogger Pierre Andersson skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

11:12 em  
Blogger Tor skrev...

Alicio, du skriver sabotera och TT skriver protestera. Utför ISM även sabotage?

11:32 em  
Blogger Alicio skrev...

Läs här Tor: ISM Sweden.

Det var när bybor tillsammans med israeliska och internationella aktivister, sammanlagt ca 35 personer, försökte hindra byggarbetarna från att påbörja dagens jobb som fem israeler och Johan från Sverige greps. De sex aktivisterna hade placerat sig i metalltunnor på vägen till byggandet av den olagliga muren för att förhindra byggandet, men militären använde sig av metallskärare för att få loss aktivisterna och arrestera dem. Johan är hemmahörande i Göteborg. Efter arresteringarna kom det till spontana protester vid byggarbetsplatserna.

Jag tror att man gott kan säga att protesten utgjorde sabotage. Det var ju det som troligen var syftet :)

11:47 em  
Blogger Tor skrev...

Japp, då är det sabotage. Konstigt att TT inte beskriver exakt vad aktivisterna gjorde...mycket konstigt!

11:54 em  
Anonymous Anonym skrev...

Tänk om han hade legat framför stridsvagnarna på himmelska fridens torg istället...

1:08 fm  
Blogger Alicio skrev...

Fler bilder här och här.

1:36 fm  
Blogger Alicio skrev...

- Arthur, det har du rätt i!

- Peter Jönsson: se ISM-länken i min kommentar till Tor.

1:38 fm  
Blogger Humle och Dumle skrev...

Jag tror inte att det är en oljetunna han ligger i, utan en sorts murbräcka. Denna skall nog användas för att forcera den förhatliga "barriären". Palestinierna och deras vänner inom revolutionsvänstern hittar ständigt nya sätt att köra huvudet i väggen!

10:52 fm  
Anonymous A-K Roth skrev...

Stackars fåne!

Tänk om han hade protesterat kidnappning och halsavskärning i stället? Men då hade han kommit till jihad som på beställning. Då hade huvvet satt illa till! (Tack och lov att ongarna vet att protestera mot snälla ener!)

Han och de andra ISM-fånarna vet att de inte får terroristbehandling från IDF. (Olyckshändelsen med Rachael till trots)

En resa nedför Niagarafallet vore nog roligt för tunnliggaren när han repat sig.

1:39 em  
Anonymous ASO skrev...

Nyttig idiot - med betoning på idiot...

Det är lustigt att man här och var i Sverige fortsätter att kalla ISM-medlemmar för "fredsaktivister". Organisationen är ju direkt underställd den palestinska myndigheten. ISM har haft direkt samröre med terrorister (bl. a under ockupationen av Födelsekyrkan 2002 och attacken mot Mike's Place i Tel Aviv 2003).

3:19 em  
Anonymous Anonym skrev...

Mannen i tunnan är kusligt lik... Eric Idle från Monty Python!

Man väntar sig nästan att han ska börja sjunga "Always Look On the Bright Side of Life"...
;)

6:37 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Varför kan israelerna inte dra sin stängsel på sin egen mark?

6:54 em  
Blogger Alicio skrev...

Bulten, än så länge finns det ingen gräns. Stängslet dras där det bäst kan försvaras, även om det kan innebära svårigheter för dem som bor i närheten.

Men den långt mer relevanta frågan är: "Varför går inte palestinier och spränger sig i sina egna städer istället?". Eller ännu hellre: "Varför stoppar inte PA terrorn?".

7:27 em  
Anonymous Ullan skrev...

Alicio skriver:

"Bulten, än så länge finns det ingen gräns. Stängslet dras där det bäst kan försvaras, även om det kan innebära svårigheter för dem som bor i närheten."

Varför inte följa FN-resolutionen, dra tillbaka bosättningar och dra gränsen enligt 1967-års gräns? Och kan inte protesten mot murbyggandet ha att göra med att den försvårar ytterligare det vardaglig livet för palestinierna, vilket redan är försvårat av alla check-points och uppdelningar av områden?

11:47 fm  
Blogger Tor skrev...

1967-gränsen? Jaha, du menar då när Jordanien ockuperade Judea och Samarien och Egypten ockuperade Gaza.

12:10 em  
Anonymous ASO skrev...

Ullan,

1) Det finns ingen fastställd eller definitiv gräns. För det har aldrig funnits någon palestinsk stat. Sexdagarskriget 1967 var följden av arabisk aggression. Som påpekas ockuperades den så kallade "västbanken" tidigare - illegalt - av Jordanien.

2) Palestinsk terrorism byggde stängslet. Utan terrorism inget stängsel. Om du hade grannar som hetsade mot dig dag och natt (i skolböcker, TV-kanaler och gudshus), som vägrade erkänna din rätt att existera och som sprängde sig själva och dina vänner och anhöriga i luften så fort de fick chansen - vad skulle du göra?

1:09 em  
Anonymous Ullan skrev...

Men Israel drog sig inte tillbaka till pre-1967 gränsen utan ockuperade de nya områdena och började så småningom bygga bosättningar på dem. Därmed deklarerade de (Härmed menar jag inte alla israeler.) tydligt sina imperalistiska/religiösa intentioner att underlägga sig mer mark och att fördriva palestinierna från sina områden, något de redan råkade ut för 1948. Att dessa orättvisor på något sätt skulle kunna ligga bakom agget mot Israel tycks liksom aldrig kunna förstås av pro-israeler.

Visst, jag förstår Israel behov av säkerhet. Men som kritisk israelisk medborgare hade jag också ställt mig frågan om mitt eget land har något ansvar för det hat och oförsonlighet som präglar DELAR av det palestinska folket och försökt att åtgärda det, bl a genon att dra tillbaka bosättningarna från ockuperat område. Om palestinska grupper efter detta fortsätter med terristattacker så kommer de inte att mötas av någon som helst förståelse från det internationella samfundet medan Israel kommer att göra det och därmed erhålla stöd, ty Israel har uppfyllt sina demokratiska och moraliska åtanganden.

2:02 em  
Anonymous ASO skrev...

Ullan,

Det är uppenbart att du inte har studerat vad man säger i arabvärlden utan bara vad man säger i svensk press (som delvis ser den här konflikten genom ett socialistiskt - och därför missvisande - raster).

Det monstruösa hatet mot Israel har lite eller inget att göra med några så kallade bosättningar. Det grundlades de facto långt tidigare - och är den absolut främsta anledningen till de upprepade krig och terrorangrepp som följt på varandra alltsedan 1948.

Det finns både religiösa, kulturella och sociopolitiska rötter. Men det är omöjligt att förstå den här konflikten utan att beakta den traditionella muslimska synen på judar som ett andra rangens lydfolk. Israel är en levande påminnelse om att arabvärldens anspråk kanske inte är helt befogade. För en kultur där hedern betyder enormt mycket är detta mer än vad man kan tåla. I synnerhet som grannländerna i motsats till Israel tillhör världens mest stagnerade zon (läs UNDP:s rapporter från 2002 och framåt).

Israel har upprepade gånger visat stor vilja till både kompromisser och samarbete (minns Camp David 2000). Någon motsvarande mentalitet återfinns inte bland grannarna. Om de palestinska flyktingarnas öde verkligen betytt något för den arabiska sidan hade dessa för länge integrerats i granländerna (istället för att hållas som gisslan/levande vapen). Minns att över 800.000 judar sparkades ut ur sina hem i Nordafrika och Mellanöstern efter 1948 (områden där de bott långt före araberna). Dessa har antingen inlemmats i Israel eller utvandrat till väst. Inga flyktingläger där. Inga miljardbidrag.

Med "internationell samfund" antar jag att du menar FN?

Har du klart för dig vilka medlemsländer som exempelvis figurerat i kommissionen för mänskliga rättigheter?

Eller hur många FN-resolutioner som riktats mot Israel respektive mot arabvärlden?

3:03 em  
Anonymous Ullan skrev...

Till ASO

Jag är väl medveten om den vidriga anti-semitism som grasserar i arabvärlden. Att den inte skulle ha något att göra med ockupationen och bosättningarna tror jag inte riktigt stämmer, i synnerhet när det gäller det palestinska folket.
Och det dämpar ju inte de hatiska stämningarna direkt att Israel successivt sedan 1967 byggt ut bosättningarna på ockuperad mark. Din invändning är väl nu att ockupationen och bosättningarna är nödvändiga av säkerhetsskäl, men jag undrar om det inte är tvärtom, dvs att säkerheten undergrävs.

Jag anser att de anti-judiska stämningarna visas en större förståelse än vad de förtjänar JUST PÅ GRUND AV ockupationen och bosättningarna. Om ockupationen hävdes och bosättningarna försvann skulle grunden till denna förståelse delvis försvinna och Israel visas större respekt och förståelse, i varje fall av länder i västvärlden.

Nu har jag uteslutande fokuserat på Israel, men jag anser givetvis också att palestinierna måste göra eftergifter. Det vi nu bevittnar med det nya ledarskapet på den palestinska sidan inger i varje fall små förhoppningar om en förbättring.

3:42 em  
Blogger Tor skrev...

"Jag anser att de anti-judiska stämningarna visas en större förståelse än vad de förtjänar JUST PÅ GRUND AV ockupationen och bosättningarna."

Ja, till viss del är det så. Men frågan du ska ställa dig är varför acceptarade inte arabvärlden Israel inom 1948-års gränser, dvs innan 1967?

3:57 em  
Anonymous Anonym skrev...

Ullan
Israel vann områdena i krig! Som araberna startade och förlorade. Ett självförsvarskrig!

Nämn ett enda land i världen som inte har vunnit territorium i krig! Jag tror inte att du lyckas. Däremot är det väldigt få länder som har vunnit det i självförvarskrig som Israel, vilket gör det ännu mer legitimt.

Tänk på att detta är mark som utgör den judiska civilisationens vagga.

Israeler och judar har all rätt att bo där!

Om du inte vill förlora territorium (som du dessutom inte styrde själv) så ska du inte starta krig mot dina grannar! Det är en väldigt, väldigt dålig idé!

Nu har Israel trots detta erbjudit sig att skänka territorium till aggressörerna, trots att dessa förlorade. Men kom då inte och kräv att områdena skall rensas på sin judiska befolkning, eller att de ska få tillbaka exakt all den mark som de förlorade.

Det ska kosta att starta krig!

4:21 em  
Anonymous Ullan skrev...

Anonym skrev:


"Nämn ett enda land i världen som inte har vunnit territorium i krig! Jag tror inte att du lyckas. Däremot är det väldigt få länder som har vunnit det i självförvarskrig som Israel, vilket gör det ännu mer legitimt.

Tänk på att detta är mark som utgör den judiska civilisationens vagga.

Israeler och judar har all rätt att bo där!"

Det är just sådana här uppfattningar som hela tiden har försvårat en konstruktiv lösning på konflikten.

4:31 em  
Anonymous Ullan skrev...

"Men frågan du ska ställa dig är varför acceptarade inte arabvärlden Israel inom 1948-års gränser, dvs innan 1967?"

Ja, det beror väl helt enkelt på att de aldrig accepterade skapandet av den israeliska staten som innebar att hundratusentals palestinier fördrevs från sina hem. Det är ju här roten till dagens problem ligger. Jag accpeterar den israeliska staten. Med tanke på judarna vad genomlidit och deras situation efter 2:a världskriget så var det rimligt att ge dem en egen stat. Men tyvärr så skedde det på någons bekostnad, och de såren har väl och kommer väl aldrig riktigt att läka.

4:38 em  
Blogger Tor skrev...

"Ja, det beror väl helt enkelt på att de aldrig accepterade skapandet av den israeliska staten"

Så om Israel packar ihop barriären och drar sig tillbaka innanför 1948-års gränser, kommer arabvärlden accpetera Israel då?

"som innebar att hundratusentals palestinier fördrevs från sina hem"

och ännu fler judar.

"Men tyvärr så skedde det på någons bekostnad"

Inte sant enligt mig. Stormuftin av Jerusalem och hans gäng medverkade i Förintelsen. De är alltså högst delaktiga.

4:48 em  
Anonymous Ullan skrev...

"Så om Israel packar ihop barriären och drar sig tillbaka innanför 1948-års gränser, kommer arabvärlden accpetera Israel då?"

Situationen är annorlunda idag. Flertalet arabiska stater accepterar staten Israel. Och barriären behöver ju inte packas ihop, bara flyttas om Israel anser den nödvändig av säkerhetsskäl. Visst det kommer alltid finnas element som helt vill radera ut staten Israel, men jag är övertygad om att det allmänna stödet för dem med tiden skulle minska radikalt. Dessutom så skulle västvärlden på ett helt annat sätt sluta upp bakom Israel än vad de gör idag, vilket ytterligare skulle bidra till att garantera Israels säkerhet.

"Inte sant enligt mig. Stormuftin av Jerusalem och hans gäng medverkade i Förintelsen. De är alltså högst delaktiga."

Så alla palestinier förtjänade att fördrivas från sina hem för ett antal människor missgärningar?

5:14 em  
Blogger Alicio skrev...

Ullan, det hade inte blivit några arabiska flyktingar om inte arabvärlden startade krig 1948.

Då hade vi "bara" haft de 800 000 judiska flyktingarna som kastades ut från arabvärlden. Och som flera länder, inkl. Israel absorberade.

5:21 em  
Blogger Alicio skrev...

"Så alla palestinier förtjänade att fördrivas från sina hem för ett antal människor missgärningar?"

- Ullan, håll dig gärna till verifierbara fakta. Att kasta ut dig historiska felaktigheter förstärker inte din argumentation.

5:24 em  
Anonymous Ullan skrev...

ASO skrev:

"- Ullan, håll dig gärna till verifierbara fakta. Att kasta ut dig historiska felaktigheter förstärker inte din argumentation."

80% av 750000 palestinier fördrevs. Utgör stormuftin och hans gäng alla dessa människor, dvs medverkade alla dessa människor i förintelsen?
Och hur är det nu ASO, redovisar du fakta helt opartisk?

5:39 em  
Anonymous A-K Roth skrev...

Ullan, var får du siffran 80% ifrån? Min uppfattning är att stordelen av araberna flydde från kriget, att de inte var utkastade.

Att det fanns övertramp och skamliga händelser är erkänt och har bearbetats inom Israel men att det skulle vara 80% fördrivna låter inte riktigt.

Vore intressant att se din källa.

6:01 em  
Anonymous A-K Roth skrev...

"...Dessutom så skulle västvärlden på ett helt annat sätt sluta upp bakom Israel än vad de gör idag, vilket ytterligare skulle bidra till att garantera Israels säkerhet..."

Varför skulle västvärlden sluta upp bakom Israel när de inte sluter upp och AGERAR mot terrorismen NU, det som drabbat Israel i tiotals år? Jag tror inte på din tes, Ullan.

I Sverige har man ju fortsatt att stödja en organisation som man vet silat pengar till terrorn. Man vägrar i Sverige att fatta att terrorn riktar sig mot Israels existens, inte mot bosättare.

Tror du verkligen att Sverige skulle stå upp för Israels rätt att existera oantastat om bosättningarna dras tillbaka och terrorn fortsatte? Tillåt mig tvivla.

6:12 em  
Blogger Tor skrev...

Jag är nog inte lika optimistisk som du. Självklart hade det varit bättre med en tvåstatslösning enligt 1948 och det måste alltid vara det långsiktiga målet.

Flera arabdiktaturen har numera ändrat inställing, sant (om man nu kan lita på det). Däremot så har flertalet terroriströrelser dykt upp som istället finansieras av arabdiktaturerna. Gemensamt för dessa terroriströrelser är att de inte accepterar Israel. Man kan då hävda som du gör att deras stöd kommer att minska om Israel avlägsnar sig. Jag vet inte om det är så enkelt. Speciellt när man ser till vilka idéer som cirkulerar i området, även långt innan 1967. Tydligt är det i Gaza och med Hamas.

Men visst jag kan inte säga emot att det hade varit att föredra att barriären följt stilleståndslinjen hela vägen. Det är en punkt som går att kritiseras.

"Så alla palestinier förtjänade att fördrivas från sina hem för ett antal människor missgärningar?"

Inga människor förtjänas att fördrivas!

(egentligen borde jag ställa den omvända motfrågan om alla judar förtjänade att fördrivas från sina hem samtidigt, men eftersom det är en låg fråga så skippar jag det)

Vi ska däremot komma ihåg på de tre sätt som palestinierna fördrevs

1) Genom aktiv fördrivning (förkastligt)
2) Krigets realitet (dvs det krig som startades emot Israel)
3) På uppmaning av de anfallande staterna, de ansåg segern var given.

Du får gärna kolla upp vad som pågick i området innan Israel grundades. Det var inte så att det var fredligt precis. Progromerna på 20-talet var flera. Så visst finns det culpa.

6:14 em  
Anonymous Ullan skrev...

Till a-k roth

"Ullan, var får du siffran 80% ifrån? Min uppfattning är att stordelen av araberna flydde från kriget, att de inte var utkastade.

Att det fanns övertramp och skamliga händelser är erkänt och har bearbetats inom Israel men att det skulle vara 80% fördrivna låter inte riktigt."

Jag har inte den källan till hands för närvarande. Eftersom jag inte kan belägga den här och nu så tar jag tillbaka mitt påstående och hänvisar till ett annat istället:

"Roughly 900,000 Arab refugees - the exact number is disputed - fled or were expelled from old Palestine. This war left an enormous legacy of Arab bitterness toward Israel and its political allies, Great Britian and the United States,..." (sid. 1151, "A History of World Societies" (4:e upplagan), McKay Hill Buckler.)

900000 flyktingar flydde eller fördrevs enligt denna källa, som dock inte ger ett exakt svar på hur många som fördrevs.

6:53 em  
Anonymous ASO skrev...

Ullan,

Du har fel.

Incitament till dagens judehat finns redan i Qur'an, i Sharia och den diskriminerande synen på judar (och kristna) som en skattepliktig dhimmi-befolkning. Du borde studera Islams källor. Det gjorde de tidiga islamisterna från och med det Muslimska Brödraskapet och Amin al-Husseini (det vill säga 20 år före Israels bildande). De ansåg - och anser - att judars vilja till självbestämmande är ett uppror mot Allah. Kort och gott hädelse.

Naturligtvis har judarna en självklar rätt att bo inte bara i Israel utan hela regionen. Jämte de iranska zoroastrierna tillhör de den enda befolkningsgrupp som obrutet levt i regionen sedan antiken. Efter 1948 rensades med andra ord hela Nordafrika och Främre Orienten på en ursprungsbefolkning i ordets djupaste bemärkelse. I synnerhet länder som Irak, Egypten eller Libyen drabbades hårt.

Kan du förklara för mig varför man inte upprättat flyktingläger för dessa människor? Varför ingen skänkt dem miljoner i bistånd? Varför ingen skriver upprop för dem i svenska tidningar?

PS I en post hänvisar du till mig när du borde hänvisa till Alicio.

8:23 em  
Blogger Alicio skrev...

Ullan, du ska ha credit för att du erkänner att du inte har belägg. Och det beror på att uppgiften är falsk.

""Roughly 900,000 Arab refugees - the exact number is disputed"

Siffran 900 000 som du nu citerar är högre än till och med den som FN använder.

Tyvärr bodde det inte fler än 809 100 araber i området 1947, så det kan omöjligt ha varit så många. 160 000 araber bodde kvar i Israel efter att arabvärlden hade förlorat sitt krig. Maximalt 650 000 skulle alltså ha kunnat lämna Israel. Och detta är siffran som brukar användas som högst.

FN:s medlare kom fram till 472 000.

2Progress Report of the United Nations Mediator on Palestine, Submitted to the Secretary-General for Transmission to the Members of the United Nations, General Assembly Official Records: Third Session, Supplement No.11 (A\648), Paris, 1948, p. 47 and Supplement No. 11A (A\689, and A\689\Add.1, p. 5; and "Conclusions From Progress Report of the United Nations Mediator on Palestine," (September 16, 1948), U.N. doc. A/648 (part one, p. 29; part two, p. 23 and part three, p. 11), (September 18, 1948).

10:34 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Tyvärr bodde det inte fler än 809 100 araber i området 1947

Det ni!

Svensk folkbokföring (ansedd som världens bästa) klarade 2004 inte av att förutsäga exakt vilken dag vi skulle bli över 9 miljoner invånare. Detta pga osäkerheter i dödsfall/födelser/invandring/utvandring.

Men tydligen kommer det svenska folkbokföringssystemey helt i skymundan jämfört med det palestinska 1947 som tydligen visste exakt på hundratalet hur stor befolkningen var (antar det måste vara en exakt dag som detta datum refererar till)

Och detta var 1947, inga datorer fanns.

Verkar som den arabiska civilisationen i detta avseende är överlägsna oss, eller vad säger du, Alicio?

8:51 em  
Blogger Alicio skrev...

Sluta spamma med idiotiska kommentarer, Bulten. Alternativt ställ frågor istället.

Om du hade varit ens ytligt insatt så hade du vetat att det var den brittiska mandatadministrationen som skötte folkräkningen!

8:55 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Jag är ledsen Alicio, jag tror inte ens engelsmännen 1947 klarade av att ge en siffra med precision på 100-talet om den palestinska befolkningen.

En rundare siffra hade jag trott mer på. Om man säger så!

9:10 em  
Anonymous A-K Roth skrev...

Herregud BiB, man har ju rundat av! Får man "maximalt 650000" så har man använt 810000-160000=650000! Man har rundat av 809100 till 810000 under beräkningen! Vilket trams!

Men vill du har rundare siffror kan du väl ta 800000? Är den siffran rund nog? En miljon är kanske ännu rundare?

6:14 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan