Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-12

Ovanligt beröm till Göran Persson


Till skillnad från Mona Sahlins pinsamt förenklade öppningstal vid OECD-mötet i Paris, så gav statsminister Göran Persson faktiskt ett bra intryck, måste jag erkänna. Både i sitt tal och vid frågestunden efteråt. Han fick också mycket beröm för faktumet att Sverige lägger 4% av BNP på FoU. Beröm när beröm förtjänas.

Som kuriosa noterade jag ca 29 minuter in i sändningen att Persson fick en fråga från en palestinier i publiken som krävde att OECD-mötet skulle handla om den palestinska situationen. Göran Persson svarade då att alla regeringar har varit väldigt aktiva i Mellanösternkonflikten under väldigt lång tid. Under de senaste 10 åren har vi inte sett något genombrott i förhandlingarna, trots att vi har varit engagerade i fredsprocessen så länge. Underförstått kritiserade han den fortsatta terrorn och korruptionen. Han fortsatte med att säga att nu har vi ett nytt palestinskt ledarskap (läs: Arafat är död) och en planerad reträtt från Gaza. Detta är ett framsteg i Färdplanen.

Ca. 53 minuter in i sändningen kom frågan om terrorism upp igen från en åskådare. Terroristerna är inte alltid fattiga, korrigerade Persson frågeställaren. Det handlar om fanatiska ideologier och religiös fundamentalism, förkarade han. Den andre talaren, Frankrikes finansminister Thierry Breton, höll med, och sade att de senaste terrorattentaten i Europa bevisar att orsaken är islamismen.

TV-klippet från OECD-konferensen kan ses här genom att klicka under "Keynote Address" (tyvärr måste man sedan snabbspola till rätt position) .

3 Comments:

Blogger Magnus skrev...

Vilken bom "sverige" lägger (läs sveriges företag lägger)... Göran gör inget för forskning och han förtjänar inte beröm för den punkten. och hela EU ligger klart efter på forskningsfronten... (jag får nog återkomma med en artikel om de här då jag får tid)

3:27 em  
Anonymous Anonym skrev...

Jag rekommenderar också Paul Bermans urintressanta Terror and Liberalism (kommer snart på svenska, med förord av Peter Wolodarski). Visar hur dödskultsterrorister har funnit i olika skepnader i alla tider. Dvs människor som anser att de har rätt att döda andra människor eftersom de har rätt och alla andra har fel. (Jfr Pol Pot, Stalin, Röda Arméfraktionen etc etc).

8:46 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Bra.

3:54 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan