Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-10

Mer vänsterdesperation


Nicklas Lundblad demolerar Ira Malliks förbluffande fantasifoster om den borgerliga dominansen i medierna, som hon nedtecknat i debattartikeln "Pressens osynliga ledband". Lundblad skriver:

Problemet med svenska medier är inte en borgerlig dominans utan en mättnad av vänsterorienterad journalistik och en journalisthögskola som spikat fast problemformuleringsprivilegiet i en väl tummad upplaga av det kommunistiska manifestet.


41 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

Absolut, Ali Esbati hade ju inga som helst problem att få bemöta Norbergs påhopp på honom på DN-debatt.

Bara kommunister som jobbar där på DN-debatt och som tar in råkommunisten Johan Norbergs olika alster!

7:09 em  
Blogger Pierre Andersson skrev...

Ser du inga problem i att 80 procent av dagspressupplagan är borgerlig?

(Och var finns fantasierna i Iras artikel?)

7:35 em  
Anonymous Olaus Petri skrev...

Det kan ju hända att Esbatis artikel var underhaltig Bulten. Har det föresvävat dig?

Vad kemiskt högermarginaliserade Ali kan göra är att helt enkelt skriva om sin artikel. Då kanske den inte längre skulle kvalificera sig för användning som toapapperssurrogat?

Sedan finns det ju grader i helvetet också. Inte för dig visserligen, men det kan tänkas att Alis skruvade åsikter är obehagliga även i mer moderata vänsterkretsar.

Nej, med vad säger jag!? Världen är ju svart och vit enligt Lex Bultiana!

9:16 em  
Anonymous Lars skrev...

Absolut inget problem med 80%, när agendan sätts av LO och vänster-regeringen

9:22 em  
Anonymous Anonym skrev...

Men lägg ner era argument om "borgeliga ägare", det är så lamt, och verkligen ute. Alla vet att det är inte ägarna som styr vad som står i tidningen, det gör vänsterinriktade journalister. Visserligen speglar ledarsidan ägaren, men resten är vänsterpropaganda från TT och ovan nämnda vänsterjournalister. Nästa vänsterdebattör som nämner orden "borgeligt ägande" straffar ut sig och får inte fortsätta debattera. Kom med nya argument, rödingar!

9:29 em  
Blogger Pierre Andersson skrev...

Ja, att säga att argumenten är "ute" är ju verkligen retorik på hög nivå. Tack för den.

Kolla på DN och deras ideologiska glidning från säg början av nittiotalet fram till nu. Degraderingen av kultursidorna osv. Menar du på fullt allvar att ägaren inte haft något med detta att göra? Naivt, min vän.

9:38 em  
Anonymous olaus petri skrev...

Pierre!

Skulle glidningen åt höger därmed ha försämrat kultursidornas kvalitet?

Kan inte högerorienterade journalister skriva om kultur?

Men journalister har ju sin professionella etik. De skriver alltid objektivt!

9:50 em  
Anonymous Anonym skrev...

DN Kultur? Du menar Per Jönsson, Sverker Lenas och gänget? Skulle inte direkt klassa dem som borgeliga..snarare ligger deras åsikter långt ute på vänsterkanten. Men att DN Kultur är degraderad håller jag med om!

9:53 em  
Blogger Alicio skrev...

Pierre, du tar upp en tidning som du tycker har glidit (åt höger). Även om det skulle stämma har jag svårt att se det som en "borgerlig dominans" i media. Och din åsikt är långt ifrån utbredd.

Precis som nämndes ovan så är varken Niklas Ekdahl särskilt borgerlig, och definitivt inte Jönsson och Lenas på Kultur, enligt min åsikt.

Glöm inte heller att den överväldigande delen av nyhetsrapporteringen är baserd på det som skrivs av en liten klick på TT. Och hur deras världsbild ser ut behöver vi väl inte tvista om?

10:13 em  
Blogger Alicio skrev...

Läs också kommentarerna på Nicklas Lundblads blogg.

10:18 em  
Blogger Niklas Lindgren skrev...

“Absolut, Ali Esbati hade ju inga som helst problem att få bemöta Norbergs påhopp på honom på DN-debatt.”
Fast DN kan ju inte släppa in vilket osammanhangande skit som helst på sina debattsidor. Och att kommunisten Esbati inte fick sitt röriga svar publicerat vägs ju upp med att kommunisten Lindeborg fick sitt något mindre röriga svar publicerat. Sa vad är din poäng?

“Kolla på DN och deras ideologiska glidning från säg början av nittiotalet fram till nu. Degraderingen av kultursidorna osv.”
Vilken ideologiska glidning? Vilken degradering av kultursidorna? är det inte snarare uppseendeväckande att den tidning som du tar som det tydligaste exempel pa borgerligt ägandeinflytande publicerar artiklar av kommunister och vänsterextremister som vanda shiva, Gunter Grass, Sverker Lindström, Rasmus Malm, sven lindqvist etc, etc i förbannelse?

10:49 em  
Anonymous Anonym skrev...

Och vari består demoleringen? Det finns en stor kvälls/dagstidning som lutar åt vänster, resten är borgerliga. Nonsensargumentet mot detta är att kultursidorna är vänster. Det stämmer väl till viss del, men det är ju inte många procent av läsarna som läser dessa sidor. Tänk nu om förhållandet varit det omvända: en borgerlig tidning och resten vänster. Jag vågar knappt tänka på vilket ramaskri det skulle bli: vi lever i en socialistisk diktatur etc.

11:02 em  
Blogger Pierre Andersson skrev...

DN är bara ett exempel, om än ett ovanligt tydligt sådant. För det första har tidningen gått från "obunden" till "obunden liberal". För det andra hade man tidigare en slags maktdelning där kulturen hade en "egen" chefredaktör jämställd med de övriga två.

Ägande spelar roll. Märkligt att liberaler av alla människor har så svårt att ta till sig detta.

11:17 em  
Anonymous Anonym skrev...

Högern blir alltmer desperat. Konspirationerna duggar sätt: sossarna kontrollerar universitetsvärlden, kommunister styr media, högerlitteratur selekteras bort när biblioteken tar in böcker. Den roligaste men samtidigt mest cyniska är att vi lever i en enpartistat (Det faktum att svenska folket återvalt sossarna i fria val bortses liksom ifrån, eller så yrar man om att sossarna indoktrinerat folket.)

11:25 em  
Anonymous Anonym skrev...

Det handlar inte om desperation. Möjligen handlar det om frustration och att den faktiska vänstervridning som finns i pressen och public service diskuteras överallt utom just i dessa medier. Ingen i branschen vill/vågar erkänna det alla utomstående betraktare ser.

11:38 em  
Anonymous Anonym skrev...

"Möjligen handlar det om frustration och att den faktiska vänstervridning som finns i pressen och public service diskuteras överallt utom just i dessa medier. Ingen i branschen vill/vågar erkänna det alla utomstående betraktare ser."

faktiska vänstervridningen? diskuteras överallt? Ingen i branschen vill/vågar erkänna?
Kan bara konstatera att jag inte håller med om din verklighetsbeskrivning, ty den verkar inskränka sig till vad högerbloggarnas värld.

11:52 em  
Anonymous Anonym skrev...

Hur många av de som tycker sig veta att ledarsidornas ideologiska etikett färgar av sig på nyhetsrapporteringen har satt sin fot på en redaktion? På en journalisthögskola?

Niclas
Journalist, Stockholm

12:21 fm  
Blogger Tor skrev...

Pierre, du har helt rätt. Visst är det så att DN har blivit mer högervriden än förut. Förr i tiden hyllade man Mao Zedong och det kommunistiska paradiset i Kina i stora upplsag, idag har man sansat sig något och drömmer endast iranska kärnvapen. Så visst har DN vridit sig åt höger. Jag förstår din oro eftersom om tendensen om högerförskjutning bibehålls så släpper man även snart försvaret av Kuba.

3:32 fm  
Blogger Magnus skrev...

Det stora problemet ligger ju i vad som inte visas. Vist kan det vara ett problem att ägarsituationen ser ut som den gör... men det är i alla fall tydligt. Hur media påverkas av att de flesta journalister är vänster däremot är inget man pratar om... framför allt inte i SvT...

kolla gärna in mina tidigare alster
(reklam)
http://westerstrand.blogspot.com/2005/04/svenska-journalisters-partisympatier.html

http://westerstrand.blogspot.com/2005/04/svenska-journalister-vnstervridna.html

9:21 fm  
Anonymous Anonym skrev...

*****Kolla på DN och deras ideologiska glidning från säg början av nittiotalet fram till nu. Degraderingen av kultursidorna osv. Menar du på fullt allvar att ägaren inte haft något med detta att göra?*****

Om du menar marxisten Stefan Jonsson håller jag med. Klart i jämförelse med Olof Lagerkranz:s hyllningar till Mao är det en klar högervridning. Jag förstår protester från oroliga vänsterkretsar. Ska utvecklingen i DN fortsätta, kan tidningen om si så 10 år ifrågasätta ”demokrati” på Kuba eller i Vietnam.
Intressant är också wannabe bloggare Bulten och hans kamp för Esbatis rätt att publicera vilken smörja som helst. Handlar det om en kommunist, har andra kriterier noll betydelse.

Lubbe Ferrysson.

1:02 em  
Anonymous ASO skrev...

Tack vare nätet kan vem som helst med normala kunskaper i engelska nu jämföra svenska medier med hundratals tidningar och nyhetsförmedlare över hela jorden. Med andra ord ett OFANTLIGT studiematerial.

Det behövs inte särskilt lång tid för att inse att svenska medier till övervägande del är socialistiska till sin karaktär. Det innebär att man till exempel mycket lätt faller in den anti-imperialistiska retorik som går tillbaks på Lenin (som bör läsas i studiesyfte). Enligt honom var "imperialismen" en "kapitalistisk fas" eller till och med "den yttersta formen av kapitalism" (tankegångar som idag ekar med full styrka hos Edward Said eller Noam Chomsky - båda firade profeter inom det svenska etablissemanget).

Till och med "borgerliga" tidningar som SvD tillhandahåller dessa ståndpunkter (till exempel via TT eller utrikesavdelningens Bitte Hammargren).

När man nu skall "förklara" den islamistiska terrorismen och dess orsaker vill man således gärna se den som en (rättfärdig och folklig) reaktion mot någon sorts utsugande västerländsk överhet trots att detta är både missvisande och felaktigt. Al-Qaida är ju de facto en sorts arabisk motsvarighet till KKK eller VAM med ofantliga ekonomiska resurser (kombinationen av saudiska oljemiljarder, en exceptionellt formulerad ideologi och välutbildade medelklassungdomar stämmer inte in i bilden).

För vänstern har alltid den ideologiska matrisen varit viktigare än konkreta iakttagelser. Det är därför socialismen bör betraktas som en religion eller pseudoreligion. Och för denna religion har ändamålen (det stundande socialistiska lyckoriket) alltid helgat medlen (våld, lögn, förtryck)...

1:52 em  
Anonymous Olaus petri skrev...

Helt korrekt utom på en punkt. Din jämförelse mellan Al Qaida och VAM samt KKK saknar ett viktigt led. För att Al Q ska kunna fårstås utifrån en västerländsk horisont bör även RAF nämnas.

Och till Bulten: RAF betyder inte The Royal Airforce.

2:07 em  
Anonymous ASO skrev...

Olaus, jag förstår din invändning. Den är relevant. Men man bör inte underskatta det xenofobiska och rasistiska draget hos den islamistiska rörelsen. Man liknar regelbundet judar vid apor och grisar. Man vill kasta ut alla "otrogna" ur regionen (absurt nog, eftersom både judar och kristna fanns på plats före Islams uppkomst). Och Hamas (en del av det Muslimska Brödraskapet) hänvisar till exempel direkt till Sion Vises protokoll i sitt beryktade manifest från 1988.

Det är en trevlig skara som dagens progressiva vänster allierat sig med...

3:49 em  
Anonymous ASO skrev...

kasta ut alla "otrogna" ur regionen...

Ett "mildare" alternativ är att förvandla dem till en underkuvad och skattepliktig dhimmi-befolkning enligt Sharia-lagarna.

4:08 em  
Blogger simulev skrev...

Oh? Yes, see the leftist moonbats howl loudly in wounded pain of their own lies! =)

4:46 em  
Anonymous A-K Roth skrev...

BiB, vad ska man säga? Är Ali Esbati någon man bör ägna en tanke annat än förkasta det han skriver? Är han någon sorts liten popfigur i Sverige eller hur är det? Han verkar var en mycket liten människa med respekt till hans inställning till mördare av oskyldiga.

Jag har nu ögnat igenom din länk med Ali och sett att det inte var någon substans i hans "svar". Man kommer bara till första eller andra propagandaordet (kolonialism el. dy)så sänker sig en tjock dimma framför ögonen och man inser att det är strunt alltsammans. Tidningen gjorde Ali en tjänst när de inte tog in hans pinsamma dravel.

Såg också att han raderar som bara den. Inte svarar han heller på argument med annat än mer propaganda. Det måste ha nått mättningspunkten nu, tycker man. Hur kan folket ta in mer lögner? Men du tycker nog han är bra?

5:17 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Ja, det var ju inte att förvänta sig att Alicios gäng av kommentator-groupies inte skulle begripa den ironiska liknelse jag drog.

Publicistisk sed är dock den att en person som blir angripen i en debattartikel ska erbjudas replikrätt. Det fick dock inte Ali Esbati av kommunisterna på DN-debatt. Om ni hade orkat läsa länken jag gav kan ni se att kommunisterna på DN INTE underkänner kvaliten på Esbatis svar utan uppger "utrymmesbrist" som skäl.

Antagligen beror väl denna utrymmesbrist på att det ligger någon artikel från ärkekommunisten Bo Södersten i pipen, eller vad tror ni kära kommentatorer?

6:37 em  
Blogger Alicio skrev...

Bulten, din barnatro är nästan rörande.

"Utrymmesskäl" är naturligtvis alltid ställt i förhållande till relevansen och intresset för det som står. En replik från, låt säga Kungen, hade exempelvis fått relativt stort "uttrymme". Vad vill du att redaktionen skulle svara Esbati? "Din replik är ett skämt"? "Du har inte förstått Norberg & Svans artikel. Läs den igen"? Eller?

6:57 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Jaså Alicio, av din kommentar ovan att döma verkar det som att du tycker att just den kommunistiska falangen av journalister som jobbar på DN-debatt fattar rimliga beslut.

Världen kanske inte är så lla som du fick den att verka i ditt startinlägg?

8:39 em  
Blogger Niklas Lindgren skrev...

Men fortfarande Bulten....
hur manga kommunister skall enligt dig tillatas svara pa Nordbergs kolumn i DN-debatt for att du skall vara nojd?
Racker det inte med din kara Asa?

9:51 em  
Blogger Tor skrev...

"Världen kanske inte är så lla som du fick den att verka i ditt startinlägg?"

Så du Bulten håller med om att Esbatis artikel var helt ovidkommande?

9:57 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Till Lindgren:

Timbros medarbetare heter "Norberg" och jag anser att alla personer som blir angripna i ett debattinlägg ska erbjudas replikrätt. Om kommunisterna på DN-debatt inte klarar av detta bör man tänka igenom detta INNAN man tar in en artikel av Nobergs kaliber.

Tor, jag har ingen direkt anledning att recenssera Esbati. Min poäng var att de DN-debatt medarbetare som "tummat det kommunistiska manifestet" inte erbjöd Esbati replikrätt!

10:57 em  
Blogger Alicio skrev...

Bulten, vid en snabb kontroll räknar jag till 10 namngivna personer i Norberg & Svanströms artikel! Tycker du att DN ska ta in 10 repliker!?

Visst, Esbati Linderborg och Wijk kritiseras mest, och det hade väl inte varit fel att tillåta Esbati komma med ett bemötande. Men man kan inte alltid göra det i varje debatt. L & W är inte precis utan plattformar för att uttrycka sina åsikter (i Aftonbladet bland annat), och Esbati för också ut sina åsikter i tal, vid seminarier och på sin blogg och via vänsterpartiet.

11:14 em  
Blogger Tor skrev...

Bulten, har man replikrätt under alla omständigheter oavsett vad man skriver?

11:17 em  
Blogger Niklas Lindgren skrev...

Intressant asikt Bulten. Sa nar Norberg (ja denna gang forsoker jag undvika halkande pa tangentbordet sa du faktiskt maste bemota argument)skriver om hur skribenter och journalister i media ger en allt for dyster bild av Irak sa skall alltsa varenda journalist eller debattor som kanner sig utpekat fa reserverad plats i DN-debatt, och det utan nagra som helst kvalitetskrav pa svaren.
Du vet att DN ar tidning va? Det ar ingen 200-sidig bok som ges ut dagligen.

11:20 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag hörde för ca en månad sedan på radio en intervju med redaktören för DN Debatt (Mats Bergstrand om jag minns rätt), som sade att namnet på hans redaktion är missvisande. De har nämligen inte som mål att utgöra en plats för "debatt". Deras mål är att starta en debatt, som sedan förs på andra ställen.

Man kan ha olika åsikter om detta, men så ser det i alla fall ut.

11:29 em  
Blogger simulev skrev...

"[...] är inte precis utan plattformar för att uttrycka sina åsikter (i Aftonbladet bland annat), och Esbati för också ut sina åsikter i tal, vid seminarier och på sin blogg och via vänsterpartiet."

...Arena-group !

11:33 em  
Anonymous A-K Roth skrev...

BiB, det är nog snarare så - det har du kanske märkt - att folk kanske kommit att ignorera dina s.k.ironiska liknelser?

1:52 fm  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Alicio, ja, om man i sin debattspalt tar in personangrepp på 10 namngivna (svar till Niklas Lindgren) personer, då bör man i kalkylen räkna in att man kan få bli tvungen att ta in 10 repliker. Sån är god publicistisk sed!

L & W är inte precis utan plattformar för att uttrycka sina åsikter (i Aftonbladet bland annat), och Esbati för också ut sina åsikter i tal, vid seminarier och på sin blogg och via vänsterpartiet.

Med det resonemanget hade man ju kunnat låta Norbergs debattartikel fått gå raka vägen till kommunisternas papperskorg. Detta med motiveringen att Norberg minsann kan få publicera sin rappakalja på "Sveriges mest populära blogg". Då hade man ju dessutom sluppit all diskussion om replikrätt eftersom Timbrobloggarna inte tillåter sådant i sina försök att med bloggar "bredda samhällsdebatten"

6:09 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

6:09 em  
Anonymous Olaus Petri skrev...

L & Ws ideologisk skräp publicerades Bultha. God publicistisk sed är att inte förbjuda någon at försöka få sina alster publicerade. Med replikrätten kvarstår ändå kvalitetskravet.

Ali Esbabblastrunts replik var dock för usel. Jag vet att det svider, men så kan faktiskt ha varit fallet. Och då återstår bloggen, hans egen till exempel. Skriv gärna en rad till Ali och erbjud dina tjänster. Du kanske kan hjälpa honom med att få in ordet "quisling" någonstans?. Det borde ge rätt pergnans åt budskapet.

7:24 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan