Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-11

"Mer pengar till forskning i Sverige vore som pärlor till svin"


Johan Staël von Holstein diskuterar den "svenska paradoxen" när det kommer till forskning. Han menar att det är att "kasta pärlor till svinen" att öka forskningsanslagen om vi inte samtidigt lär oss att sälja det vi har utvecklat, och skapar bättre förutsättningar för entreprenörskap:

[...] Sverige, som redan lägger ner mest pengar på forskning och utveckling, FoU, per capita i världen, ligger sist i västvärldsligan över antalet nya bolag och produkter som startas eller når marknaden i relation till insatta forskningskronor [...]

Japan är det enda landet som lägger ned lika mycket pengar per capita på FoU som Sverige, men de ligger i toppen när det gäller entreprenörskapet och innovationsförmågan till skillnad från Sverige. [...] Anledningen är att man i Japan kan läsa och förstår att forskning och utveckling består av två ord. Där lägger de stora delar av pengarna på själva utvecklingen av det framforskade materialet, något vi glömmer i Sverige.

I kommentarerna till ett inlägg på den upphovsrättskritiska bloggen Copyriot finns en intressant diskussion som anknyter till patent m.m.


2 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

Bor Johan Staël von Holstein verkligen kvar i och bryr sig om Sverige?

Jaha, då tillhör han ju uppenbarligen inte det "intellektuella kapital" som skulle lämna Sverige en masse om (för att citera honom):

"Göransson och de här... vad heter han nu... inte Göransson, jo Gunnarsson... herregud... jo, Göran Persson!"

blev kvar vid makten.

6:17 em  
Blogger Magnus skrev...

Ser att flera han före mig... Sverige satsar inte mycket på forskning däremot gör Svenska storbolag detta, och de har inte som uppgift att starta nya konkurenter...

En annan anledning är ju hur företagsklimatet ser ut och att seniora forskare spenderar mest tid åt ansökningar. Akademiska hus har ni redan nämt.

Men min främsta kritik är nog att det inte finns någon större mening med att starta företag om man inte tjänar något på det personligen och jag tror de i alla fall gör att måna aldrig kommer ur startgroparna.

Som sagt för att förtydliga, Svensk forskning får INTE för mycket medel. Det är dessutom svårt att rekrytera forskare på samma sätt som i tex USA pga låga penga summor även om de inte så små (om man räknar in satsning från våra företag, staten ligger efter) för att vara ett litet land. EU ligger där också tydligt efter...

Ett märkligt påpekande...

11:09 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan