Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-11

"Mer pengar till forskning i Sverige vore som pärlor till svin"


Johan Staël von Holstein diskuterar den "svenska paradoxen" när det kommer till forskning. Han menar att det är att "kasta pärlor till svinen" att öka forskningsanslagen om vi inte samtidigt lär oss att sälja det vi har utvecklat, och skapar bättre förutsättningar för entreprenörskap:

[...] Sverige, som redan lägger ner mest pengar på forskning och utveckling, FoU, per capita i världen, ligger sist i västvärldsligan över antalet nya bolag och produkter som startas eller når marknaden i relation till insatta forskningskronor [...]

Japan är det enda landet som lägger ned lika mycket pengar per capita på FoU som Sverige, men de ligger i toppen när det gäller entreprenörskapet och innovationsförmågan till skillnad från Sverige. [...] Anledningen är att man i Japan kan läsa och förstår att forskning och utveckling består av två ord. Där lägger de stora delar av pengarna på själva utvecklingen av det framforskade materialet, något vi glömmer i Sverige.

I kommentarerna till ett inlägg på den upphovsrättskritiska bloggen Copyriot finns en intressant diskussion som anknyter till patent m.m.


5 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

Bor Johan Staël von Holstein verkligen kvar i och bryr sig om Sverige?

Jaha, då tillhör han ju uppenbarligen inte det "intellektuella kapital" som skulle lämna Sverige en masse om (för att citera honom):

"Göransson och de här... vad heter han nu... inte Göransson, jo Gunnarsson... herregud... jo, Göran Persson!"

blev kvar vid makten.

6:17 em  
Blogger Niklas Lindgren skrev...

Jag undrar ifall nagon faktiskt vet hur LITE som ges till svensk forskning. Inte konstigt da det hela ar jakligt rorigt.
For om man verkligen studerar systemet sa tar staten tillbaka ca 50% av anslagen. Hur da?
Jo i princip alla universitsetsbyggnader och laboratorium ags av Akademiska hus. Akademiska hus pastar sig ta ut marknadshyror. Men problemet ar att Universitetsinstitutionerna inte far hyra av vem som helst. De ar kraftigt kringskurna i sitt val av lokal, bla far de oftast inte befinna sig utanfor campus-omraden etc. Detta betyder i princip att institutionerna endast kan hyra lokaler av Akademiska hus, som darfor sitter i en mysig monopolsits och kan ta ut vilka hyror de vill. Det finns tex exempel pa institutioner som betalar miljonhyror for oanvandbara trapphus.
Och vem ager akademiska hus? staten forstas...Rundgangen ar total....

7:29 em  
Blogger Simon Petrus skrev...

Stael von Holstein har rätt i att man borde lära sig att sälja i skolan. I övrigt så flödar hans kolumn av okunskap. Anledningen till att Sverige satsar mycket på FoU är att Ericsson, ABB och läkemdelsföretagen alltjämt satsar stora pengar (Jag misstänker dock att Sverige inte längre är det land som satsar mest). Till forskningen vid universiteten kommer endast en begränsad del. Och det mesta av den lilla delen går till tillämpad forskning som teknik, medicin och jordbruk.

9:33 em  
Blogger Magnus skrev...

Ser att flera han före mig... Sverige satsar inte mycket på forskning däremot gör Svenska storbolag detta, och de har inte som uppgift att starta nya konkurenter...

En annan anledning är ju hur företagsklimatet ser ut och att seniora forskare spenderar mest tid åt ansökningar. Akademiska hus har ni redan nämt.

Men min främsta kritik är nog att det inte finns någon större mening med att starta företag om man inte tjänar något på det personligen och jag tror de i alla fall gör att måna aldrig kommer ur startgroparna.

Som sagt för att förtydliga, Svensk forskning får INTE för mycket medel. Det är dessutom svårt att rekrytera forskare på samma sätt som i tex USA pga låga penga summor även om de inte så små (om man räknar in satsning från våra företag, staten ligger efter) för att vara ett litet land. EU ligger där också tydligt efter...

Ett märkligt påpekande...

11:09 em  
Blogger Niklas Lindgren skrev...

En stor del av de medel som svenska forskare tilldelas har ju dessutom inte med Sverige att göra. Visst det är ju inte något fel i att våra forskare är så pass kompetitiva att de kan få stora anslag från privata stiftelser i USA som tex Michel J Fox foundation. Det är ju snarare sunt att stater inte har monopol på att bestämma vad som är bra forskning. Det är ju heller inte fel att tex amerikanska staten är så pass global i sin forskningsvision att den faktisk betalar svensk forskning.
Vad som däremot är beklämmande är att svensk forskning inte skulle kunna överleva utan dessa tillskott (och knappast gör det trots dessa tillskott), oavsett hur mycket sossarna slår sig för bröstet när deras forskningspolitik synas. Och det är ju till och med värre än så. Via tex Akademiska hus så är faktiskt staten en ren parasit på våra svenska forskare. Politikerna skinnar nämligen dem på en inte så liten del av de anslag de faktiskt drar in från utlandet.

5:40 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan