Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-08

Läsning: Bangladesh ett bra föredöme för u-världen


Bangladesh är en paradox, skriver tidningen International Herald Tribune.

Bangladesh saknar naturresurser och en fungerande statsapparat, och är drabbat av naturkatastrofer, korruption och nedbrytande politiska fejder. Men trots detta växer BNP stadigt med 5% vilket är långt över genomsnittet för u-länder. På många sociala områden har landet gått förbi Indien och biståndsbehovet har sjunkit från 6% till 1,8% av bruttoregionprodukten (gross domestic product). Lösningen på pusslet har legat i framgångarna för individuella och lokala gruppers initiativ framför både naturens element och institutionella misslyckanden.

Befolkningen beskriver sig som "Bengali (först) och (sedan) muslimsk". Religionen kommer i anda hand. Landet har 130 miljoner invånare, och är öppet, demokratiskt, sekulärt och pluralistiskt. Jag skulle säga att framgångarna i Bangladesh inte alls är paradoxala, utan helt naturliga!

För att kunna gå vidare och utnyttja resurserna effektivt, bl.a. de stora summor som inbringas genom utlandsarbete, krävs nu ett mer effektivt styre och en friare privat sektor, skriver International Herald Tribune.

Jämfört med tidigare katastrofer gick landet nästan oskatt ur förra årets översvämning då mer än hälften av landet lades under vatten. Hjälpinsaterna var effektiva och jordbrukarna anpassade sig. BNP-tillväxten låg kvar på 5%. Landet är självförsörjande med mat och den sociala utvecklingen är slående. En större andel barn i Bangladesh går färdigt skolan än i Indien, och fler flickor än pojkar läser på högstadienivå. Barnafödandet har halverats på 20 år till 3,0, vilket är längre än Indiens och mycket lägre än Pakistans. Det beror bl.a. på ökat kvinnligt engagemang i arbetslivet.

Bangladesh är ett intressant land att studera, för att se om man kommer att lyckas kombinera den ekonomiska utvecklingen med sociala framsteg, inte minst när det gäller den snabba urbaniseringen. Kommer Bangladesh att kunna bli en ny sydasiatisk tiger?


13 Comments:

Blogger Pierre Andersson skrev...

Är ingen expert på Bangladesh, men hur går "öppet och demokratiskt" ihop med "saknar fungerande statsapparat"?

4:27 em  
Blogger Alicio skrev...

Det engelska originalet lyder: "It lacks natural resources and good governance"

Jag tror inte att kaotisk byråkrati och ineffektivitet behöver betyda att landet inte skulle kunna vara öppet (i ordets frihetliga och demokratiska betydelse).

6:54 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Intressant läsning. Det känns upplyftande när man undantagsvis får läsa något positivt från den muslimska världen. Om muslimer använder sunt förnuft när dom tolkar sin Koran så går det att skapa en bra utveckling som i Bangladesh.

10:42 em  
Blogger Pierre Andersson skrev...

Tack för förtydligandet Alicio. "Governance" är ett av de där orden som nästan är omöjlig att översätta, din är nog att dra det lite långt.

Sen är ju öppenhet knappast tillräckligt för demokrati, även om jag delar din glädje över goda exempel i tredje världen.

Roland: Jag tror egentligen inte att det handlar så mycket om hur de tolkar Koranen i Bangladesh - snarare om det principiellt viktiga att kyrkan är skild från staten.

7:54 fm  
Anonymous JohannaV skrev...

Den här positiva bilden av ett Bangladesh som i första hand är "bengali" och i andra hand "muslimskt" går inte ihop med behandlingen av författarinnan och feministen Taslima Nasrin. Hennes eget land har visat sig både ovilligt och oförmöget att hjälpa henne mot muslimska landsmäns dödshot.

(Jag glömmer förresten aldrig när jag för elva år sedan åkte taxi där föraren visade sig varafrån Bangladesh. Jag började diskutera fallet Nasrin med honom och blev då kallad för "kristen hora" samt fick höra att "alla svenska kvinnor är horor" samt att "Nasrin förtjänar att mördas". Det är sannerligen obehagligt ibland för kvinnor att åka taxi i Malmö...)

1:24 em  
Anonymous Mattias skrev...

Är u-världen ett vanligt begrepp?
Bara undrar..

10:33 em  
Blogger Alicio skrev...

Johanna, det finns helt säkert islamiska fundamentalister kvar i Bangladesh. Men sannolikt börjar majoriteten inse att samhället utvecklas bäst sekulärt.

Mattias, du har nog rätt. Det ska nog stå u-länderna egentligen. Sorry.

11:40 em  
Anonymous Arthur skrev...

[Arthurs kommentar innehöll en lång internetadress som förändrade sidans layout. Jag postar den här med hyperlänk istället/Alicio]

Freedom House är mycket mer reserverade i sin bedömning. Landet listas som "partly free" och får en fyra både för politiska och civila rättigheter.

Se deras utförliga beskrivning:

Länk

Islamiska extremister liger bakom en del av de missförhållanden som kritiseras. Det är emellertid riktigt att det Bangladeshiska samhället har en mycket bättre utveckling än det Pakistanska med vilket det ibland jämförs.

10:06 em  
Blogger Alicio skrev...

Intressant länk, Arthur. Men jag tror precis som du att om man tittar relativt på landet så måste man vara hoppfull, tror jag. Det är fantastiskt att man varken har etniska, religiösa eller islamistiska spänningar i landet (säkerligen beroende på den homogena uppsättningen av befolkningen) utöver det som Johanna nämnde ovan.

10:16 em  
Anonymous Anonym skrev...

Roland: Det gäller bara att veta var man ska leta. Jag reste för någon månad sedan i Senegal och Mali, två öppna, stabila och demokratiska länder. Båda länderna är muslimska, med små kristna och animistiska minoriteter, dessutom etniska lapptäcken. Trots detta har man de senaste tio-femton åren lyckats lämna slå in på en demokratisk väg, och lyckats bilägga etniska motsättningar. Inte helt perfekt. Men mycket bättre än den gängse bilden av tredje världen och på många sätt best in class.

Särskilt imponerande är Mali, världens femte fattigaste land, som har, vid sidan om statsradion, har ett hundratal självständiga lokala och regionala radiokanaler (detta torde slå Sverige med hästlängder...).

1:55 em  
Anonymous Arthur skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

2:02 em  
Anonymous Arthur skrev...

[Arthurs kommentar ovan innehöll en lång internetadress som förändrade sidans utseende. Jag lägger in kommentaren nedan, med hyperlänk istället / Alicio]


Vill man ha riktigt goda nyheter kan den unga demokratin i Mali tagas som exempel. Inte nog med att presidenter förlorar valen mot oberoende kandidater, de lämnar i från sig makten också. Mali är ensamt i den muslimska världen om att vara ett fritt land enligt Freedon House. Tyvärr är landet fattigt och omgivet av dåliga grannar. Jag tycker att demokratier skulle hålla ihop lite bättre. Om Mali fick privilegier, till exempel fri tillgång till den europeiska marknaden så skulle de kunna utvecklas snabbt och inspirera andra till demokratisering.

Dick Erixons förslag till ett demokratiernas förbund är mycket intressant.

Tyvärr vet jag inte hur man gör en länk från kommentarssidan så jag skriver in denna denna långa URL istället. Beklagar Alicio.

Länk.

2:37 em  
Blogger Alicio skrev...

Arthur,

Följ det här exemplet.

Mvh - Alicio

2:43 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan