Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-05

Krävs det ett regimskifte på TT Utrikes?


TT drar sig inte ens för att på Israels Minnesdag över Förintelsen försköna grupper med judiskt folkmord på sin agenda. Den alltid lika gräsliga utrikesredaktionen "rapporterar" idag att*:

[Det palestinska lokalvalet] har format sig till en kraftmätning mellan president Mahmoud Abbas rörelse al-Fatah och islamistiska aktiviströrelser, framför allt Hamas.

*TT strök ordet "aktiviströrelser" i en uppdatering sent på torsdagskvällen. Reuters-källan skrev "islamistiska rivaler" respektive "islamistisk mlitant grupp". Aktivisterna är i själva verket dem som sitter på TT:s Utrikesredaktion. Lägg också märke till vad man utelämnade från Reuters text:

Hamas is sworn to Israel's destruction but is observing a de facto ceasefire.

Man ska komma ihåg att TT inte har något principiellt emot att använda orden "terror" eller "extremister" utanför direkta citat. Till skillnad från nyhetsbyrån Reuters som har en policy att aldrig göra det om någonting. Det hela beror endast på om TT sympatiserar med objektet eller inte:

Israeliska myndigheter har flera gånger varnat för att judiska extremister kan komma att iscensätta ett spektakulärt terrordåd för att sätta käppar i hjulet för den planerade evakueringen av bosättningar i Gazaremsan [...] Polisministern Tzachi Hanegbi sade i lördags i tv att risken för att judiska extremister och fanatiker går till attack mot för muslimerna heliga platser aldrig tidigare varit så hög.


Läs också det här TT-telegrammet. Det handlar om att ortodoxa judar vill gå upp och förrätta bön på judendomens heligaste plats. Lägg märke till användningen av ord som "extremister" och "ultranationalister" och jämför det med beskrivningarna av Hamas-mördarna ovan. Missa inte heller TT:s vämjeliga snäsning i den sista paragrafen, och jämför det med hur platsens betydelse för muslimer beskrevs. Ta fram en påse innan du läser det.

UPPDATERING 6/5 kl. 9.49

Det blev slutligen alltför motbjudande även för TT själva, som har strukit ordet "aktiviströrelser" i en uppdatering sent på torsdagskvällen av artikeln högst upp.


18 Comments:

Anonymous JohannaV skrev...

Det här är ren och skär antisemitism från TT:s utrikesredaktion. Det är svårt att beskriva det på något annat sätt.

Jag trodde inte att TT kunde få mig att må mer illa men tydligen har de inte nått sin absoluta botten än - om de inte gjort det med detta telegram.

1:11 em  
Blogger Alicio skrev...

Läs gärna också min debatt med en kommentator som försökte ursäkta TT:s partiskhet i mitt tidigare inlägg om TT:s "rapportering".

1:12 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Är det verkligen lagligt att förfalska Reuters nyheter så som TT gör?
Dom tar en nyhetstext från Reuters, gör om den kraftigt så att den passar in i TT:s vänsterprägel, men behåller Reuters namn som underskrift för att nyheten skall få trovärdighet.

Så här står det om urkundsförfalskning i ett uppslagsverk som jag har:

Urkundsförfalskning, förfalskningsbrott som innebär att någon framställer en falsk urkund, till exempel genom att skriva annan, verklig eller diktad, persons namn eller genom att falskeligen skaffa sig annans underskrift eller genom att ändra en äkta urkund, om åtgärden samtidigt innebär fara i bevishänseende. Enligt brottsbalken är straffet fängelse i högst två år, i lindrigare fall böter eller fängelse i högst sex månader, vid grovt brott fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

1:47 em  
Anonymous A-K Roth skrev...

Garderade mig med både påse och näsduk. Blir alltid lika ledsen, både över situationen för ALLA inblandade och den pågående duperingen.

Sedan blir man heligt förbannad. Duperade och folk MOT en varaktig fred försvarar TT med näbbar och klor!? Det gäller människor på båda sidor och så sitter man och förskönar den terrorism simpla gangsters har för sig. Tror man samma gangsters är snällare mot sina egna???

Det har, igen, varit en enorm ögonöppnare för mig att läsa TT-kritik och mediakritik i allmänhet här och annorstädes. Det gör att jag vet var den vanligaste retoriken man hör kommer ifrån.

Sedan tror jag att vi svenskar som uppfostrats att tro att Sverige är bäst på så mycket har svårt komma överens med att vi kan vara..... törs jag säga det....INDOKTRINERADE, en liten aning?

Det är bara att öppna ögonen och ta sig ut. Man måste lära sig att det är hedervärt att kunna säga: Förlåt, jag hade fel i detta!

1:51 em  
Blogger moje skrev...

Det blir så oerhørt tydligt, att TT anvænder dubbla måttstockar i den israelisk-palestinska konflikten, nær man - som du, Alicio - lægger två telegram bredvid varandra och jæmfør ordvalet.

Det ær enligt TT alltså terror nær israeliska judar misstænks planera attentat mot palestinier. Men nær palestinska organisationer omskrivs - som redan mørdat 1000-tals israeler - ja, då kallas de før aktivister.

TT:s utrikesbevakning ær skamlig.

2:04 em  
Blogger simulev skrev...

TT has no honor whatsoever.
-Just Sickening.

2:06 em  
Blogger Alicio skrev...

Moje, ja, eller när de - som i telegrammet längst ned - bara skulle gå och be!

Johanna och A-K: instämmer helt!

Roland: jag tror att TT har rätt att använda valda delar och formulera om till viss del. Men TT sitter i Stockholm, och Reuters rapporterar från platsen. När TT:s förfalskningar medför att innebörden och balansen går förlorad är det sannolikt urkundsförfalskning och missbruk av Reuters namn och trovärdighet. Förutom att det är journalistiskt och publicistiskt ohederligt, allvarligt tjänstefel och borde leda till genomgripande reformer på TT på alla plan. Särskilt som det inträffar nästan varje dag. Alternativt att man lägger ned åsiktsbyrån och grundar en riktig nyhetsbyrå med respekterade journalister.

2:15 em  
Anonymous Pontus skrev...

Som vanligt nar simulev har en asikt utgar jag ifran att den ar grundad utifran vaderkvarnar, paranoia och livliga fantasier. Men har ar jag verkligen beredd att halla med

Just sickening!

4:00 em  
Blogger Peter Soilander skrev...

Det TT håller på med är naturligtvis inte objektivt utan i högsta grad värdeladdat och retoriskt. Det här så pass allvarligt att det faller under TT:s VD Raoul Grünthal beslutsområde. I längden kan inte TT "indoktrinera", "dupera" eller "förfalska". De kanske ska - i konstruktiva meningens namn - starta en egen TT-debatt? ;-)

4:22 em  
Blogger simulev skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

4:45 em  
Anonymous Anonym skrev...

Det är ju inte bara i utrikesrapporteringen TT brister i objektivitet. Varje morgon när jag reser med tunnelbanan och läser artiklarna i City Stockholm som baseras på TT-telegram har man känslan i bakhuvudet att detta är vinklade nyheter, inte fakta. Det är så sjukt att detta kan fortgå. Eller så har ni bloggare fel, för kritiken mot TT behandlas nästan aldrig i vanlig media. Det finns uppenbarligen två världar: TT-världen där allt är Israels fel, och den verkliga världen.

1:29 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Ok jag igen. Men hur smart är det av marxist-anhängarna på TT att börja krama islamister? Det känns som ett mycket kortsiktigt tänkande som kommer att slå tillbaks mot dem med kraft när opionionen svänger. Eller är det så att totalitära personer dras till varandra helt enkelt för att delar samma extrema ideologi? Jag finner det synnerligen allvarligt och inte minst provocerande att ett gäng journalister i Sverige med uppenbarligen extrema politiska åsikter ska få driva propaganda mot svenska folket. Yttrandefrihet i all ära, men detta handlar om objektivitet, och inte rätten att som terror-kramar-journalist få ge uttryck för sitt USA-hat och sin dyrkan av AK47-snubbar med palestinasjal.

1:44 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Varför kan du inte lägga upp en länk till ursprungskällan? Ingenstans i DN:s artikel står det något om islamistiska aktiviströrelser. Har inte tidningar rätt att lägga till eller ta bort formuleringar? Att Sydsvenskan skriver en sak behöver inte nödvändigtvis att TT:s UR är anti-semitiskt, eller?

2:11 fm  
Blogger Alicio skrev...

Till anonym: TT har tydligen uppdaterat telegrammet kl. 23.49 på torsdagskvällen, och tagit bort ordet "aktiviströrelser". Jag ska uppdatera inlägget.

9:35 fm  
Anonymous Arthur skrev...

Utvecklingen är oerhört sorglig men vad kan man göra? Brunvänstern har förberett opinionen i decenier. De har nu en sådan position att ingen kan utmana dem. Bland dinobloggarna finns ingen allternativ röst.

2:54 em  
Blogger Johan L skrev...

Ok, min egna lilla fundering kring den här cirkusen med TT:
Jag tror att journalistkåren, samt den både akademiska sfären och mediavärlden i övrigt här i landet är en sån liten ankdam, där alla känner alla och alla är beroende av samma nätverk för att komma någonstans, att det som i vanliga fall borde lett till en reflexmässig reaktion hos redaktörer och journalister innan de publicerar t ex TTs telegram har upphört att fungera. TT är idag sanningen, det är ju polarna som skriver telegrammen. Så publiceras det utan granskaning. Och vem skall reagera förresten? Den nyutexaminerade journalisten som faktiskt inte röstar på vänstern och som fortfarande tror på objektivitet och ärlig rapportering? Han eller hon vill helst slippa bli utfryst i fikarummet sen och håller därför tyst och börjar på sporten en månad senare. Så inte ens när sådana här uppenbara fel och brister finns är det någon som reagerar i "journalistklubben för inbördes beundran".

Kanske lite för hårddraget? Eller kanske inte?

2:54 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag tror att du har helt rätt, Johan L.

2:57 em  
Anonymous Anonym skrev...

Apropos TT:s vänsterreaktionära bias: What else is new?! Sedan det sena 60-talet har majoriteten svenska (f a nu begränsa ämnet ngt) journalister i MÖ-frågor suttit i knäet på PLO och den revolutionären hjälten Arafat - och rest till Israel f a få sina fördomar bekräftade.
Fråga mig - jag var där,i Tel Aviv, jag såg dem alla, från Vanna Beckman och Jan Guillou till Per Garthon, PO Holmqvist, Peter Werner, Marcus Ölander, Herman Lindkvist etc osv ad infinitum.
TT:s (utrikes)personal rekryteras/des ur samma kadrer, de som indoktrinerats på journalisthögskolorna och/eller i bokstavsvänstern. Därför icke ägnat att förvåna att - t ex - TT uppträder som man gör. MEN DETTA HAR PÅGÅTT I ÖVER EN GENERATION! Och fortsätter utan att gemene man tycks ana ugglor i mossan...
Staffan Hultman

5:34 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan