Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-18

Kofi Annan varnar: FN kommer att misslyckas med både Iran och Nordkorea


Om Iran, som det verkar, gör verklighet av hoten att återuppta sin urananrikning så har EU-trojkan sagt att man tillsammans med USA tänker dra Iran till Säkerhetsrådet för beslut om sanktioner. Men Kofi Annan varnar nu Bush-administrationen för att Säkerhetsrådet troligtvis inte kommer att kunna komma överens om sanktioner mot Iran, om sådana skulle begäras (via Wall Street Journal).

Kina och Ryssland, som har starka ekonomiska band till Iran, kan komma att lägga in veto mot varje försök att sätta in sanktioner mot landet, förutspådde Kofi Annan i intervjuer med USA Today. "Frågan om det blir handling eller inte kommer att ha stor betydelse för framtida fall och på våra ansträngningar för icke-spridning av kärnteknologi", sade Annan. En blockering om Iran skulle inge mod hos Nordkorea och liknande framtida fall, sade han.

Till och med generalsekreteraren har alltså insett FN:s fullständiga irrelevans när det gäller hot mot internationell säkerhet. En diskussion om detta, tillsammans med aktivisterna från Ofog pågår just nu i en tidigare tråd.

6 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

Jaha, och vilka diktaturer i FN är det denna gång som ni ska försöka lura med er på krig med lögner om massförstörelsevapen.

Uzbekistan, eller?

6:41 em  
Blogger Alicio skrev...

Bulten, din kommentar är otroligt ogenomtänkt. För det första handlar det initialt om ev. sanktioner.

Och om Säkerhetsrådet skulle utfärda en resolution under kapitel VII om att Iran verksamhet innebär ett hot mot internationell fred och säkerhet, så vore ett militärt ingripande helt överensstämmande med FN-stadgan (ja, till och med obligatoriskt för dem som kan hjälpa till).

Om Säkerhetsrådet blockeras av diktaturer, och det skäligen är bevisat att Iran utgör en omedelbar fara, samt att landet fortfarande bryter mot bindande resolutioner om att avbryta sitt atomprogram och att Säkerhetsrådet givit ett ultimatum, så skulle jag även i ett sådant läge stödja ett ingripande utan ex. Kinas och Rysslands stöd. Det humanitära hotet mot ex. Israel och andra länder i regionen skulle i så fall motivera det, mot bakgrund av att Iran har gjort klart att man tänker använda vapnen mot Israel.

6:55 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

7:20 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Men Alicio, var inte din inställning alldeles nyss att alla diktaturer avsättas med militära medel oavsett vad de råkar inneha för vapen?

Har du ändrat inställning nu igen?

7:22 em  
Blogger Dico skrev...

Ligger inte problemet på en högre nivå. Om USA bombar Iran och än en gång struntar i FN. Vad hindrar Ryssland att bomba georgien eller inne i Kazakstan och vad hindrar Kina att ge sig på Taiwan.

Du skapar ett livsfarligt prejudikat med ditt resonemang.

8:12 em  
Blogger Alicio skrev...

Jo, Dico. Men läs gärna min kommentar till Bulten strax ovan, så ser du att mina reservationer och villkor är ganska omfattande, och inte skulle passa in på något enda av de exempel du gav.

Mvh - Alicio

8:24 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan