Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-17

Ge Taiwan medlemskap i WHO


EU har en förmåga att med en häpnadsväckande regelbundenhet agera tvärt emot sina egna intressen, men till fördel för diktaturer. Nu senast genom att vägra att släppa in Taiwan i Världshälsoorganisationen WHO, pga påtryckningar från Kina. Detta trots att ett hälsosamarbete med Taipei är avgörande i kampen mot farsoten sars, som snabbt spred sig till människor i 32 länder häromåret (dödlighet 10%). Och vår svenska utrikesminister Laila Freivalds har tidigare skyllt på just oenighet i EU för att slippa agera självständigt. Cecilia Wikström (fp) ställer nu återigen utrikesministern mot väggen i en interpellation:

– Sverige bör stötta Taiwans kamp för att få delta i Världshälsoorganisationen (WHO). Organisationer som Röda Korset, Röda halvmånen och PLO har fått observatörsstatus, men Taiwan har under de åtta år man försökt få tillträde stoppats på grund av kinesiskt politiskt intrigspel


4 Comments:

Anonymous Mattias skrev...

jupp. freivalds har väl nått inkompetensnivån. put her free!

10:36 em  
Anonymous Arthur skrev...

Det är dags för ett demokratiernas förbund som kan ta över mycket av FNs funktioner. Där skulle man hitta Mali, Israel, Taiwan och Ukraina men inte Libyen, Syrien, Kina och Ryssland.

Om den är strikt och exkluderande skulle det få stor betydelse för världens demokratisering.

10:59 em  
Anonymous Jesper skrev...

Cecilia Wikström skulle bli en bra utrikesminister.

11:20 em  
Anonymous JohannaV skrev...

Håller med Jesper. Wikström är kunnig och hederlig.

Ok, jag kan förstå att det i detta läge är olämpligt att reta upp Kina genom att öppna ambassad i Taipei men att ge Taiwan obeservatörsstatus i FN borde vara en självklarhet.

Det enda rätta vore nog att bilda ett Demokratiernas Förbund i vilket Taiwan - till skillnad från Kina - kunde ges en rättmätig plats.

11:44 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan