Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-05

David Frum om det brittiska valet


David Frum, som ger sitt stöd till Tony Blair med ett litet antal reservationer, har skrivit en intressant betraktelse av det brittiska valet publicerad i dagens Financial Times. Ett litet utdrag:

Där har ni dilemmat. De brittiska väljarna måste välja mellan en ledare som genomgående har varit modig om Irak-frågan och en annan som har en klok syn på Europa [och som motsätter sig konstitutionen /Alicios anm]. Mellan den bedrövliga symboliken av ett nederlag för Blair och de farliga realiteterna med ett återvalt Labour. Mellan den nuvarande regeringens solida hantering av ekonomin och dess anskrämliga resultat när det gäller brottslighet och allmän ordning. Mellan det som med rätta har kallats Nya Labours "manipulativa populism" och det som bara kan beskrivas som klumpig opportunism från de återuppfunna Konservativa. Sittandes i Washington är jag lättad över att valet inte är mitt.

Tidningen Guardian har en valblogg med en interaktiv karta som uppdateras allteftersom valresultaten kommer in. Tidningen Times löpande rapportering finns här.

UPPDATERING 5/5 kl. 23.24

Tony Bair, som fyller år imorgon fredag, får en fin födelsedagspresent. Enligt vallokalsundersökningarna blir detta första gången som en Labour-ledare
vinner tre gånger i sträck, om än med en kraftigt kringskuren majoritet.

3 Comments:

Blogger gudmundson skrev...

Jag läste artikeln och blev också nyfiken: men framför allt på frågan om möjligheten att bedriva en alternativ utrikespolitik.

Att den så kallade konstitutionen skulle cementera europeisk utrikespolitik i fransk riktning är helt nytt för mig - men om det är sant så förändrars frågeställningen helt och hållet.

Om det är som Frum säger: att ett ja till konstitutionen förhindrar statsmän som Blair att ställa upp på Bushistisk politik - då är det den tyngsta anledningen hittills att rösta nej.

Men jag har aldrig hittills hört det argumentet. Så därför tror jag att det är en överdrift.

Eller?

1:45 fm  
Blogger Alicio skrev...

Jag är inte helt säker på exakt hur konstitutionen föreskriver formandet av en än mer samordnad utrikespolitik, men i Frankrike talar man ganska mycket om att det är så det kommer att bli. Motståndarna mot konstitutionen i Frankrike säger exempelvis att den fd utrikesministern Dominique de Villepin aldrig skulle ha kunnat hålla de brandtal mot Irakkriget som han höll i FN:s Säkerhetsråd om Frankrike säger ja till konstitutionen.

Förespråkarna kontrar med att Frankrikes tyngd kommer att öka i EU med konstitutionen, så att den mer samordnade utrikespolitiken på så vis kommer att bli mer fransk-inspirerad. De visar upp östeuropas och Storbritanniens "pro-amerikanska" ställning till Irakkriget som ett exempel på att det behövs en konstitution.

Konstitutionen kommer att göra så att Frankrike får nästan samma tyngd som Tyskland. Landet är extremt missnöjt med dagens läge, då alla viktiga kommissionärsposter har tagits av småländer (ex Danmark för jordbruket).

Personligen är jag nyanserat positiv till konstitutionfördraget pga dess möjlighet att stärka (åtminstone euro-ländernas) ställning i den ekonomiska handelskonkurrensen med bl.a. Asien, och ser det som ett naturligt steg efter Nice-fördraget. men det finns helt klart nackdelar, som den ovan kanske. Jag är inte precis en anhängare av Chiracs utrikespolitik :)

1:10 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag bad nyligen om mer information om allt detta. Skulle uppskatta intressant läsning och era insikter på det här området om någon känner sig manad.

1:15 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan