Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-30

30 maj 1967


BBC har en intressant tillbakablick idag, till den 30 maj 1967. Egypten och Jordanien hade slutit en pakt mot Israel med syftet att utplåna landet:

"Our basic objective will be the destruction of Israel. The Arab people want to fight" (Egyptens president Abdel Nasser)

BBC beskriver de kontinuerliga attackerna mot Israel och mobiliseringen runt landets gränser, följt av den ovannämnda pakten, och deklarationerna om att Israel skulle bort. De diplomatiska förhandlingarna med hjälp av USA och Storbritannien slutade utan resultat, och Israel, som svävade under direkt invasionshot slog till och eliminerade det egyptiska flygvapnet direkt. Kriget och faran var över på sex dagar. De illegala ockupationsmakterna Egypten och Jordanien förlorade de territorier som de hade ockuperat respektive annekterat till Israel, och den jordanska barriären genom Jerusalem kunde rivas och staden enas på nytt.

5 Comments:

Blogger Magnus skrev...

Ibland käns världen så historielös av någon anledning... trist att inga svenska media tagit upp detta...

11:03 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Det är viktigt att sprida kunskap om att det var av självbevarelsedrift som Israels ockuperade Gaza och Västbanken. Hade inte Israel utfört denna ockupation i försvarssyfte så hade kanske araberna från Egypten och Jordanien lyckats i sitt uppsåt att utplåna Israel.

Och hotet mot israelerna är som alla vet ännu inte över. Många rasistiska araber vill se ett judefritt Mellanöstern på samma sätt som våra nazister vill se ett judefritt Europa.

12:27 fm  
Anonymous toomas skrev...

Roland..

Är det samma typ av ockupation i försvarssyfte som Sovjet gjorde i de forna kommuniststaterna för att hindra en invasion från de kommunisthatade USA/GB/F?

Och i så fall var den enligt dina kriterier legal?

12:13 em  
Blogger moje skrev...

toomas: Jordanien attackerade Israel, trots att Israel bett Jordanien att inte gå i krig.

Israel førsvarade sig i enlighet med art. 51 i FN-stadgan. Helt legalt således.

Jæmfør inte Israel med Sovjet. Sovjet støttade før øvrigt arablænderna som gång på gång førsøkte utplåna Israel...

12:40 em  
Blogger Per Stromsjo skrev...

>Ibland käns världen så
>historielös av någon anledning

Kanske inte världen men iaf Sverige. En viktig anledning är nog att historieämnet satts på undantag. Möjligen en uppryckning på gång?

10:54 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan