Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-04-19

Ung Vänster innanför murarna


Frauruds ungvänster lägger fram sin vision för svensk kriminalvård:

Förhållandena på fängelserna befinner sig under gränsen till det anständiga. Att den situationen kan fortgå och förvärras, är helt beroende av att fångarna berövats rätten och möjligheten att organisera sig, höja sina röster och på ett effektivt sätt påtala missförhållandena.

Inom kriminalvården, om någonstans, är starka klientorganisationer en förutsättning för att garantera klienternas integritet. Ung Vänster kräver att fångarnas självklara rätt att organisera sig i föreningar och fångfackliga organisationer respekteras. Vi kräver att Förtroenderådens riksorganisation erkänns som en legitim förhandlingspart av kriminalvårdsstyrelsen. Vi kräver att fångarna ges reella möjligheter att organisera sig centralt genom att träffas över anstaltsgränserna.

Gentemot landets intagna behöver vänsterns ungdomsorganisationer troligen inga fuskmetoder för att rekrytera medlemmar. I motsats till utanför murarna.


8 Comments:

Blogger Tor skrev...

Verkligheten anropar Ung vänster, hallå??!

11:09 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Är det kubansk eller nordkoreansk fångvård som ungkommunisterna vill tillämpa i Sverige?

Lubbe Ferrysson

12:45 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag skulle faktiskt gissa på kumbaya-fångvård".

Jfr "kumbaya-socialism".

12:55 em  
Anonymous Anonym skrev...

Det är rörande att kommunisterna i ung vänster kämpar hårt för brottslingars rättigheter. De som råkat ut för dessa mördare, våldtäktsmän, rånare m.m. får väl kämpa själva?

1:29 em  
Anonymous Anonym skrev...

Frågan är om det behövs någon kommunistisk offensiv på anstalterna. Det är lite grann att slå in öppna dörrar. När jag gjorde en volta i kriminalvården (rätt många år sedan nu) var det väldigt svårt att hitta en vårdare som inte röstade på vänstern.

Niclas
Journalist, Stockholm

1:35 em  
Anonymous Anonym skrev...

Fängelset måste vara socialisternas paradis: jämlikhet råder, alla är försörjda och konkurrensen är eliminerad.
Elbert Hubbard

4:38 em  
Blogger Tor skrev...

Niclas, det är inte så längre. Det finns mycket flum kvar men klar tillbakgång på det området. Flummet inom Kriminalvården består till största delan av socionomer.

Eftersom det är en stor genomströmning av personal inom Kriminalvården just nu så är det mer blandat med åsikter. Att man tog tillbaka unifromen ryckte upp en hel del. Problemet just nu är väl att organisationen är för platt, dålig ordergång vilket gör att ingen är ansvarig.

Ett annat problem är givetvis reglerna och lagarna som styr verksamheten.

Kan tex nämnas att det inte är olagligt att rymma, det är en diciplinär fråga, brukar ge tio (10) dagars påbackning på vilkorlig frigivning förutom tiden man var borta då givetvis.

1:48 fm  
Anonymous Jöns skrev...

Senast jag kollade var Nordkoreas och Kubas fångvård mer för "hårda tag" än "flum". Så det är väl fritt fram att berömma dem för att de inte är lika dåliga som Sverige.

11:15 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan