Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-04-27

Begreppsapparaten som vapen


Var Josef Stalins "fördelningspolitik" socialdemokratisk? Kan Saddam Hussein beskrivas som en del av den gröna rörelsen, efter hans dränering av Iraks träsk i söder? - Naturligtvis inte.

Men Ung Vänsters fd ordförande Ali Esbati ser ut att göra en lika halsbrytande beskrivning av Irans fd presidentmulla Ali Akbar Hashemi Rafsanjani:

Rafsanjani öppnade under mitten av 90-talet upp för nyliberala reformer på olika plan. Bland annat experimenterade man med ekonomiska frizoner i södra Iran och startade upp konkurrerande verksamheter på områden som tidigare varit statliga monopol. Mycket av denna lukrativa affärsverksamhet kontrolleras idag av Rafsanjani själv och en familje- och vänkrets kring honom. Det gäller till exempel flygbolag och varuhuskedjor.

Efter sin avgång 1997 har han bibehållit en mycket central plats inom systemet. Formellt är han bland annat ordförande i ”Rådet för bedömning av nytta för systemet”, som utses av Högste ledaren och har stora möjligheter att i praktiken stoppa alltför radikala förändringar föreslagna av en parlamentarisk majoritet.

En typisk nyliberalist.


2 Comments:

Anonymous Louise skrev...

Precis på samma vis som naturligtvis juntan i Chile var nyliberalister. Och Friedman och Chicagoskolan givetvis var pro förtryckarregimer. Och Rojas stödjer förstås också förtryckarregimer.

(ibland blir vänsterns retorik oerhört banal men får ett läskigt genomslag)

5:06 em  
Anonymous Majed Safaee skrev...

Suck...man hade ju kunnat hoppas att Esbati kunde försöka vara någorlunda ärlig och vettig när det kommer till Iran. Men icke!

5:21 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan