Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-10

Vänsterarrangemang för kvinnofrid förvandlades till hatfest mot män


Mathias Sundin berättade om gårdagens manifestation för kvinnofrid i Norrköping, som medarrangerades av bl.a. Arbetets Museum, Ung Vänster, Vänsterpartiet, ABF, kommunen, den feministiska studentföreningen Syster Yster och jämställdhetsgruppen Manliga Klubben. På Norrköpings Stads hemsida står det att:

"Alla kvinnor och män hälsas välkomna till en eftermiddag och kväll för jämställdhet och kvinnors rättigheter."

Men föreningen Syster Yster ska ha eggat upp publiken med ett extremt militant anförande där män belades med en ”kollektiv skuld” för kvinnornas belägenhet idag. En av gruppens talare skyltade också med en knapp på sina kläder som föreställde en kvinna som slår en man.

Ledaren för Manliga Klubben, Erik Svansbo som är engagerad i arbetet för jämställdhet mellan kvinnor och män och har tilldelats Linköpings Universitets jämställdhetspris, skulle hålla sitt anförande strax efteråt. Arrangörerna i Norrköping hade mycket riktigt resonerat som så att kvinnofrid kan uppnås först om också männen engagerar sig.

I det läget väljer två oidentifierade kvinnor i publiken att håna honom, avbryta anförandet, harkla sig och ropa att de inte förstod varför Erik, som man, var där överhuvudtaget. Erik berättar om händelsen i sin blogg
Jämställdhet – Nu!

Av allt att döma var det ingen som ingrep mot de häcklande sabotörerna, och Erik tog illa vid sig. Flera åskådare, inkl. medlemmar av Syster Yster, ska dock senare ha tagit avstånd från det inträffade. Erik beskriver dock att detta inte var första gången som gruppens militanta uppvigling mot män har lett till urspårning:

...Syster Yster som organisation för fram ett budskap som får mig att må dåligt. Och ett budskap som bäddar för sabotörer som kom fram under manifestationen. Jag upplevde att det låg konfrontation och våld i luften efter kvinnornas anföranden [...]

Problemet med dessa konfrontatoriska framträdanden är att de aldrig når fram till de män som gör dåliga saker. De som nås av det är vi som anstränger oss. Jag vill inte stå som ansvarig för all skit som män gör [...]

Jag accepterar inte kollektiv skuld. Vi har nog med skuld som det är. Feminister måste ändra inställning, annars kommer vi att börja få se obehagliga saker hända när deras stöd till våld sätts i handling. Ta ingen skit, säger Grynet, och det gäller alla.

Förhoppningsvis hittar Manliga Klubben en seriös samarbetspartner i kampen för jämställdhet mellan könen; kanske tillsammans med de frihetliga aktivisterna i projektet Kvinnobloggen, som säger sig vilja kämpa "utan en ideologisk tvångströja".

5 Comments:

Blogger Erik Svansbo skrev...

Grymt kul att detta uppmärksammas! Det är viktigt att kritik mot feministrörelsen kommer fram, annars finns det risk för obehagliga effekter i framtriden.

8:02 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Det finns ett talesätt som passar perfekt på den här typen av nazifeminister:
De låter som idioter, de uppträder som idioter och för det mesta de ser ut som idioter, men låt inte det lura er, de är verkligen idioter. (LubbeF anpassar Marx till svenska förhållande. Inte rasisten Karl, men Groucho).

Lubbe Ferrysson

4:44 em  
Blogger Magnus A skrev...

En gren inom femonismen med mycket framstående represenTANTER (ursäkta mitt vitsande så här på kvällskvisten) är Eva Moberg, som utan pardon förespråkar att SCUM tas på allvar (manifestet som förespråkar våld mot och utrotning av män) och att alla män mördas. På Brännpunkt i SvD. Även Nina Lekender, Aase Berg och andra kändisar har varit positiva till SCUM-manifestet.

Jag kommenterade nyss på Jan Kallbergs blog här och Eva Mobergs SvD-artikel här.

4:55 em  
Blogger Sven Holmström skrev...

Magnus, ditt inlägg var aningen svårläst, men det bör påpekas att Eva Moberg var hänsysnlöst kritisk till SCUM och ingenting annat. Det är en väldigt bra, om än något svår i kasten mellan ironi och äkta tyckande, artikel.

Hennes artikel vill ju alltså bara synliggöra hur oehört absurt det är att vissa kända feminister (som du korrekt noterar) verkligen anser att man skall ta SCUM på allvar.

12:41 fm  
Blogger Magnus A skrev...

Aha. Artikeln var alltså satir. Skägget i brevlådan igen, då.

/den som orerar

6:00 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan