Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-06

Svag kritik mot förslaget om borgerligt "primärval"


Den politiske chefredaktören på liberala Helsingborgs Dagblad var inte odelat positiv i gårdagens ledare till Maud Olofssons förslag om primärval. De borgerliga partiernas medlemmar eller sympatisörer skall enligt förslaget i förväg utse den som skall bli Alliansens statsministerkandidat genom val:

Om inte ens partiledningarna kan komma överens om en statsministerkandidat [på eget bevåg och utan primärval], hur ska de då kunna regera tillsammans? De politiska motståndarna kommer inte att missa poängen.

En annan aspekt av att i förväg kora en utmanande statsminister genom partiöverskridande val, är att fokus därmed faller ännu tyngre på det vinnande partiet. Valet blir en slags välsignelse även av det ledande partiet. Varför då rösta på någon annan än den utvalde?

Det finns nackdelar med ”primärval”, men det argument som tidningen presenterar är inte särskilt övertygande. Ingen kd-, c- eller fp-väljare tror idag på allvar att något av respektive parti kommer att få egen majoritet eller bli det största borgerliga partiet. Ändå röstar man på något av dessa, och skälet är enkelt: en c-väljare vill att Centerpartiets ”röst” skall höras i en bredare koalition. Detsamma gäller fp- och kd-väljarna. Om det hade varit som tidningen spekulerar så hade alla röstat på moderaterna - det största borgerliga partiet.

Tvärtom tror jag att ett primärval för att utse Alliansens statsministerkandidat gör det möjligt att i förhand eliminera talet om splittring, och dessutom ett sätt att engagera partisympatisörerna.3 Comments:

Blogger Magnus skrev...

Ja de är svårt att vara odelat possitiv... Tror de skulle kunna skada KD, Göran har inte hunnit visa vart han vill possitionera KD än och de vore olykligt med ett snabt val...

läs gärna vidare på min blogg...

http://westerstrand.blogspot.com/

6:02 em  
Blogger Alicio skrev...

Magnus, ditt inlägg om saken är tänkvärt. Men samtidigt kan man ju argumentera för att kd:s Hägglund härmed får en chans att profilera sig. Ett primärval tvingar ju de som röstar att ta sig en ordentlig titt på respektive kandidat för just rollen som statsminister.

6:19 em  
Blogger Magnus skrev...

Jo, jag är inte emot förslaget... men de känns lite tidigt än.

10:52 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan