Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-14

Stavfel fick Sudan att reagera


Chefen för FN:s katastrofbistånd, Jan Egeland, kom tillbaka från en resa till Sudan häromdagen. Han sade att antalet dödade, mellan mars 2004 och sommaren förra året, i den arabiska regimens folkmord mot de svarta i Darfur är flera gånger högre än de 70 000 som tidigare uppskattats.

Men en händelse i förra veckan visade till vilken nivå som hoten mot Sudan måste nå för att få regimen att reagera. Ett
stavfel i en amerikansk rapport från Representanthuset skapade nämligen intrycket att USA använt Sudan som försökskanin för kärnvapensprängningar mellan 1962 och 1970.

Sudans utrikesminister kallade uppskakad in den amerikanska diplomaten i Khartoum för att få en förklaring, där det framgick att saken gällde testsprängningar i Sedan i Nevada.

[Foreign Minister Mustafa Osman Ismail] said he was very relieved the reports were not true.

"Our first concern of course was for the people of Sudan."

Of course.


UPPDATERING 14/3 kl. 9.36

FN:s Jan Egeland säger att 180 000 människor har dött under de senaste 18 månaderna av hunger och sjukdom i Sudans Darfur-region, utöver alla som mördats i regimens folkmord där. Det är 10 000 per månad. Reuters rapporterar att 2 miljoner sudaneser mördats, våldtagits och fördrivits från Darfur, vilket alltså inte inkluderar folkmordet i södra Sudan.2 Comments:

Blogger j p w skrev...

Man kan ju tycka att den Sudanesiska regeringen borde veta om USA har sprängt kärnvapen i deras land. Även om Sudan är ett stort land så är ju knappast kärnvapensprängningar särskilt diskreta...

1:21 em  
Blogger Alicio skrev...

Sudan är i och för sig Afrikas största land, och man vet ju inte om det var underjordiska sprängningar eller hur stora laddningarna var som genomfördes i Sedan.

Frågan är om en regim som har begått så pass allvarliga brott mot delar av sin egen befolkning under så många år (även om sprängningarna i så fall skulle ha ägt rum före inbördeskriget i södra Sudan) bryr sig tillräckligt för att upptäcka strålningsskador hos folk, djur och i naturen.

Tydligen tyckte regimen att den felstavade rapporten var tillräckligt sannolik för att be om en officiell förklaring. :)

1:48 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan