Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-12

Pakistan erkänner att Iran har köpt atomutrustning


Igår erkände den pakistanska regeringen att en av landets främsta vetenskapsmän sålde centrifuger till Iran som sedan användes av landet för att göra kärnbränsle.

Tidigare hade Pakistan, som säger sig ha varit ovetandes om överföringen, endast medgivit att vetenskapsmannen hade givit Iran kunskap i kärnteknologi. Inte att det också ingick utrustning för att anrika uran, vilket används för energi eller kärnvapen.
SvD kommenterar utvecklingen:

Antingen måste Iran upphöra med anrikningen eller tillsammans med IAEA utarbeta ett kontrollsystem som utesluter militär användning. Något tredje finns inte. Teokraturen i Iran ska inte ha kärnvapen.

Washington Post rapporterar att USA och Europa har bestämt sig för att vänta med att kräva ett slutligt svar om ett stopp för iranska kärnvapenambitioner tills efter landets "presidentval" i juni. Dagens regim betraktas som handlingsförlamad innan dess. De konservativa mullorna förväntas vinna "valet".

"Men sedan måste beslut tas. Vi kommer inte att ha något tålamod för långdragna förhandlingar efter det", sade en amerikansk administrationskälla.

Förhoppningsvis kan vi alltså se fram emot ett av två scenario till sommaren: ett Iran utan kärnvapenarsenal alternativt ett befriat Iran utan kärnvapenarsenal.


4 Comments:

Blogger Roland Pettersson skrev...

Varför är antikärnvapenrörelsen så tyst?

2:08 em  
Anonymous Anonym skrev...

Alla som motsätter sig den kapitalistisk-imperialistiska världsordningen bör ha kärnvapen. Det är progressivt, har Jan Myrdal sagt.

Niclas
Journalist, Stockholm

3:30 em  
Anonymous Anonym skrev...

Kommer USA att sluta stödja diktaturen i Pakistan?

6:03 em  
Anonymous Anonym skrev...

Det finns bara ett alternativ.
Fritt och demokratiskt Iran.
Lubbe Ferrysson

7:00 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan