Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-11

Kofi Annan: Terrorism kan aldrig rättfärdigas


På toppmötet mot terrorism i Madrid uppmanade Kofi Annan FN:s medlemsstater att anta en gemensam definition av terrorism och att organisationen "högt och tydligt" proklamerar att terror aldrig kan rättfärdigas oavsett syfte.

Läs
här.

GP rapporterar också om hur arbetet med att utplåna terror i Spanien går, där 191 människor mördades på ett pendeltåg i fjol:

"Plan för att bekämpa islamisk terrorism"

UPPDATERING 11/3 kl. 18.28

Roland Pettersson tipsar om en
SR-intervju med den pakistanske journalisten och talibankännaren Ahmed Rashid, som är på ett kort besök i Sverige. Han talar också vid det sk toppmötet mot terrorism i Madrid, men verkar där röra ihop begreppen. Enligt Sveriges Radios reporter Kajsa Boglind Wierup menar han att "det behövs en europeisk kamp mot terrorismen och inte bara en amerikansk". För att få bukt med islamiska terrorgrupper säger Rashid att man måste "komma till rätta med problem som fattigdom, brist på utbildning och demokrati", enligt reportern.

Det stämmer att diktatur är ett av skälen till terrorism. Därav vikten för allas vår säkerhet att se till att berörda regimer fås på fall. En annan orsak är totalitär ideologi som exempelvis islamismen. Men det är helt fel att tala om fattigdom som en orsak till terrorism, vilket all internationell forskning tydligt visar.

Dagens Nyheter (Princeton University & Karlsuniversitet i Prag), The Guardian, Harvard Gazette, Foreign Policy Research Institute.

I själva verket kommer majoriteten av terroristerna från välmående sociala miljöer i medel- och överklass, och har oftast akademisk bakgrund. Det finns ingen relation mellan världens fattiga och terrorism, lika lite som "desperation" och "frustration" skulle vara en orsak till terror.