Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-16

Globaliseringen av jämställdhet


Jag utgår ifrån att alla nya svenska feministrörelser, inkl. socialdemokraternas Feministas samt Gudrun Schymans eventuella parti kommer att stödja den internationella kampen för liberalisering, demokratisering och uppbyggnad av ett jämställt civilt samhälle på bl.a. de här platserna.


8 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

Självklart, brotten som beskrivs har ju begåtts i USA:s allierade i Förenade Arabemiraten (pålitlig oljelverantör), Pakistan (USA:s allierade diktatur som är OK:ad att få ha och sprida kärnvapen) samt Turkiet (Natomedlem som av någon anledningen inte fick delta i ockupationen av Irak).

Problemet blir väl snarare det om Alicio kommer protestera!

7:09 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Jag har många gånger frågat mej varför jag så sällan hör feminister uttala sig om sina medsystrars svåra situation i många länder.

Jag tror att svaret är att eftersom dom feminister man mest hör av är vänsterfeminister, och eftersom det värsta kvinnoförtrycket verkar vara i dom muslimska länderna, så är det svårt för feministrörelsen att kräva en förändring i muslimska länder eftersom detta skulle kunna ses som ett stöd av USA:s förändringsagenda för dessa länder.

Man kan säga att dom svårast förtryckta kvinnorna offras eftersom det internationella systerskapet och solidariteten är svagare än amerikahatet.

8:27 em  
Blogger Tor skrev...

Bulten: vad har du gjort för dom utsatta kvinnorna i just de nämnda länderna (och Sudan som du inte nämnde av någon konstig anledning...)?

8:52 em  
Anonymous Anonym skrev...

Hmm, men hur ser en moraliskt konsekvent och realpolitiskt genomförbar utrikespolitik ut då, BB? Du far omkring som en osalig ande på alla möjliga fora, fast utan att avsätta några egentliga avtryck. Det är lite off-topic här, men det vore intressant om du förärade omgivningen med en sammanhållen analys för omväxlings skull.

Niclas
Journalist, Stockholm

8:32 fm  
Blogger Tor skrev...

"Du far omkring som en osalig ande på alla möjliga fora, fast utan att avsätta några egentliga avtryck."

Kunde inte sagt det bättre själv. Jag har fortfrande inte läst några kreativa idéer från Bulten, förutom att han är emot allt, om man nu kan kalla det för kreativt.

1:43 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Tor och Niklas, jag såg inte att Alicio (eller ni själva) kom med något konstruktivt förslag hur man skall hantera oförrätter i Sudan/Förenade Arabemiraten/Pakistan/Tukiet.

Frågan gällde bara huruvida "icke-konstruktiva" fördömanden av dessa länder skull kunna komma från feministiska grupper. Då vände jag frågan och frågade Alicio om han själv kommer att komma med några sådana. Jag väntar fortfarande på svar.

Sen vill Tor att jag ska säga något om Sudan. Visst, jag har hört att militären där påstår att den sysslar med "självförsvar" i Darfur. Ja just det, ni läste rätt "självförsvar"!

Sådant resonemang faller ju dock på sin egen orimlighet. Befolkningen i den lantliga Sudanska provinsen skulle ha angripit landets militärer i huvudstaden, jaja det är bara så dumt.

Nästa steg i ett sådant resonemang skulle väl vara att världens rikaste och resursstarkaste militärmakt skulle bege sig till andra sidan jordklotet för att bedriva "självförsvar" mot den farliga landsortsbefolkning i Afghanistan som hotar det rika landets existens.

Men ett fullt så korkat resonemang tror jag dock inte ens militärerena i Sudan skulle kunna prestera. Det finns ju trots allt gränser för dumheterna!

8:32 em  
Blogger Alicio skrev...

"jag såg inte att Alicio (eller ni själva) kom med något konstruktivt förslag hur man skall hantera oförrätter i Sudan/Förenade Arabemiraten/Pakistan/Tukiet"

Tack vare faktumet att flertalet av dessa länder är allierade till bl.a. USA går det också att få mer gehör för förslag till liberalisering och demokratisering. Ïnte heller jag gillar samarbetet med länder som Saudiarabien, Egypten eller Förenade Arabemiraten, men i alla dessa länder har relativt stora framsteg gjorts på sistone, även om otroligt mycket åtrstår att göra. Inte minst i samarbete med en framväxande oppositionsrörelse och pro-demokratisk feministrörelse.

Därför är ditt reflexmässiga tjat om vilka som är amerikanska allierade (och därmed projicering av skuld på USA) ganska kortsiktigt och förenklat.

Dessutom kan man ju fråga sig vad Sverige har gjort i de länderna; vi som är så högljudda när det gäller feminism.

Jag anser att feministrörelserna i Väst, tillsammans med de lokala feminist- och demokratirörelserna ska ställa hårda krav på de moderata regimerna. Rörelserna kan hjälpa till att skapa opinion mot förtryckande regimer, lobba för sanktioner i de värsta fallen, stödja demokratirörelserna och rikta FN:s uppmärksamhet mot dessa regioner.

10:14 em  
Anonymous Anonym skrev...

Jag ville veta om du har någon uppfattning om hur en en moraliskt konsekvent och realpolitiskt genomförbar utrikespolitik ser ut. Väntar fortfarande. Du raljerar, det imponerar inte.

Niclas
Journalist, Stockholm

10:26 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan