Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-07

Fransk TV borde erkänna att Mohammed al-Dura dödades av palestinier


Vem minns inte de tragiska bilderna av pojken som dödades av kulor i Gaza den 30 september 2000? Händelsen uppmärk-sammades stort efter att incidenten hade filmats av en palestinsk stringer som arbetade för den franska TV-kanalen France 2 och dess utsände Charles Enderlin.

Men sedan flera år tillbaka pekar all teknisk bevisning på att Mohammed al-Dura sköts av palestinier.

Dagarna direkt efter incidenten sade Israel dock att det fanns en risk för att pojken kunde ha träffats av rikoschetterande israeliska kulor, i korselden mellan palestinska terrorister och soldaterna i Gaza. En israelisk undersökning (New York Times) genomfördes som dock kom fram till att det var fysiskt omöjligt att pojken skulle ha träffats av israeliska kulor i den vinkeln. Det tyska TV-bolaget ARD 1 lät senare experter undersöka fallet, och de kom fram till att
pojken dödades av palestinska kulor.

Veteranjournalisten James Fallows presenterade år 2003 i den respekterade
The Atlantic mycket omfattande bevisning för att de dödande skotten inte kunde ha kommit från de israeliska soldaterna (tillgänglig även här utan abonnemang).
Helt nyligen gjorde den respekterade franska tidningen L’Express chefredaktör Denis Jeambar och dokumentärfilmaren Daniel Leconte en närmare granskning av de oklippta filmsekvenserna. De nådde samma slutsats och sade till tidningen Cybercast News Service att de enda som kunde ha träffat pojken var palestinierna.

Journalisten Stéphane Juffa intervjuade de två palestinska läkare som tagit hand om Mohammed, och de uppger att han kom in till sjukhuset kl. 13. Men France 2 sade att skottlossningen inte började förrän kl. 15.

Mohammed al-Duras död användes effektivt av France 2 , av världsmedia och av palestinierna som en blodslögn mot Israel. Pojken förklarades som ”martyr” och händelsen blev en katalysator i upptrappningen av intifadan som har kostat tusentals människors liv. Det ställs nu krav på France 2 att offentligt gå ut och äntligen erkänna att de fallit för en bluff, och på så vis bidra till att en bidragande faktor till hatet i regionen kan läggas åt sidan. Reportern Charles Enderlin har än så länge bara gjort ett halvt erkännande.

Blood Libel; Chirac Should Acknowledge that Israelis didn't Kill Mohammed al-Durra

Men TV-kanalen som reportern arbetar för vägrar och hotar med stämning mot alla ”som förtalar” den. President Jacques Chirac, som ser sig själv som en fredsmäklare i Mellanöstern, har trots uppmaningar inte heller velat korrigera den statliga franska kanalens lögn som orsakat så pass mycket onödig fientlighet. Genom att avstå från att korrigera felet uppmuntras palestinskt självbedrägeri.

Mer läsning:
- Bilder på platsen där beskjutningen inträffade, samt länkar till mer information finns
här.
- Camera har en kort version om saken
här, samt en djuplodande genomgång av hela skandalen hos France 2.