Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-15

Favorit i repris: Antipiratbyråns upphovsrättsintrång


Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén erkänner intrång på Sveriges Radios upphovsrätt.

Ljudfilen finns här. Klicka på "Del 2". Lyssna på hela inspelningen eller börja 3 min in:

(från Folkradion i P3 som har lagts ned, källa)13 Comments:

Anonymous Johnny skrev...

Ha ha...vilken miss. Jag undrar om de som får påhälsning av Antipiratbyrån klarar sig undan lika lätt - genom att säga: Oj, då har vi gjort en miss.

10:32 fm  
Blogger Tor skrev...

Ytterst klantigt. Och att han sen på det inte känner till reglerna för länkning gör ju inte saken bättre.

För att återupprepa Globaljugglers fråga ,Är Pontén verkligen jurist?

12:21 em  
Blogger Magnus A skrev...

Visst borde de ha frågat SR, och det hade säkert räckt och räcker nog gott även i efterhand!

Varför är brottet litet, menar jag? Jo, man hade både hänvisat till SR och länkat till SR-sajtens ljudfil där den låg som en fri fil att lyssna till för vem som helst. Men givetvis borde men ha kontaktat SR först. Men det var inte ett brott som kan jämföras med att lägga ut upphovsskyddad kommersiell musik *SOM SÅLEDES SÄLJS* på en marknaden.

Jag kontaktar dock inte de jag länkar, SR, SVT eller diverse tidningar.

Det gör inte Alicio heller!

Varför klagar Alicio på andra, i saker där han själv beter sig exakt likadant?

12:44 em  
Blogger Magnus A skrev...

Apropå frågan: Är Pontén verkligen jurist?

Om ni skulle lyssna på det klipp som ni nu tjattrar så om (som de strandsatta ungarna på ön i William Goldings roman? :-), så skulle ni höra attdet inte var Pontén som lagt ut filen samt att han, eftersom han var strängt upptagen med annat, inte hade någon aning om vad som låg på deras hemsida. Men ni kanske tror att Pontén privat sköter APB.s hemsida, ungefär som ni sköter era bloggar, eller vad?!

Vidare är det ju antipirater, era gunstlingar som sedan snart en vecka krackat APB:s hemsida, men det har ni inte haft en enda synpunkt om, puckon. Typ.

12:50 em  
Blogger Tor skrev...

Magnus Andersson skriker på som vanligt ser jag.

Har jag någonsin försvarat de individer som arbetade på Bahnhof?

Får man inte kritisera APB om de begår fel?

Varför överreagerar du alltid?

Alicios inlägg handlade om ABP inte om piraterna därför var det naturligt av mig att kommentera ABP och inte piraterna.

En gång har jag kommenterat ABP och det var här. Jag har inte skrivit om ABP/piraterna på min blogg, inte för att jag inte har åsikter utan snarare att jag inte tycker det är så intressant. Mitt liv cirkulerar inte kring min blogg, om du nu trodde det.

Magnus, varför kallar du mig för pucko?

(Eller är Magnus infiltratören måntro? Det skulle förklara de starka och omotiverade påhoppen)

Magnus, sluta skämma ut dig. Jag vet vad de aktuella piraterna sysselsatte sig med, men du vet tydligen inte om mina åsikter.

1:29 em  
Blogger Magnus A skrev...

APB:s metoder likan ju f ö mycket Stalins, när han rånade banker etc under det ryska kommunistpartiets uppbyggnad. Kaxigt och totalt nonchalant mot äganderätt lägger man vantarna på fiendens hemsida och därmed, vid sidan av övrig skada, även dennes chans att trovärdigt autentiskt på egen sajt yttra sig.

Jag delar inte den ofta politiskt och i andra avseenden unga vänsterns glädjefnatt över att man tror sig kunna göra fildelning legalt genom att slåss mot den organisation som försvarar ägande av digital produktion.

Att ni som försvarar ägande och marknad deltar i en ful kampanj mot upprätthållande av upphovsrätt är bara ...sjukt!

Jag hoppas att många stora fildelare framöver får böter och jättestora fildelare kanske fängelse.

1:32 em  
Blogger Magnus A skrev...

Det enda argument du har, Tor, är följande.

"Alicios inlägg handlade om ABP
inte om piraterna därför var det
naturligt av mig att kommentera
ABP och inte piraterna."

Jaja, men jag kommenterade både Alicio och din kommenterande fråga, om Pontén var jurist. Inget konstigt med det, så sluta att larva dig. Varför skriver du om att du vet vad piraterna sysslafde med? Jag vet inte ens vad (vilken sysselsättning) du babblar om.

Låt oss hålla oss til ämnet:

Pontén hade enligt vad han säger på ljudfilen ingen aning om att något från SR låg på APB hemsida, men du säger att han inte borde vara jurist eftersom filen låg där, typ.

Alicio tycker att Pontén inte känenr till lagen eftersom en SR-fil ligger länkad på APB:s hemsida. Men vad kände Pontén till, alltså? Och är denna förseelse jämförbar med spridande av kommersiella filer? Och vilken policy har Alicio beträffande att sprida filer? Om nu Pontén gjort fel med en fri fil, varför är då inte allt länkande från bloggar (inkl Alicios) till fria filer fel? Det är alltså en mycket stor juridisk skillnad här mellan fria filer och kommersiella. Alldeles oavsett att inte Pontén kände till detta.

Jag tycker ni som krigar mot APB är barnsliga och/eller puckade. Det står jag för.

1:44 em  
Blogger Tor skrev...

Magnus, hallå!!!!

Läser du överhuvudtaget vad jag skriver?

Jag har inte försvarat piraterna och inte ABP heller för den delen.

Varför får jag inte som medborgare kritisera ABP om de begår ett fel?

Om jag kritserar Folkpartiet, betyder det att jag är Socialdemokrat?

Jag har aldrig försvarat piratkopiering med syfte att tjäna pengar på andras verk. Aldrig någonsin och kommer aldrig göra det.

1:50 em  
Blogger Tor skrev...

Magnus, du har verkligen bevisat din dumhet om och om igen.

Vad tjänar du på att kalla mig pucko innan du ens vet min åsikt i frågan om piratkopiering?

Och nej! jag ifrågasätter inte Pontén som jurist pga av ljudfilen som han omöjligen kan ha lagt ut själv utan snarare hans ringa kunskaper om länking till ljudfiler (vilken han tydligt försöker släta över i intervjun) samt vid vilken ålder han anser gäller när man är straffmyndig. Läs vad jag skriver för bövelen!

Och nej! jag krigar inte mot ABP, men man kan inte bryta mot samma lag som man försöker upprätthålla utan att falla i trovärdighet.

Och den här tråden handlar fortfarande om ABP och inte om piraterna(som du tydligen inte vet vad dom gjorde fast du är så upprörd över dom).

2:03 em  
Blogger Magnus A skrev...

Jag menar att det är att sila mygg och svälja kameler om man påstår att Pontén gjort något oriktigt i fråga om ljudfilen på APB:s hemsida när han själv inte gjort något alls annat än att svara sansat på frågan om filen (att han inte direkt säger "vi har fel" är inget märkligt, då det inte är fel om den man länkat är med på det, och han svarar därmed ganska bra), och samtidigt är alldeles tyst om allt det som gjorts av pirater, bl a med APB:s hemsida. Samt själv i parti och minut lägger ut filer på exakt samma sätt på sin blog.

Om man gör detta (t ex du eller Alicio) får man faktiskt finna sig i att andra (i detta fall jag) uppfattar det som att ens sympatier är hos piraterna -- i detta med beslagtagandet av servrar och förundersökningar som nu sker -- samt naturligtvis att man ger intryck av att sympatisera med piraternas uppfattning om piratkopiering. Så är det bara.

(För övrigt ett så dåligt retoriskt trix, när du skriver att Pontén omöjligen kan ha lagt dig filen själv, att jag nästan inte tänkte svara nu. Klart att han kan. Men du kan omöjligen erkänna att du felaktigt antog att det var han, eller? ;-)

2:31 em  
Blogger Tor skrev...


Manuell trackback

1:12 fm  
Blogger Bengt skrev...

Alicio: om du länkar direkt till filen så spelas den upp direkt istället och man slipper få upp ett mappfönster...
Det kan vara bra att ha filnamn som är korta och inte använda åäö

http://web.telia.com/~u93006781/Del%202-Antipiratbyr%e5n%20flippar%20ur%20-%2001-11-19%20-%20Granskning%20av%20Anti-pirat%20i%20P3.mp3

5:36 em  
Blogger Alicio skrev...

Paradox, det verkar inte gå att länka direkt till filen med den adressen.

5:54 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan