Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-13

Farliga förbindelser


Migrationsverkets utredning om uppehållstillstånd på grund av anknytning överlämnades i fredags till migrationsminister Barbro Holmberg.

Utredningen föreslår åtgärder för att människor som gifter sig och vill förena sig med någon från ett annat land inte ska behöva vänta orimligt länge på besked.

Det är bra. Väntetiderna och osäkerheten är orimliga och det drabbar oskyldiga människor. Men det finns tydligen ännu mer att göra på området anknytning till krigsförbrytelser när man bedömer asylärenden, som Expressen skriver:

Sverige verkar ha blivit något av en fristad för krigsförbrytare. Enligt Hans Ölvebro vid Rikskriminalens krigsbrottskommission vistas runt 1 500 krigsförbrytare i landet och Sverige har blivit ett attraktivt val för krigsförbrytare på flykt undan rättvisan. Skälet är att deras brott så gott som aldrig anmäls av svenska myndigheter under asylprocessen.

Sverige har länge fungerat som tillflyktsort för krigsförbrytare, inte minst efter andra världskriget då vi öppnade famnen för nazister på flykt.

Sverige har länge
kämpat för att få prestigefulla EU-myndigheter att installera sig i vårt land. Kanske borde vi lobba för att FN placerar en krigsförbrytartribunal här först?


UPPDATERING 13/3 kl. 19.18

Rasmus från den utmärkta bloggen Copyriot som bl.a. diskuterar upphovsrättsfrågor, berättar om de bisarra prioriteringar som görs i Sverige: Krigsförbrytare eller pirater – vad prioriteras?