Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-04

Ecce Femina


Gudrun Schyman varnar i en DN-intervju för att många människor kvinnor kommer att bli besvikna om hon, tillsammans med sina tilltänkta partiledarkollegor, inte presenterar sitt nya feministparti den 8 mars:

- Jag så jävla trött på de här frågorna! Det började sent i går kväll och sedan har det ringt precis hela dagen! Ni journalister lever i er egen värld! Det som förut var en spekulation ses nu som en fullständig sanning!

Gudrun Schyman slår ilsket ut med armarna: - Vad händer när det inte presenteras något parti den åttonde mars? Jo, väldigt många kvinnor blir besvikna. Och vart kommer de att rikta den besvikelsen? Jo, bland annat till mig!

Quam irata est femina!

Alldeles oavsett om det föds ett nytt vänsterparti med enfrågepolitik i nästa vecka, tror jag att det är många som känner sig svikna av Gudrun Schyman i alla fall. Paul O'Mahony på Stockholm Spectator har satt ihop en
promemoria om henne, som presumtiva väljare bör använda för att färska upp minnet med. I den framgår det att Schyman borde vara ganska van vid att göra sina väljare besvikna vid det här laget.


8 Comments:

Blogger Stefan skrev...

Vänstern bryts upp i allt fler fraktioner. Nästa val borde bli "a walk in the park" för "alliansen".

Om ett maktskifte kommer att betyda nåt i praktiken för den förda politiken i Sverige, är dock ytterst tveksamt.

11:02 fm  
Anonymous Johnny skrev...

Kaninen är visserligen inte genomskinlig, men den smälter ändå ihop med bakgrunden rätt bra nu tycker jag. :-)

11:19 fm  
Blogger Alicio skrev...

Johnny, se svar i din blogg.

11:48 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Kunde man inte skicka bort Gudrun Schyman till Talibanerna?

Nej förresten, det vore för grymt. Vad har Talibanerna gjort mot Sverige för att förtjäna Gudrun Schyman...?
;-)

-A.R.Yngve
http://yngve.bravehost.com

9:11 em  
Anonymous N|. skrev...

Alicio. Hur tänker du när du utnämner ett feministiskt nätverk till "enfrågeparti"? Är jämställdhet en enda fråga? Knappast. Det handlar såväl om ekonomisk politik, arbetspolitiska frågor liksom juridiska frågor. Varenda fråga som ett liberalt, konservativt eller socialistiskt parti har att ta ställning till har ett feministiskt parti att ta ställning till.

Jag ogillar Gudrun stenhårt men att utnämna feminism till en enskild fråga är nog bland det dummaste jag läst.

9:43 fm  
Blogger Alicio skrev...

N|,
Kanske uttryckte jag mig slarvigt. Jag menar ett parti där allt ses igenom ett och samma prisma: feminismen.

Tyvärr anser jag inte att den feminism som dessa damer företräder kan jämföras med exempelvis prismat liberalism eller socialism, så till vida att deras feminism inte är tillräckligt bred, och därför inte kan användas som ideologi för att hitta acceptabla politiska lösningar på en stor del av samhällsfrågorna idag.

6:26 em  
Anonymous N|. skrev...

Det är ju ett av problemen som just feminism måste ta tag i: att feminismen hela tiden blivit intvingad i någon av de andra ismernas fålla. Det borde vara mer grundläggande än exempelvis liberalism eller socialism - istället markeras det som en underordnad fråga.


Gudrun är knappast något annat än en kryptosocialist med feministisk fernissa.

6:53 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag håller med dig, N, och jag tror egentligen inte att någon variant av feminism är lämpad som politisk huvudideologi (vilket kanske just förklarar att vi ofta ser feminister inom andra mer övergripande -ismer, såsom socialismen). De senare är oftast mer pragmatiska än de förra.

Jag tror att feminism med fördel kan utgöra en pelare inom liberalism och socialism.

7:14 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan